Salaris fiscalist of belastingadviseur in 2022

Salaris fiscalist of belastingadviseur in 2022

salaris fiscalist of salaris belastingadviseur
salaris fiscalist of salaris belastingadviseur

Wat verdient een fiscalist of belastingadviseur in 2022 gemiddeld?

Er is overal krapte op de arbeidsmarkt, ook voor fiscalisten en belastingadviseurs. Dit zorgt voor een stijging van de salarissen in 2022. Profilink spreekt dagelijks fiscalisten en belastingadviseurs. We krijgen daarbij inzicht in het financiele plaatje van een fiscalist. Wat iemand bruto en netto verdient, maar ook wat de verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden zijn van fiscalisten. Er zijn tal van factoren die meespelen in het salaris, maar in dezelfde functiegroep (lees: fiscalist en belastingadviseur) verdient niet iedereen hetzelfde.

Vaak genoeg horen we ook kreten als “Mijn collega verdient € 250,- meer” of “mijn kennis die bij een vergelijkbaar kantoor werkt verdient net zoveel, terwijl zij minder ervaring heeft”. Maar vaak worden appels met peren vergeleken. Met bepaalde zaken geen rekening gehouden. Ga zo maar door. Dus lieve fiscalist, laat je alsjebelieft objectief oftewel deskundig adviseren door een branche- en vakspecialist.

Niet alleen worden onze eigen salarisgegevens geanalyseerd, ook worden externe salarisonderzoeken hierin meegenomen.

Salaris fiscalist en belastingadviseur 2022

Het gemiddelde bruto maandsalaris in 2022 van fiscalisten afgezet tegen het aantal ervaringsjaren:

  • salaris fiscalisten bij 0 tot 3 jaar ervaring: € 2100 – € 3750 
  • salaris fiscalisten bij 3 tot 5 jaar ervaring: € 2850 – € 5300 
  • salaris fiscalisten bij 5 tot 10 jaar ervaring: € 4100 – € 6700 
  • salaris fiscalisten bij 10 tot 15 jaar ervaring: € 4750 – € 7650 
  • salaris fiscalisten bij > 15 jaar ervaring:  € 5150 – € 9500

Bovenstaande salarissen zijn salarissen bij een fultime dienstverband als fiscalist. Het zijn brede salarisbandbreedtes, maar dit komt door de vele zaken die mogelijk van invloed zijn op het salaris. Een fiscaal specialist in een internationale praktijk verdient meer dan een MKB fiscalist in een nationale algemene praktijk. Maar ook kan de vooropleiding, maar vooral ook de vervolgopleiding (RB of NOB bijvoorbeeld) van invloed zijn. De NOB kent de meeste aanzien en de NOB-fiscalist heeft doorgans dan ook een hoger salaris.

Hoger salaris, meer uren

En wat te denken van de hogere salarissen. We nemen de “jonkies” even als voorbeeld. Zij komen van de Universiteit (Fiscaal Recht bijvoorbeeld) af en willen graag bij een big4 kantoor aan de slag. Ze krijgen een hoger salaris dan een klasgenootje die bij een kleiner kantoor is gaan werken. Maar men vergeet dat er ook een bepaalde mentaliteit heerst. Overuren maken is bij een big4 kantoor heel normaal. Daar waar je bij een klein kantoor een halve dag thuis werkt (en in totaal 32 uur maakt), werk je bij een big4 kantoor vaak wel 50 uur. Als we dit in verhouding plaatsen, dan verdien je misschien meer, maar moet je er ook wat voor over hebben.

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van een fiscalist

De meeste fiscale kantoren kennen een pensioenregeling waarbij (minimaal) de helft wordt vergoed door de werkgever. Daarnaast heeft vrijwel iedereen een onkostenvergoeding van gemiddeld € 50,- tot € 75,– netto per maand en gemiddeld 28 vakantiedagen. De leaseregeling verschilt enorm per kantoor en per functiegroep. Je ziet naast een onderscheid in aantal jaren werkervaring ook onderscheid in “commercie”. Iemand die veel naar klanten gaat, heeft eerder beschikking tot een lease-auto, is onze ervaring. In veel gevallen krijg je pas als zelfstandig of senior fiscalist een mogelijkheid tot lease-auto. Tenslotte zie je dat kleinere fiscale kantoren minder gebruik maken van een leaseregeling. Daarentegen zie je hier een toename van het mobiliteitsbudget.

En zo zijn er nog tal van secundaire arbeidsvoorwaarden. We zien ook veel verschillen tussen kantoren als het gaat om bijvoorbeeld studie, bonusregeling, thuiswerkfaciliteiten, etc.

We zien dat de volgende zaken van invloed zijn op salariswijzigingen bij fiscalisten / belastingadviseurs:

  • arbeidsmarktpositie fiscalist (krapte of juist niet?)
  • achtergrond belastingadvies- accountantskantoor (commercieel, klein, groot, internationaal, specialistisch)
  • salarisschalen verschillen per provincie
  • commerciële verantwoordelijkheid (een fiscalist met eigen klanten verdient meer)

Meer weten over primaire en secundarie arbeidsvoorwaarden van een fiscalist?

Zoals we al hebben verteld spelen er tal van factoren mee in het bepalen van een salaris. Of een salaris marktconform, is moeilijk te vertellen in een oogopslag. Je ziet tevens dat de salarisrange erg ruim is. Ieder profiel is anders. Het beste kun je contact opnemet met een ervaringsdeskundige. Wij gaan ook graag met jou in gesprek. Aan de hand van jouw leeftijd, ervaring, opleidingsachtergrond, carrierewensen en -behoeften weten we al snel meer. Neem contact op met Mark Geerlink, arbeidsvoorwaardenspecialist, via telefoonnummer 0622210840. Hij kan je een open en eerlijk advies geven over wat een marktconform salaris is voor een fiscalist / belastingadviseur.

Wil je nou een eerste indruk krijgen van de salarissen voor fiscalisten, dan kun je natuurlijk ook al een kijkje nemen bij onze fiscale vacatures

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante salaris artikelen:

salarissen-accountancy

Salarissen in de accountancy | 2022

Salarissen accountancy in 2022 De accountancy salarissen houden we al meer dan 10 jaar in …

salaris salarisadministrateur

Salaris van een Salarisadministrateur | 2022

Wat is het salaris van een salarisadministrateur in 2022? Het gemiddelde salaris van een salarisadministrateur …

salaris junior assistent accountant

Salaris Junior Assistent Accountant | 2022

Hoeveel verdient een Junior Assistent Accountant (m/v) in Nederland in 2022? Het gemiddelde salaris voor …

We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.