Salaris Accountant | 2022

Salaris Accountant | 2022

Salaris-Accountant
Salaris-Accountant

Salaris accountant

Het salaris van een accountant ligt gemiddeld op € 5.275 bruto per maand blijkt uit ons laatste onderzoek, gemeten begin 2022. Als branchespecialist en adviseur voor accountantskantoren, maar ook voor individuele accountants en fiscalisten krijgen we vaak de vraag wat een marktconform salaris is voor een accountant. Wat een accountant gemiddeld verdiend per maand is niet zo eenduidig te zeggen. Het is belangrijk dat je geen appels met peren gaat vergelijken. Profilink is al meer dan 10 jaar lang een toonaangevend loopbaan- en recruitmentbureau in de accountancy en benchmarkt al jarenlang de salarissen van accountantskantoren. Van klein tot groot accountantskantoor. We kijken daarbij niet alleen naar het primaire salaris, maar ook naar het totale arbeidsvoorwaardenpakket.

Als eigenaar en loopbaanspecialist spreek ik dagelijks accountants uit de samenstelpraktijk, maar ook registeraccountants werkzaam in de audit. We spreken regelmatig vanuit ons netwerk accountants op medewerkers- en werkgeversniveau, waarbij het salaris vaak aan bod komt. Daarnaast volgen we alle salarisonderzoeken en voeren we zelf voor diverse accountantskantoren salarisonderzoeken uit. Onze opdrachtgevers zien ons als onafhankelijke partij. Het is ons er aan gelegen dat opdrachtgevers continue inzicht hebben in salarisbandbreedtes voor accountants. Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt zien we voor zowel junior als senior accountants een gunstige onderhandelingspositie.

Salaristabel accountant AA

Het gemiddelde bruto maandsalaris op fulltime basis van accountants met een AA titel afgezet tegen het aantal ervaringsjaren (vanaf het moment dat zij als AA accountant zijn ingeschreven):

 • salaris accountant AA bij 0-2 jaar ervaring: € 3575 – € 5225; 
 • salaris accountant AA bij 3-5 jaar ervaring: € 4125 – € 6275; 
 • salaris accountant AA bij 5-10 jaar ervaring: € 4725 – € 6825; 
 • salaris accountant AA bij 10-15 en meer jaar ervaring: € 5275 – € 7275;
 • salaris accountant AA bij meer dan 15 jaar ervaring: € 5550 – € 8100

d.d.: 2022

Salaristabel accountant RA

Het gemiddelde bruto maandsalaris op fulltime basis van accountants met een RA titel afgezet tegen het aantal ervaringsjaren (vanaf het moment dat zij als RA accountant zijn ingeschreven) :

 • salaris accountant RA bij 0-2 jaar ervaring: € 4050 – € 5550;
 • salaris accountant RA bij 3-5 jaar ervaring: € 4550 – € 6550
 • salaris accountant RA bij 5-10 jaar ervaring: € 5275 – € 7325;
 • salaris accountant RA bij 10-15 en meer jaar ervaring: € 5775 – € 7775;
 • salaris accountant AA bij meer dan 15 jaar ervaring: € 6050 – € 9550

d.d.: 2022

Salaris accountant in business (bedrijfsleven)

Het accountantsberoep is een goed betaald beroep. Daar zijn de meeste mensen het al snel over eens. Maar de accountant werkzaam in de accountancy kan meestal nog een stapje vooruit doen in salaris bij een overgang naar het bedrijfsleven in functies als controller, auditor of finance manager.

De bruto maandsalarissen als accountant in business (het bedrijfsleven):

 • salaris accountant bij 0-2 jaar ervaring: € 4250 – € 5750;
 • salaris accountant bij 3-5 jaar ervaring: € 5000 – € 7000
 • salaris accountant bij 5-10 jaar ervaring: € 5500 – € 8250;
 • salaris accountant bij 10-15 en meer jaar ervaring: € 5750 – € 9000;
 • salaris accountant bij meer dan 15 jaar ervaring: € 6000 – € 12500

d.d.: 2022

Secundaire arbeidsvoorwaarden van een accountant

We hebben het tot zover vooral gehad over de primaire arbeidsvoorwaarden van een accountant. Als we kijken naar de secundaire arbeidsvoorwaarden dan zien we dat gemiddeld genomen kleinere kantoren een soberder arbeidsvoorwaardenpakket hebben in vergelijkt ot grote, landelijke accountantskantoren. Maar mede door de enorme schaarste aan accountants hebben kantoren de afgelopen jaren behoorlijk gesleuteld aan hun secundaire arbeidsvoorwaardenpakket en is dit verschil aardig gelijk getrokken.

Zo zien we bij de meeste kantoren een goede pensioenregeling, studieregeling, onkostenvergoeding, lease-auto (of mogelijkheid tot), laptop, etc. Op sommige punten zien we wel wat verschillen zoals een dertiende maand, bonusregeling en vakantiedagen.

Hoe komen we tot de salarisschalen

Samengevat zien we dat de volgende zaken van invloed zijn op salarisverschillen bij accountants:

 • arbeidsmarktpositie accountants (krapte wat voorlopig zal blijven)
 • achtergrond audit- of samenstel- en advieskantoor (commercieel, klein, groot, internationaal, specialistisch)
 • salarisschalen verschillen per provincie (in Amsterdam moet je zijn voor de hoogste salarissen)

Om tot een objectief oordeel te komen over de salarisbandbreedtes binnen het accountantsberoep hebben we rekening gehouden met alle invloeden die het salaris naar beneden of naar boven bijstellen. Ons salarisonderzoek is verder nog vergeleken met andere salarisonderzoeken. Als we alleen naar ons eigen netwerk (werkgevers en werknemers) dan hebben we het over 70 tot 90 % van de beroepsgroep, waardoor de onderzoeksresultaten zeer nauwkeurig zijn te noemen.

Wil jij nou meer weten over jouw salaris?

Je vriend, kennis of (oud-) collega vertelt je dat je weinig verdient. Of een collega vertelt je dat hij een hoger salaris heeft. Maar hoe betrouwbaar is dit gegeven en wie zegt dat je zo appels met appels aan het vergelijken bent? Heeft hij of zij inzicht in salarisgegevens? Vaak heel beperkt of niet eens, is het antwoord. Wij kunnen het weten. We bemiddelen al bijna 15 jaar accountants in het vinden van die uitdaging die niet altijd op het internet is te vinden. Nee, door je verhaal te doen en je wensen aan te geven, waarbij die geweldige kans echt wel een keer voorbij komt. En wij jou dan graag bellen. Maar ook kunnen we op basis van jouw huidige salaris een heel eerlijk advies geven over de werkelijke salarisbandbreedte waar jij als accountant in zou vallen. Wij benchmarken continue salarissen en voeren voor nagenoeg al onze klanten salarisonderzoeken uit. Waarom zou jij hier niet je voordeel mee doen? Wij hebben geen enkel belang om je een gouden salaris voor te schotelen. Kosteloos krijg je van ons een adviesgesprek en ook krijg je kosteloos jaarlijks een update wat ons betreft. Wij gaan voor duurzame relaties.

Neem contact op met Mark Geerlink, arbeidsvoorwaardenspecialist voor accountants, via telefoonnummer 0622210840.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante salaris artikelen:

salarissen-accountancy

Salarissen in de accountancy | 2022

Salarissen accountancy in 2022 De accountancy salarissen houden we al meer dan 10 jaar in …

salaris salarisadministrateur

Salaris van een Salarisadministrateur | 2022

Wat is het salaris van een salarisadministrateur in 2022? Het gemiddelde salaris van een salarisadministrateur …

salaris junior assistent accountant

Salaris Junior Assistent Accountant | 2022

Hoeveel verdient een Junior Assistent Accountant (m/v) in Nederland in 2022? Het gemiddelde salaris voor …

We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.