Salaris Accountant

Salaris Accountant

De salarissen van accountants hebben de afgelopen jaren vooral bij de grotere kantoren onder druk gelegen. Maar verdient een accountant slecht? Kijken we naar bijvoorbeeld functies in het bedrijfsleven. Dan zien we dat controlling posities over het algemeen wat beter betaald krijgen dan de accountant-posities. En deze functies hebben niet eens als harde eis dat men een AA of RA titel moet bezitten. En de gemiddelde (assistent-) controller verdient meer dan een zelfstandig assistent accountant. Maar je groeit uiteindelijk vaak door naar de functie van accountant. Met uiteindelijk een eindverantwoordelijke rol waarbij er nauwelijks meer een verschil in salaris zit. Sterker nog, dan verdien je doorgaans beter als accountant.

Welk salaris is marktconform voor een Accountant?

Als je werkzaam bent als Accountant, dan mag je verwachten dat je een prima salaris hebt. Wel is het vaak zo dat je de opleiding tot Accountant AA of RA moet hebben afgerond, wil je ook daadwerkelijk een stap in je salaris gaan maken. En ook zit er nog een aardig verschil tussen het salaris van een AA-accountant en een RA-accountant.

Maar wat is nou een marktconform salaris voor een accountant? Die vraag kan niet zo simpel worden beantwoord. De ene accountant is de andere niet. Maar ook het ene kantoor hanteert betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan het andere. We spreken dagelijks AA en RA accountants en kunnen daarom ook goed beoordelen of je een marktconform salaris hebt. Twijfel je daaraan, ga dan gerust met ons in gesprek.

Wel kunnen we een richtlijn geven van het salaris van een AA of RA accountant. We maken hierbij geen onderscheid in de omvang van een kantoor.
Uiteraard verdient een commercieel ingestelde accountant welke een aantal klanten binnen haalt per jaar meer dan een accountant die in een backoffice rol functioneert.
Daarnaast spelen facetten mee als leidinggeven, vaktechniek, externe bevoegdheid, etc.

Onderstaande tabel geeft inzicht in de gemiddelde salarissen van een accountant (AA / RA).

Salarisschaal (gemiddeld bruto maandsalaris) voor Accountants AA en RA
Ervaringsniveau (aantal jaren): Accountant (AA) Accountant (RA)
 0 – 2  3000 – 3500  3500 – 4000
 2 – 5  3500 – 4250  4000 – 5000
 5 – 10  4250 – 4750  5500 – 6500
 >10  4750 – 5500  6500 – 8000