Opleiding Accountant
Een opleiding tot accountant begint bij het volgen van de bachelor Accountancy opleiding. Maar dan ben je nog geen tekeningsbevoegd accountant. Daarvoor moet je na je bachelor opleiding accountancy nog de theorethise Post HBO AA opleiding volgen. En na de Post HBO AA opleiding volg je nog eens de praktijkopleiding tot AA accountant. Wanneer je deze praktijkopleiding succesvol afrond, mag je jezelf accountant AA noemen.
HBO Accountancy opleiding is de basis
De opleiding Accountant begint dus altijd bij het volgen van de bachelor opleiding accountancy. We hebben in het artikel “Opleidingen Accountancy” al weergegeven waar je zoal de accountancy opleidingen kunt volgen.
Inhoud accountant opleiding en de praktijk
In de accountant opleiding leer je van alles over controleleer, bedrijfseconomie, automatisering, administratieve organisatie. Maar in de praktijk leer je vooral hoe je een jaarrekening of een fiscale aangiftemoet opstellen. Maar ook hoe je jaarrekeningen moet controleren. En dit allemaal volgens de regels van het AFM.
Daarnaast is het van belang om gedurende jouw accountancy opleiding na te gaan denken over welk type accountant bij je past. Misschien kom je er zelfs wel achter dat je geen accountant wil worden. Maar bijvoorbeeld wel allround bedrijfseconomisch en/of fiscaal adviseur.
Accountant AA of RA
Als Accountant AA (Accountant-Administratieconsulent) richt je je met name op het MKB (Midden- en kleinbedrijf) en is jouw rol ook sterk van adviserende aard. Als Accountant RA (Registeraccountant) houdt je je vooral bezig met jaarrekeningcontroles.
Het is mogelijk de opleiding in deeltijd, voltijd of in de duale vorm te volgen. Ook bestaat de mogelijkheid in twee jaar een Associate degree te halen. Je wordt dan opgeleid tot assistent-accountant.
Wat kan nog meer met een accountancy opleiding?
Wanneer je hebt besloten om niet verder te studeren tot AA- of RA-accountant, zijn er nog tal van mogelijkheden. Je kunt je bijvoorbeeld fiscaal verbreden (lees ook evt. welke fiscale opleidingen er zijn). Maar je kunt ook werkzaam blijven of doorgroeien naar functies als assistent accountant, relatiebeheerder, adviseur, controller, financieel medewerker, financieel directeur, etc.
Hoe lang duurt de accountant opleiding?
De bachelor accountancy opleiding duurt in de basis vier jaar lang. Maar in de praktijk doen de meeste mensen er iets langer over. Maar met een bachelor opleiding accountancy ben je dus nog geen accountant. In onderstaande afbeelding zie je echter de duur van de vervolgopleidingen. Dus weet jij voor jezelf wat jouw opleidingstraject gaat worden? Kijk dan in onderstaande afbeelding naar de aard en omvang van de vervolgopleidingen na je accountancy bachelor opleiding.
Toelatingseisen en mogelijke opleidingstrajecten tot accountant
