AA opleiding; theorie en praktijk
Je wordt in de accountancy niet zomaar accountant AA. Om tekeningsbevoegd accountant te worden (dus de titel AA dragen) moet je de Post HBO AA opleiding volgen. Deze opleiding is theoretisch en duurt gemiddeld twee jaar. De Post HBO opleiding is een verdieping op de accuntancyvakken van de bachelor opleiding. Daarnaast mag je een orientatieprogramma kiezen welke het beste aansluit bij jouw wensen en ambities. Dus hier dien je ook goed te kijken welke vakgebieden jou interesseren.
Tenslotte volgt nog een driejarige praktijkopleiding AA. Pas daarna wordt je ingeschreven als AA accountant. Het is dus aan te bevelen om de praktijkopleiding tegelijk met de laatste fase van de theoretische opleiding te volgen. Je kunt dan onderdelen van theorie en praktijk integreren.
Accountantsregister
Na het voltooien van de Post HBO AA en Praktijkopleiding mag je je inschrijven in het accountantsregister van de NBA. Vanaf dat moment ben je wettelijk ingeschreven als zijnde AA gecertificeerd accountant-administratieconsulent. Dan mag je de titel AA achter je naam vernoemen.
AA praktijkopleiding bestaat uit twee varianten
Allereerst is het goed om te weten dat er twee varianten bestaan van de AA praktijkopleiding. Je kunt namelijk kiezen tussen de MKB-controlevariant en de brede MKB-variant.
Bij de MKB-controlevariant besteed je per jaar 333 uur aan controle-opdrachten. Hier geldt overigens een verplichting van twee verschillende assurance-opdrachten. Evt. andere werkzaamheden dienen betrekking te hebben op fiscale dienstverlening of adviesopdrachten.
Bij de brede MKB-variant besteed je minimaal 500 uur per jaar aan kritische beroepssituaties. Deze bestaan uit twee verschillende assurance-opdrachten, een of twee samenstelopdrachten en een keuze tussen het opstellen van fiscale aangiftes of het delen van adviesopdrachten.
Tenslotte vindt er na het inleveren van je portfolio aan het eind van het derde praktijkjaar een mondeling examen (eindgesprek) plaats. Hier wordt jouw opgedane kennis vervolgens getoetst. Wanneer je dit examen met een voldoende afgelegd hebt, volgt de inschrijving tot accountant AA.
Aanleveren producten tijdens praktijkopleiding AA
Tijdens de AA praktijkopleiding begin je met het opstellen van een POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan). Dit vormt de rode draad door jouw opleiding. Tevens geef je hierin aan hoe jij je competenties wilt verwerven. Maar ook hoe jij vorm wil geven aan jouw persoonlijke ontwikkeling.
Ieder half jaar voer je met je praktijkbegeleider een gesprek en hier maak je ook een gespreksverslag van. Verder schrijf je ieder jaar een essay waarin je aangeeft welke opdrachtne je hebt uitgevoerd. Maar ook welke competenties je hebt behaald.
Verder zijn er nog enkele specifieke opdrachten. Tenslotte lever je aan het eind van het derde jaar een portfolio aan.
Overigens zijn alle producten en programma’s zijn online inzichtelijk middels een ELO (Elektrische Leeromgeving).
Toekomstperspectief na jouw AA opleiding
Eenmaal de AA opleiding doorlopen ben je dus ingeschreven als AA-accountant. Maar is dit dan ook meteen de eindfunctie voor jou? In veel gevallen niet. Als je op jonge leeftijd al ingeschreven bent als AA-accountant ben je vaak nog niet tekeningsbevoegd. Dit is een positie waar je vanzelf in door groeit naarmate je meer praktijkervarig op doet als accountant.
Tenslotte zijn er nog diverse doorgroeimogelijkheden op korte en middellange termijn. Je kunt bijvoorbeeld teamleider, manager, senior manager, extern accountant of compliance officer worden. Verder zien we de meer ondernemende accountants toetreden tot vennoot / partner bij een accountantsorganisatie. Er zijn dus volop mogelijkheden na de AA opleiding.
Als AA op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Kijk dan eens in ons vacature aanbod voor AA accountants.
Meer informatie over de AA opleiding
Wil je meer informatie ontvangen of heb je nog vragen naar aanleiding van dit kennisbankartikel?
Dan kun je het beste contact opnemen met loopbaanadviseur Mark Geerlink, via tel. nr. 0622210840.