Accountancy; opleiding, vakken, beroepsveld

Accountancy; opleiding, vakken, beroepsveld

accountancy-opleiding
accountancy-opleiding

De accountancy studie

Simpel gezegd een opleiding die er voor zorgt dat jij de opgedane theorie over de accountancy beginselen kunt toepassen in de praktijk als assistent accountant of accountant. Na je accountancy opleiding start je doorgaans als beginnend assistent accountant waarbij je vaak de mogelijkheid krijgt om nog door te studeren voor accountant. Dan kun je nog kiezen tussen de AA- en RA-accountant. Tijdens de accountancy opleiding leer je alles over controleleer, bedrijfseconomie, automatisering, administratieve organisatie en verslaglegging. Maar eenmaal na je studie leer je in de praktijk vooral hoe je een jaarrekening moet samensellen en controleren.

Welke vakken krijg je bij accountancy?

Denk aan audit & assurance, financial accounting, internal control & accounting information systems, financiering, management accounting, adviesvaardigheden, ethiek, boekhouden, tax & law. In het tweede of derde studiejaar loop je ook stage bij een accountantskantoor. Hierin kun je goed zien of je de geleerde theorie ook in de praktijk kunt brengen. En dus houdt je je dan voornamelijk bezig met het opstellen van jaarrekeningen. In sommige gevallen leer je ook al hoe je een belastingaangifte moet opstellen.

Hoe lang duurt HBO opleiding Accountancy?

De bacheloropleiding HBO Accountancy duurt vier jaar. De een doet er langer over dan de ander. Maar gemiddeld genomen doet men 4 tot 5 jaar over deze opleiding. De accountancy opleiding heeft een aantal algemene vakken, maar ook tal van specialisatie vakken. Deze doorloop je enkel in de accountancy opleiding. De opleiding wordt over het algemeen als pittig ervaren en is niet voor iedereen weggelegd.

Wat kun je worden met de opleiding Accountancy?

Na je HBO Accountancy kun je nog verder studeren voor AA- of RA accountant, maar je kunt er ook voor kiezen om aan het werk te gaan. Dan zijn er mogelijkheden om bij allerlei bedrijven aan de slag te gaan. Als assistent controller of controller bijvoorbeeld. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij een accountantskantoor te gaan werken als junior assistent accountant. Met eventueel de mogelijkheid om naast je werk ook nog door te studeren voor AA- of RA accountant.  Meestal komen de mensen die de AA titel willen halen bij een klein of middelgroot accountantskantoor terecht. Wil je RA worden, dan zijn er in het begin van je carriere vooral meer doorgroeimogelijkheden bij een groter accountantskantoor.

Doorgroeimogelijkheden

Deze branche kent een grote diversiteit aan beroepen en disciplines. Er zijn dan ok tal van doorgroeimogelijkheden binnen de diverse functiegebieden en beroepsgroepen. Wil je hier meer over weten, dan adviseren we jou eveneens om contact te zoeken met dhr Geerlink (zie hierboven het nr.).

Hoe ziet de toekomst er in de accountancy uit?

Het lijkt er nog altijd op dat die er rooskleurig uit ziet. Jaren geleden werd er voorzichtig angst in de branche gezaaid wat betreft het verdwijnen van vele banen. Maar vandaag de dag is daar niets van te zien. En we mogen ons oprecht afvragen of er nog een leegloop komt. Natuurlijk zitten we in een crisis (covid) waarvan we nog niet weten wat voor schade de economie toegebracht zal worden. Maar de toenmende digitalisering dendert voort en nog steeds is er enorme krapte op de arbeidsmarkt in de accountancy.

Dat er meer werk wordt gedaan in minder uren is ons wel duidelijk geworden. Maar dat ook veel “nieuw” advieswerk zijn intrede doet zien we ook. Dus de krapte de we nu zien zal enkel afzwakken als de economische crisis echt een klap gaat krijgen. En dat is dus nog maar de vraag.

Baan zoeken in de accountancy

Weet jij inmiddels al wel dat je jouw loopbaan in de accountancy wil starten of voortzetten? Met meer dan 10 jaar ervaring in recruitment binnen de accountancybranche kan Profilink jou verder helpen.

Kijk snel in het vacature overzicht van accountancy banen of stuur vrijblijvend een open sollicitatie naar info@profilink.nl.

Wiil je meteen contact zoeken met een ervaren recruitment consultant, bel dan naar 0622210840 (Mark Geerlink).

Veelgestelde vragen vakgebied accountancy:

Wat is de betekenis van het woord accountancy?
“Accountancy” is een ruim begrip voor het vakgebied van accountants.

Welke beroepen zijn er in de accountancy?
De belangrijkste functies zijn die van accountant, fiscalist, assistent accountant, junior fiscalist, aangiftemedewerker, salarisadministrateur en relatiebeheerder.

Waar kun je een accountancy opleiding volgen?
Vooral in de grotere steden kun je de HBO opleiding accountancy volgen en via het LOI of andere thuisstudies kun je natuurlijk ook deze opleiding volgen.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante opleidingsartikelen:

Financiele-opleidingen

Financiële opleidingen

Welke financiële opleidingen zijn er? Er zijn verschrikkelijk veel financiële opleidingen die je kunt volgen. …

opleiding salarisadministratie

Opleiding Salarisadministratie

Wil jij de salarisadministratie in? Kies de juiste opleiding salarisadministratie Spreekt de salarisadministratie jou wel …

opleiding accountancy

Opleiding Accountancy

Opleidingen accountancy, welk opleidingsinstituut past bij jou? Opleidingen accountancy zijn er voldoende in Nederland. Maar …

We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.