Welke fiscale opleidingen zijn er?

10 feb, 2019

Welke fiscale opleidingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten fiscale opleidingen. Hieronder worden 7 verschillende fiscale opleidingen omschreven:

Opleiding Belastingassistent

Wil je puur uit interesse kennis opdoen van belastingen? Heb je er in je werk mee te maken en wil je jouw fiscale kennis vergroten? Dan is de opleiding Belastingassistent voor jou de juiste keuze. Als belastingassistent / aangiftemedewerker help je bij diverse fiscale werkzaamheden op een administratie-, belastingadvies- of accountantskantoor. De functies die je na het behalen van deze opleiding gaat uitoefenen zijn junior aangiftemedewerker of junior belastingadviseur.

Opleiding Register Belastingconsulent

Zoek je graag naar (fiscale) oplossingen voor je klant? Wil je een brede basiskennis op fiscaal vlak op doen? Om zowel de particulier als de mkb-ondernemer fiscaal te kunnen adviseren?

De opstap voor de fiscaal adviseur (HBO) die meer wil betekenen voor zijn klant.
In deze fiscale opleiding werk je op eigentijdse en praktijkgerichte wijze aan je ontwikkeling. Het beroep van belastingadviseur staat al jaren in de top 10 van beste startersfuncties. In 2015 zelfs op een tweede plek (bron: SEO/Elsevier). Goede kansen dus voor een belastingadviseur op baanzekerheid, maar ook op afwisselend werk en waardering van de klant.

Je opleiding bestaat zowel uit klassikale lesavonden als uit interactieve e-learning modules. Door het praktijkgerichte karakter van de opleiding is deze goed te combineren naast je werk.

Na het behalen van een diploma Register Belastingconsulent kun je ondernemers en particulieren fiscaal adviseren. Ook kun je dan zelfstandig fiscale aangiften opstellen. Vooral in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is hier grote behoefte aan. Een ondernemer onderneemt, die moet zich niet bezighouden met de administratie en belastingaangiften. Vaak beseft hij niet eens dat hij een fiscaal probleem heeft. Hij verwacht dat de belastingadviseur de fiscale positie bewaakt en daarbij oog heeft voor actualiteit en fiscale gevolgen. Ben je na deze opleiding gegrepen door het vak? Dan heb je een goede basis om door te stromen naar de opleiding Register Belastingadviseur.

Register Belastingadviseur

Zet jij de volgende stap om je fiscale basis te verdiepen? Wil je jouw klant niet alleen adviseren maar ook begeleiden bij de uitwerking van je advies?

De vervolgopleiding voor de adviseur die het verschil wil maken voor zijn klant
In deze opleiding werk je op eigentijdse en praktijkgerichte wijze aan je ontwikkeling. Je krijgt de handvatten aangereikt om je fiscale adviezen naar een nog hoger niveau te tillen. Je opleiding is prima naast je werk te volgen en bestaat uit klassikale lesavonden. Als aanvulling op het lesprogramma bieden we je ook interactieve e-learning onderdelen aan.

Tijdens deze hoog gewaardeerde praktijkopleiding ga je dieper in op de verschillende belastingsoorten en behandel je ook alle uitzonderingen. De opleiding stelt je in staat om een mening te vormen over actuele fiscale onderwerpen. Je rondt je opleiding af door het schrijven van een scriptie.

Na afronding van de opleiding ben je in staat om zelfstandig over complexe fiscale vraagstukken te adviseren. Maar ook aangeleverde gegevens in ingewikkelde belastingaangiftes te verwerken. Daarnaast kun je als spin in het web schakelen tussen de diverse partners in het werkveld. De klant, de Belastingdienst en gespecialiseerde collega’s. Met het diploma Register Belastingadviseur op zak heb je een goede basis om door te stromen. De opleiding Master Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen of aan de Universiteit van Tilburg staan hoog aangeschreven.

Opleiding Master Fiscaal Recht Groningen

Heb je de ambitie om een academische graad in het fiscale recht te halen? En ben je in het bezit van het diploma Register Belastingadviseur (CB-belastingadviseur), het getuigschrift Bachelor Belastingadviseur of Master Belastingadviseur? Dan kun je deelnemen aan de Master Fiscaal Recht van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Via het toelatingsprogramma van een jaar kom je terecht in de éénjarige masterfase. Je wordt opgeleid tot fiscaal jurist. Je mag na het behalen van jouw mastergraad de titel Master of Laws (LLM) voeren.

De Master Fiscaal Recht richt zich op de fiscale problematiek rondom de grotere en de internationaal opererende ondernemingen. De opleiding zorgt ervoor dat je brede juridische, financiële en economische kennis in huis hebt. Daarnaast volg je in het masterjaar enkele niet-fiscale (keuze)vakken. Met het schrijven van een scriptie rond je de studie af en behaal je de mastergraad.

Opleiding AA/RA-Belastingaccountant

Kijk verder als AA of RA en breidt je werkzaamheden uit met fiscale advisering.
Op financieel gebied ben je als (register) accountant het eerste aanspreekpunt voor ondernemers. Je kunt ook specifieke fiscale vraagstukken voorgelegd krijgen waar jouw kennis te beperkt voor is. RB Opleidingen verzorgt in opdracht van de NBA deze fiscale opleiding op hbo-niveau. Speciaal gericht op accountants met fiscale ambitie zodat je ook op fiscaal vlak de vertrouwenspersoon bent voor de klant. Je denkt mee en adviseert.

Opleiding AA/RA Register Belastingadviseur

Kijk verder als AA of RA en breidt je werkzaamheden uit met fiscale advisering.
Op financieel gebied ben je als (register) accountant het eerste aanspreekpunt voor ondernemers. Je kunt ook specifieke fiscale vraagstukken voorgelegd krijgen waarvoor je misschien net de extra kennis en vaardigheden mist. RB Opleidingen verzorgt in opdracht van de NBA deze fiscale opleiding op hbo-niveau. Speciaal gericht op accountants met ambitie zodat je ook als expert op belastinggebied de fiscale vertrouwenspersoon bent voor de klant. Je denkt mee en adviseert.

De opleiding AA/RA Register Belastingadviseur is de vervolgstudie op de opleiding AA/RA-Belastingaccountant. Met deze studie wordt het niveau van je fiscale kennis gelijk aan dat van een Register Belastingadviseur. Als AA/RA Register Belastingadviseur ben je in staat om als fiscaal adviseur voor het MKB op te treden. Je kunt voor de klant de diverse fiscale vraagstukken oplossen en op diepgaand niveau voor de Belastingdienst een gesprekspartner zijn.

Opleiding Agro Register Belastingconsulent

Als agro-adviseur kun je middels deze opleiding tot allround belastingadviseur in de agrarische sector doorgroeien. Voor de agrarische adviespraktijk biedt RB Opleidingen twee incompany opleidingen aan: Agro Register Belastingconsulent en Agro Register Belastingadviseur.

Deze speciaal ontwikkelde fiscale praktijkopleidingen bieden jou als agro-adviseur een brede fiscale kennis. De incompany opleidingen zijn al interessant vanaf 10 personen.

NOB-opleiding

De fiscalisten die de NOB-opleiding willen afronden volgen verplicht de driejarige Beroepsopleiding Belastingadviseurs. Je hebt in totaal 80 dagdelen (halve dagen). Je krijgt 40 dagdelen aan voorbereiding en 40 dagdelen cursussen en trainingen. Het geheel is verdeeld in een basis- en een keuzeprogramma, elk van 20 dagdelen.

Het basisprogramma kent zes trajecten:

  • een vaardighedentraject
  • een algemeen technisch fiscaal traject
  • een technisch fiscaal traject voor Omzetbelastingspecialisten
  • een technisch fiscaal traject voor Loon-belastingspecialisten
  • een technisch-fiscaal traject dat gericht is op de internationale praktijk
  • een technisch-fiscaal traject dat gericht is op de nationale praktijk.

Het vaardighedentraject bevat verschillende cursussen:

  • onderhandelen
  • argumenteren
  • schrijven met impact
  • adviesvaardigheden en procesvoering

De NOB-opleiding kent geen examen. Wel moeten de fiscalisten voor het overgrote deel van de cursussen een voorbereidingsopdracht maken. Deze opdracht wordt beoordeeld door je docent. Die beoordeling bepaalt of het aspirant-lid tot de betreffende cursus wordt toegelaten.

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!