Wat zijn de werkzaamheden van een Fiscalist?

6 feb, 2019

Wat zijn de werkzaamheden van een Fiscalist?

De dagelijkse werkzaamheden van een fiscalist

Wat zijn de werkzaamheden van een fiscalist? Een fiscalist geeft fiscaal advies aan diverse bedrijven of instellingen, dan wel een afzonderlijke ondernemingen of instelling. Uiteindelijk willen bedrijven graag weten op wat voor manier zij belasting kunnen besparen. Dit is een van de belangrijkste kernpunten waar de fiscale advisering vaak over gaat. Een fiscalist bezit kennis van diverse belastinggebieden en draagt deze kennis over aan diverse cliënten.

Een fiscalist kan ingezet worden op diverse belastinggebieden. Zoals bijvoorbeeld inkomstenbelasting, omzetbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting, estate planning, pensioenvraagstukken, etc. Dit zijn wel de meest voorkomende gebieden. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen fiscalisten werkzaam in de aangiftepraktijk of adviespraktijk. De aangiftepraktijk is de uitvoerende laag binnen organisaties en de adviespraktijk houdt zich enkel met advisering bezig.

Waar een fiscalist werkzaam is

Een fiscalist werkt doorgaans op een accountants- of belastingadvieskantoor, maar kan ook werkzaam zijn als bedrijfsfiscalist, intern bij een bedrijf dus. Beroepsmatig is een fiscalist dus eigenlijk een persoon die veel kennis heeft van belastingen. Fiscalisten zijn gespecialiseerd in fiscale zaken en werken meestal aan grote complexe fiscale vraagstukken bij middelgrote en grote organisaties.

Studieachtergrond en carrièreperspectief van een fiscalist

Een startende fiscalist begint vaak in de aangiftepraktijk en heeft vaak een studie Fiscaal Recht of Fiscale Economie afgerond aan het HBO of de universiteit. De startende fiscalisten met een universitaire achtergrond starten vaak al snel met advieswerkzaamheden. De HBO-fiscalisten blijven doorgaans wat langer in de aangiftepraktijk werkzaam. De werkzaamheden hebben hier veelal betrekking op de aangiften inkomstenbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting.

Dit terwijl de senior fiscalist zich ook bezig houden met herstructureringen, tax planning, bezwaar- en beroepsprocedures, bedrijfsopvolging, etc. Uiteraard zijn er daarnaast nog diverse belastinggebieden waar je je als fiscalist in kunt specialiseren, zoals het internationale belastingrecht. De generalistisch ingestelde fiscalist houdt zich vaak meer in de MKB-praktijk bezig. De fiscaal specialist houdt zich vaak meer met corporate, internationale bedrijven bezig.

 

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!