Waar houdt een fiscalist zich mee bezig?

30 dec, 2018

Waar houdt een fiscalist zich mee bezig?

Wat is een Fiscalist? Een fiscalist is een academisch opgeleide professional die zich bezig houdt met fiscale advisering. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een breed opgeleide fiscalist die zich verdiept in het brede belastingrecht. Deze fiscalist heeft kennis van meerdere belastinggebieden. Daarnaast kennen we de fiscaal specialisten. Dit zijn fiscalisten die zich na verloop van tijd specialiseren binnen een bepaald belastinggebied. In Nederland kennen we echter veel meer generalisten. De specialisten zien we ook meer werkzaam bij grotere accountantsorganisaties zoals de big4. Wel zien we een toename van specialismen ontstaan bij de regionale accountantsorganisaties.

Universitaire Studie Fiscalist

Hij of zij heeft de universitaire opleiding Fiscaal Recht of Fiscale Economie doorlopen. Na enige praktijkervaring zal de fiscalist zich inschrijven bij het NOB (De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs). Er zijn tevens diverse middelgrote en grote accountants- en belastingadvieskantoren in Nederland aangesloten bij het NOB. Welke verdere fiscale opleidingen er zijn voor een fiscalist, behandelen we in de volgende kennisbank. Namelijk: “Welke opleidingen zijn er voor een fiscalist?”

HBO studie Fiscalist

Heb je de studie HBO Fiscaal Recht of Fiscale Economie afgerond? Of heb je een andere HBO gerelateerde fiscale studie doorlopen? Dan is de kans groot dat je jouw carrière start in de aangiftepraktijk. In de aangiftepraktijk houdt de fiscalist zich bezig met alle uitvoerende werkzaamheden rondom fiscale aangiftes. Dit heeft vaak betrekking op inkomstenbelasting, omzetbelasting, loonbelasting of vennootschapsbelasting. Verder adviseer je klanten over zaken die verband houden met de fiscale aangiftes. Tegenwoordig is er meer vraag naar fiscalisten in de adviespraktijk, welke een universitaire graad hebben.

Doorgroeiperspectief Fiscalist?

Als je echt een kei in je vak bent geworden, kan je uiteindelijk als fiscalist toetreden tot de maatschap. Dit gebeurt nogal eens bij accountants- en belastingadvieskantoren. Naast het adviseren van je klanten, ben je dan ook op commercieel gebied actief. Tevens zorg je dat de fiscale praktijk tot in de puntjes is geregeld, gesmeerd loopt en alle collega’s goed samenwerken.

Bedrijfsfiscalist

Echter je kan ook bedrijfsfiscalist worden. Dan zit je feitelijk ‘aan de andere kant’, bij de klant. Je functie is dan minder gericht op de diversiteit van klanten (adviesfunctie) of de vaktechnische kant. Je bent meestal een staffunctionaris die het MT of de directie ondersteunt als regisseur van alle fiscale zaken.

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!