Wat doet een accountant

7 feb, 2019

Wat doet een accountant

Wat doet een accountant? Een accountant is een vertrouwenspersoon voor bedrijven, instellingen en/of particulieren welke de financiële huishouding onder de loep neemt. De verantwoording van cijfers en de betrouwbaarheid hiervan worden onderzocht. Zo nodig wordt er een jaarrekening opgesteld en/of gecontroleerd. De controle wordt enkel gedaan wanneer een organisatie controleplichtig is. Tenslotte is de accountant de allround adviseur van een klant in bedrijfseconomische en/of fiscale zin. Niet alleen worden kansen en bedreigingen gesignaleerd, maar ook worden adviesbehoeften gesignaleerd. Deze kunnen betrekking hebben op bedrijfsfinanciering, personele aangelegenheden, ontslagzaken, juridische zaken, fiscale zaken.

Ook alle vragen rondom de administratie komen vaak bij een accountant terecht. Uiteraard schakelt een accountant vaak voor diverse disciplines de hulp in van een specialist. En daarnaast worden diverse werkzaamheden rondom de administratie gedelegeerd aan junior (assistent) accountants. Tenslotte wordt er nog onderscheid gemaakt tussen een openbaar accountant en een accountant in business. De eerste groep is werkzaam in de accountancy en de tweede binnen het bedrijfsleven.

Beroep Accountant beschermd

De beroepsgroep “accountant” is een wettelijk beschermde titel. Er zijn twee verschillende type accountants, AA-accountants en RA-accountants. De AA-accountant werkt over het algemeen voor kleine en middelgrote bedrijven. De RA-accountant werkt voor de grotere (internationale) bedrijven welke ook controleplichtig zijn. Deze moeten worden gecontroleerd door een extern accountant (RA), ofwel een registeraccountant. Het verschil tussen de AA-accountant en de RA-accountant wordt nader uitgelicht in het artikel “Wat is het verschil tussen een AA en een RA“.

Om de AA titel te mogen voeren moet je na de HBO Accountancy opleiding nog verder studeren. Je dient dan de Post HBO AA opleiding en een praktijkstage te volgen. Daarna wordt men pas ingeschreven in het register van het NBA. Op dat moment kan en mag een accountant tekeningsbevoegd optreden als AA-accountant.

Om de RA titel te mogen voeren dient men de RA opleiding, inclusief praktijkstage, te volgen. Na het behalen van de praktijkstage volgt inschrijving in het AFM-register en mag men officieel jaarrekeningen tekenen.

Veranderende rol als accountant

Het beroep accountant is de laatste jaren nogal onderhevig aan veranderingen. Vooral op het gebied van automatisering, digitalisering en advisering. De traditionele accountant stelt een jaarrekening samen en bespreekt deze achteraf met de klant. Maar dit is inmiddels achterhaald. De accountants van nu moeten zich namelijk focussen op een dienstverlening die gericht is op de toekomst. Het kunnen inleven in de situatie van de klant en het signaleren van toekomstige ontwikkelingen. Vooruitkijken in de breedste zin van het woord. Ondernemers willen elke dag op de hoogte gehouden worden van hun financiële reilen en zeilen. Dit is vandaag de dag mogelijk om elke minuut van de dag de financiële situatie inzichtelijk te hebben.

 

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!