Wat is detachering?

6 jun, 2018

Wat is detachering?

Wat is detachering? Detachering is het ter beschikking stellen van medewerkers (of z.z.p.-ers) aan derde partijen. Het verschil tussen uitzenden en detacheren zit hem in het werkgeverschap. Een detacheringsbureau heeft enkel medewerkers in dienst. Wel kunnen zij de medewerkers uitlenen aan derde partijen. Een uitzendbureau heeft echter ook werknemers die tijdelijk worden uitgezonden.

Detacheren van medewerkers gebeurt op basis van langdurige overeenkomsten. Het detacheringsbureau heeft de betreffende mensen in dienst en de werkgever huurt hen in. Het detacheringsbureau is verantwoordelijk voor alles op het gebied van jouw werkzaken en is formeel jouw werkgever. Dus bij hen ligt er een risico aangaande ziekte en ontslag. Het detacheringsbureau stelt ook de arbeidsvoorwaarden in je contract op. Ze betalen jouw salaris uit en houden je urenadministratie bij. In principe biedt dit voor organisaties waar je aan het werk gaat een belangrijk voordeel. Namelijk geen last van de administratieve rompslomp.

Er zijn een aantal andere belangrijke voordelen van detacheren, namelijk:
– veel flexibiliteit en vaak een vast contract
– de mogelijkheid om bij veel verschillende bedrijven te werken, waardoor je veel kennis in korte tijd op kunt doen
– snellere doorgroei door specialistische functies
– je sociale vaardigheden worden vaak in stroomversnelling ontwikkeld

Wat kost detacheren?

Detacheren is over het algemeen duurder dan het inhuren uitzendkrachten. Omdat het detacheringsbureau het werkgeversrisico draagt is het uurtarief vaak wat hoger. Het uurtarief hangt af van opleiding, ervaring, specialisatie, schaarste, etc.

De verschillen met een normale arbeidsovereenkomst

Bij een normale arbeidsovereenkomst is er sprake van een overeenkomst tussen twee partijen, de werkgever en de werknemer. Bij een detacheringsovereenkomst komt er een derde partij bij, de detacheerder. Bij een detacheringsovereenkomst is het belangrijk dat er duidelijke afspraken op papier komen te staan. De belangrijkste zaken in een detacheringsovereenkomst zijn de duur van de opdracht, de standplaats, het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Detachering hoeft niet alleen plaats te vinden met inmenging van een detacheringsbureau. Het wil ook wel voorkomen dat bedrijven onderling medewerkers aan elkaar ‘uitlenen’ voor een bepaalde duur.

Waarom detachering?

De meest voorkomende redenen van werkgevers om te kiezen voor detachering zijn:
  • Ziektevervanging
  • Projecten van korte of lange duur
  • Tijdelijke drukte (achterstanden)
  • Zwangerschapsverlof
  • Een langere proefperiode

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!