Waar kan ik komen te werken als accountant?

15 feb, 2019

Waar kan ik komen te werken als accountant?

Als Accountant kun je verschillende richtingen uit na het behalen van de accountancy studie. In het begin van je carrière als accountant kies je vaak of je de controlerende of samenstellende richting uit gaat. Dit bepaalt mede de opleidingsroute die je gaat afleggen. Ook kom je als controlerend accountant (RA) vaak bij de grotere kantoren terecht. Hierbij werk je veelal met nationale en internationale klanten. Dit terwijl je als samenstellend accountant (AA) zowel bij de kleinere als grotere kantoren goed perspectief hebt als MKB-accountant. De hiervoor benoemde rol als openbaar accountant voer je uit ten aanzien van een klantenportefeuille. Dit doe je vaak de eerste jaren als werknemer en vele jaren later misschien als ondernemer. Tenzij je de stap maakt naar het bedrijfsleven als intern accountant. Dan kom je in dienst van een organisatie / instelling.

Wat doet een accountant?

Een accountant is een financieel en fiscaal adviseur, tevens vertrouwenspersoon. De beroepsgroep accountant is beschermd. Je hebt een titel nodig om als accountant AA (Accountant-Administratieconsulent) of RA (Registeraccountant) ingeschreven te mogen staan. De inschrijving vindt plaats na het behalen van de Post HBO AA en de praktijkstage. Dan pas kom je in het register van het NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) te staan. De accountant stelt de jaarrekening samen en controleert deze. Daarbij worden zij gehouden aan regels vanuit het (o.a. het AFM). Ook adviseert de accountant haar cliënten op bedrijfseconomisch en fiscaal vlak. Daarbij staat integriteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid centraal.

Jouw loopbaan als accountant?

Je begint je carrière meestal als beginnend of junior assistent accountant nadat je de HBO Accountancy opleiding hebt doorlopen. Naarmate je meer klantencontact krijgt en meer vrijheid in de uitoefening van jouw functie groei je vaak door. Naar functies als senior assistent accountant, relatiebeheerder, teamleider, controleleider, opdrachtleider, accountant, senior accountant, manager of zelfs partner. Als accountant werk je in een team samen met (assistent-)accountants, fiscalisten en soms ook juristen. Je begeleidt in de rol als accountant ook vaak assistent accountants. Je controleert en screent de dossiers die gemaakt zijn door assistenten. Verder bespreek je de gemaakte producten met je klant en adviseer je hen. Na verloop van tijd kun je je gaan specialiseren in bepaalde disciplines. Of je specialiseert je juist in bepaalde branchegroepen. Er is veel vraag naar accountants. Na je studie of na enkele jaren werkervaring vind je meestal snel een nieuwe baan als accountant.

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!