Wat is het verschil tussen een accountant en fiscalist?

5 feb, 2019

Wat is het verschil tussen een accountant en fiscalist?

Wat is nou precies het verschil tussen een accountant en fiscalist?

Een accountant is een adviseur die zich bezig houdt met brede advisering op bedrijfseconomisch vlak en de fiscalist houdt zich meer bezig met fiscale adviezen.

Werkzaamheden accountant

Als accountant ben je een vertrouwenspersoon voor een onderneming. Je geeft aan hoe betrouwbaar de huidige financiële huishouding is en of je uitgaven verantwoord zijn. Verder geef je als accountant ook adviezen over de administratie, maar je bent vaak niet de hoofdverantwoordelijke. Een accountant is bevoegd om een accountantsverklaring af te geven, ook wel een verklaring van financiële betrouwbaarheid genoemd.

Je hebt twee verschillende soorten accountants. Dat zijn AA-accountants en RA-accountants. AA staat voor Accountant-Administratieconsulent. RA staat voor Registeraccountant. Deze twee functies zijn beiden aangesloten bij het Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA). Een AA-accountant zorgt voor inzicht in de financiën en voor een zo goed mogelijke inrichting van de administratie van het bedrijf. Een RA-accountant richt zich op de controle van de jaarrekening. En een fiscalist, houdt zich hoofdzakelijk bezig met de belastingwetgeving, zoals hiervoor al uitgelegd.

Werkzaamheden fiscalist

Als fiscalist weet je alles over belastingwetgeving. Je controleert een accountant op fiscaal gebied en je bent gespecialiseerd in belastingbesparende tips. Een fiscalist wordt ook wel een belastingadviseur genoemd en staat vaak naast de ondernemer en niet tegenover de ondernemer. Wat een accountant wel heeft. Als accountant weet je wel het een en ander over fiscale voordelen, maar het is niet je hoofdtaak. Dat doet de fiscalist namelijk. Wil je dus belasting besparen dan is het beter om een fiscalist in te schakelen voor jouw onderneming.

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!