Waar kan ik het beste studeren voor fiscalist?

7 feb, 2019

Waar kan ik het beste studeren voor fiscalist?

Waar kan ik het beste studeren voor fiscalist?

Wanneer je fiscalist wilt worden zijn er een aantal basisopleidingen die je kan gaan volgen. Als je een HBO studie wilt doen dan kun je HBO Fiscaal Recht en Economie volgen. Wil je een universitaire studie volgen dan sluit Fiscaal Recht of Fiscale Economie het beste aan. De HBO variant duurt Na ongeveer 3 tot 6 jaar studeren kun je aan het werk gaan als fiscalist, bedrijfsjurist of als belastinginspecteur bij de Belastingdienst. Je vindt ook fiscalisten bij het Ministerie van Financiën, bij de Douane en in het Bank- en Verzekeringswezen.

Nadat je Fiscaal Recht hebt gestudeerd aan de Universiteit en begint in de accountancy branche ben je vaak nog niet uitgestudeerd. Je hebt dan de mogelijkheid om bijvoorbeeld nog de NOB opleiding te volgen. Dit is een beroepsvereniging van universitair opgeleide Belastingadviseurs in Nederland. Voor cliënten is een NOB-lidmaatschap van hun Belastingadviseur een garantie voor kwaliteit, zowel in vaktechnische zin als wat betreft het vaardighedenniveau. De NOB heeft ruim 5000 leden. Ruim 600 daarvan zijn werkzaam als Bedrijfsfiscalist. Voor veel beginnende fiscalisten is de Beroepsopleiding Belastingadviseurs een belangrijke reden om bij een NOB-kantoor te gaan werken.

Heb je geen Fiscaal recht gestudeerd en ben je door middel van andere opleidingen doorgegroeid tot ervaren fiscalist? Dan is het nog wel mogelijk om alsnog de universitaire opleiding Fiscaal Recht met daarna een NOB-opleiding te volgen. Hierin zijn er mogelijkheden tot het krijgen van vrijstellingen. De HBO-fiscalist is meestal wat praktischer geschoold en kiest eerder voor de RB opleiding. Deze is meer praktisch en gericht op het Midden en Klein Bedrijf. Bij vele klein tot middelgrote accountantskantoren is het perspectief voldoende met deze fiscale opleiding.

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!