Met deze sollicitatietips maak jij indruk!
Je zit in sollicitatiemodus, maar weet eigenlijk niet waar je moet beginnen. Wees gerust, wij zetten geven jou de sollicitatietips die jouw gesprek een boost zullen geven. Met onze jarenlange ervaring in recruitment helpen we jou wel een handje. Dus die baan ga jij echt wel vinden!
De sollicitatietocht van A tot Z!
Je moet een baan vinden, want je contract loopt af. Maar misschien ben je ook wel gewoon toe aan een nieuwe uitdaging. Leuke en passende vacatures vinden is dus klus nummer een. Daar helpen we jou een handje bij. Kijk eerst goed naar niche banen sites, want die zijn er genoeg. En ze zijn niet voor niets een niche, dus vaak krijg je ook meer waar voor je geld. Ook zien we hier gemiddeld genomen meer recruiters die echt weten wat er speelt in hun vakgebied. En dus ook jouw vakgebied!
Maar wat kun je nog meer doen? Kijken naar concullega-kantoren die jou aanspreken. En dan gewoon goed googelen op trefwoorden die er toe doen in jouw branche met combinatiewoorden “vacatures” of “vacature”. En ja, dan kom je ook automatisch op indeed en google for jobs terecht. De twee grootste banen dashboards. Nu ben je eigenlijk al een heel eind. Kom je er nog niet uit? Kijk dan ook op social media kanalen als linkedin en facebook, maar ook zou je voor bredere, meer algemene banen op sites als nationale vacaturebank en monsterboard kunnen kijken.
Een dijk van een cv en sollicitatiebrief opstellen
Nu komt het op jouw cv en brief aan! En dat is ook waar jij op beoordeeld wordt. Een werkgever screent vaak snel jouw cv en screent jouw brief. Hier volgen de tips die maken dat jij uitgenodigd gaat worden.
Zakelijk, strak, kort en bondig cv
Maak geen heel opstel van jouw cv. Zorg allereerst voor een leuk design , maar overdrijf ook niet. Zakelijke en persoonlijke uitstraling vallen goed bij werkgevers. Waarbij een foto van jezelf niet mag ontbreken overigens! Verder dienen personalia, opleidingen, werkervaring, nevenactiviteiten, automatiseringskennis, talenkennis en hobbys in ieder geval niet te ontbreken. Maak vooral geen kleurplaat van jouw cv overigens. Het gebruik van twee kleuren is voldoende.
Je brief mag niet te formeel zijn, maar moet wel de essentie omvatten
Je kunt op internet tal van formele sollicitatiebrieven vinden. Met veel standaard zinnen. Dit kan geen kwaad, als dit een paar zinnen zijn. Maar over het algemeen moet je je werkgever aanspreken. Vertel hem vooral waarom je het bedrijf zo interessant vindt. Waarom je de functie zo vind passen bij jouw profiel / achtergrond. Maar ook, wat voor aanknopingspunten deze vacature heeft met jou als persoon. Daarbij mag je best een beetje “out of the box” gaan.
Vergeet je referentie niet!
Absoluut niet vergeten om een, het liefst twee, referenties op je cv te vermelden. Grote kans dat ze die al gaan benaderen. En hoe mooi is het als er twee oud-collega’s, leidinggevenden zich goed uit laten over jouw kandidatuur? Juist, je staat dan zeker met 1-0 voor! In dat geval is een getuigschrift eigenlijk ook niet meer belangrijk. En ook wel een beetje “uit de tijd” natuurlijk.
Scoren tijdens je sollicitatiegesprek
Eenmaal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, bereid je je goed voor. Hoe doen we dat? Nou simpel, je goed inlezen in het bedrijf. Een sollicitatietip die er echt toe doet. De website doorspitten. Vragen op papier zetten (die er toe doen). Maar ook goed luisteren. Hierdoor weet jij wat de essentie is. En daarop inhakend zou je wellicht voorbeelden kunnen geven van projecten waaruit blijkt dat je ervaring mee brengt. Ervaring die dit bedrijf nodig heeft.
Het arbeidsvoorwaardengesprek; de laatste strohalm!
Je bent door alle sollicitatierondes heen. Geweldig natuurlijk. Maar nu komt het ook nog aan op jouw onderhandeling skills. Overdrijf niet, maar weet wat er speelt in jou branche. Weet ook wat je waard bent. Dit betekent dat jij niet voor verrassingen komt te staan als het bijvoorbeeld gaat om jouw primaire loon. Je hebt hier dus flink wat research in gedaan. Mocht je nog meer tips willen ter voorbereiding van je arbeidsvoorwaardengesprek, lees dan dit artikel.