Meer dan 10 gratis tips arbeidsvoorwaardengesprek
Het arbeidsvoorwaardengesprek volgt meestal na een eerste of tweede, en in sommige gevallen zelfs een derde sollicitatiegesprek. En dan komt die, voor de meeste mensen vervelende, salarisonderhandeling. Wij willen jullie graag een duwtje in de rug geven met al onze gratis tips voor jouw arbeidsvoorwaardengesprek. Hierdoor ga jij voorbereid het arbeidsvoorwaardengesprek in. Je weet nu concrete en heldere afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijf. Dit kan betrekking hebben op het salaris, pensioen, vakantiedagen, adv, studieregeling, bonusregeling, onkostenvergoedingen, auto van de zaak. etc. Overigens is de salarisonderhandeling vaak de moeilijkste fase voor de medewerkers. Profilink kan zich beroepen op meer dan 10 jaar kennis van de arbeidsmarkt en weet als geen ander hoe dit soort trajecten er uit zien. Tevens adviseren wij bijna dagelijks onze kandidaten als het gaat om primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Hieronder geven we jouw gratis tips met betrekking tot jouw arbeidsvoorwaardengesprek en de bijbehorende salarisonderhandeling:
Tip 1: Doe een salarischeck in jouw branche
Je wilt professioneel over komen bij je nieuwe werkgever. Dit betekent dat jij van tevoren goed onderzoekt wat de marktconforme salaris bandbreedtes zijn van jouw huidige functie. Maar daarnaast kijk je ook hoe jouw nieuwe functie wordt ingeschaald. Raadpleeg salarisonderzoeken, doe navraag bij ons als werving & selectie specialist of ga in gesprek met (oud-)collega’s die een soortgelijke functie hebben. Je kunt ook via de website van Loonwijzer een salaris-check doen.
Tip 2: Tijdstip van onderhandeling kan bepalend zijn
Zorg er voor dat je jouw arbeidsvoorwaardengesprek strategisch plant. Wanneer je kunt kiezen tussen meerdere werkgevers is het voor jezelf handig de procedures gelijktijdig te laten verlopen. Dit heb je namelijk zelf in de hand. Hiermee bereik je namelijk dat je meerdere aanbiedingen kunt afwegen en daarmee een sterke onderhandelingspositie krijgt.
Tip 3: Maak een wensenlijstje
Schrijf voor jezelf op papier welke wensen jij hebt ten aanzien van het salaris. Maar bepaal ook voor jezelf welke secundaire arbeidsvoorwaarden jij belangrijk vindt. Speel hier slim op in.
Tip 4: Bepaal jouw salaris bandbreedte en wijk daar niet teveel van af
Bepaal vooraf wat jouw ondergrens is als het gaat om het primaire salaris. Eveneens stel je voor jezelf een streefsalaris. Stel je krijgt een aanbieding die ver buiten deze bandbreedte ligt. Dan weet je voor jezelf eigenlijk al dat je er nooit uit gaat komen en kun je jezelf veel tijd besparen. Vergeet hierbij echter niet om goed te kijken naar winstdeling- of bonusregelingen. Kijk ook goed of de ureninzet gelijk is aan jouw huidige ureninzet.
Tip 5: Kijk goed naar secundaire arbeidsvoorwaarden en neem dit mee als onderhandeling
Zorg er voor dat je goed in kaart brengt welke secundaire arbeidsvoorwaarden er zijn. Maar kijk dan ook goed welke momenteel van toepassing zijn in jouw huidige functie. Wanneer je in de salarisonderhandeling voor je gevoel er niet alles uit hebt kunnen halen kun je dit nog recht trekken met een goed secundair arbeidsvoorwaardenpakket. Daarom is het van belang dat je een eindoordeel velt over het totale pakket van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden (voorbeelden zijn in de bovenste alinea al benoemd). Een aantrekkelijke bonusregeling, gratis kinderopvang, thuiswerkmogelijkheden en volledige pensioenbijdrage voor de werkgever zijn tal van voorbeelden die erg aantrekkelijk kunnen zijn als het gaat om secundaire arbeidsvoorwaarden.
Lease-auto
Stel dat je gebruik kunt maken van een lease-auto. Bepaal dan goed voor jezelf of dit financieel voordelig is. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om te kiezen voor eigen vervoer. Ook is er bij sommige bedrijven sprake van een extra vergoeding als je niet kiest voor een lease-auto. Kijk goed wat het voordeligste is in jouw situatie. Schakel desnoods extern advies in.
Tip 6: Wees duidelijk in je onderhandeling
Onderhandelen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek is heel normaal. Wees je bewust van het gegeven dat er vrijwel altijd onderhandelingsruimte is tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Maar wel is het belangrijk dat je duidelijk formuleert wat jouw wensen zijn en waarom jij denkt dat je recht zou moeten hebben op bepaalde zaken. De uitleg waarom iets gerechtvaardigd zou zijn is namelijk van essentieel belang.
Tip 7: Beroep je op eventueel behaalde doelstellingen of resultaten in je huidige functie
Wees je er bewust van wat jij tot nu bereikt hebt in jouw carrière als het gaat om concrete doelstellingen en/of resultaten. Het kan zijn dat je klanten hebt binnengehaald (omzetdoelstellingen) , geld hebt bespaard (bezuinigingen) of processen hebt verbeterd (efficiency slagen). Wanneer dit impact heeft gehad op de omzet bij jouw werkgever kun je voor jezelf als doel stellen dat je een bonusregeling wilt.
Tip 8: Kom voor jezelf op
Bepaal voor jezelf of jouw opgedane ervaring goed aansluit op de functie. Licht zo nodig nogmaals toe waarom jouw competenties goed tot uiting komen in de nieuwe functie. Maar ook kun je jouw prestaties of behaalde doelstellingen nogmaals toelichten. Zo kun je jouw salariswensen kracht mee geven.
Tip 9: Creëer een win-win situatie en wees coöperatief!
Zorg er voor dat je tijdens het gesprek mee denkt met de werkgever. Blijf niet te lang hangen op een bepaald punt en wees constructief in het bedenken van oplossingen. Het gaat uiteindelijk om een totaalpakket van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. En soms moet je iets laten. Maar misschien dat er op andere vlakken weer wat te compenseren valt vanuit de werkgever. Sluit een compromis waar dat mogelijk is. Waak er voor dat jouw werkgever de onderhandeling gaat zien als een strijd. Hiermee creëer je een vijandige sfeer in het gesprek. Probeer een win-win situatie te creëren.
Tip 10: Kijk naar de toekomst
Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je er niet alles uit hebt gehaald. Je twijfelt dus nog of je in moet gaan op de aanbieding. Bespreek met je werkgever of het mogelijk is om een toekomstige loonsverhoging af te spreken daar waar bijvoorbeeld bepaalde doelstellingen behaald worden. Wel is het verstandig dat je hier concrete afspraken over maakt met betrekking tot het tijdstip van een “versneld” functionerings- of beoordelingsgesprek.
Tip 11: Neem de tijd, maar sla hier niet in door!
De werkgever verwacht niet dat je direct op een aanbod in zult gaan. Hij houdt er rekening mee dat jij enige bedenktijd wilt om zaken goed af te wegen. Je kunt het beste afspreken dat je het aanbod laat bezinken en er op korte termijn op terug komt. Het is hierin niet verkeerd om een uiterste dag of datum te noemen. Hiermee laat je zien dat je je wil houden aan een planning. Zorg er voor dat je er geen weken over heen laat gaan. Dit kan de werkgever doen laten twijfelen. En dan is het vertrouwen al aangetast terwijl jij nog moet beginnen.
Tip 12: Vraag advies aan een deskundig persoon
Wanneer je nog met bepaalde zaken zit, kun je het beste advies inwinnen bij een deskundig persoon. Ga in gesprek met een (oud-) collega, een branchegenoot, vertrouwenspersoon of recruitment specialist. Laatstgenoemde is veelal de meest deskundige persoon die jou het beste kan adviseren op diverse terreinen. Zij wonen tenslotte vele arbeidsvoorwaardelijke gesprekken bij. Wil je direct advies vragen, bel dan bijvoorbeeld met Recruitment Specialist Mark Geerlink, via telefoonnummer 0546-745060 of 06-22210840. Je kunt hem ook een mailtje sturen via mark.geerlink@profilink.nl.
Tip 13: Leg alle gemaakte afspraken voor jezelf vast
Zorg er voor dat je alles op papier hebt staan waarover jij en je (toekomstig) werkgever hebben gesproken. Dit voorkomt teleurstelling achteraf en hiermee laat je zien dat je adequaat handelt. Vraag aan je werkgever of hij alle (bijzondere of afwijkende) afspraken voor jou op schrift zet en jou toe stuurt.
Tip 14: Weet wie je voor je hebt
Er zit een groot verschil in de gesprekspartners. Of je met een directeur-eigenaar spreekt of met een HR-Adviseur, dit maakt een groot verschil. Laatstgenoemde is namelijk zeer goed op de hoogte van het gehele arbeidsvoorwaardenpakket. Hierdoor heeft het weinig zin om ellenlang te onderhandelen over hele kleine eisen.
Tip 15: Concurrentie- en/of relatiebeding
Bekijk je arbeidsovereenkomst goed en kijk of er een concurrentie- en/of relatiebeding van toepassing is in jouw functie. Er is de laatste jaren veel discussie op dit vlak en het kan voor jou vervelend zijn als je in de toekomst van baan moet switchen waarbij je tegen problemen aan loopt. Sommige werkgevers kennen zeer strenge concurrentiebedingen. Dit kan inhouden dat jij bijvoorbeeld in een bepaalde straal rondom jouw woonplaats geen soortgelijke functie mag uitoefenen. Dit kan in een toekomstige situatie als een molensteen om je nek hangen. Kijk daarom goed uit. Je kunt altijd vragen of zij een bepaald beding aanpassen of verwijderen uit de arbeidsovereenkomst.
Tip 16: Onderhandelen tijdens dienstverband
Bij veel bedrijven vinden jaarlijks gesprekken plaats tussen werkgever en werknemer. Dit kan een plannings-, functionerings- of beoordelingsgesprek zijn. Bij functionerings- en beoordelingsgesprekken kun jij altijd terug komen op gemaakte afspraken. Maar ook kun je hier nieuwe afspraken maken. Je kunt hier denken aan salarisonderhandelingen, behalen van doelstellingen (targets), studiewensen, competenties behorend bij jouw functieprofiel, etc.