salaris fiscalist of salaris belastingadviseur
Salaris Fiscalist

Salaris Fiscalist

Salaris Fiscalist

salaris fiscalist of salaris belastingadviseur
salaris fiscalist of salaris belastingadviseur

Salaris belastingadviseur of fiscalist

Wij spreken dagelijks fiscalisten / belastingadviseurs. En elke dag horen we ook wat iemand als fiscalist verdient. En heel vaak wordt er door fiscale kandidaten geroepen dat zijn of haar collega meer verdient. Kreten als “Mijn collega verdient € 250,- meer” of “mijn kennis die bij een vergelijkbaar kantoor werkt verdient net zoveel, terwijl zij minder ervaring heeft”. Maar heel vaak staart iemand zich enkel blind op het primaire salaris. Want vergelijkt diegene zijn “kale” salaris met dat van een ander, dan vergeten zij dus de secundaire arbeidsvoorwaarden. En die zijn minstens zo belangrijk. De een heeft wel een auto. De ander niet. Weer een ander heeft een flink mobiliteitsbudget. Ieder kantoor heeft weer andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoger salaris, meer uren

En wat te denken van de hogere salarissen. We nemen de “jonkies” even als voorbeeld. Zij komen van de Universiteit (Fiscaal Recht bijvoorbeeld) af en willen graag bij een big4 kantoor aan de slag. Ze krijgen een hoger salaris dan een klasgenootje die bij een kleiner kantoor is gaan werken. Maar men vergeet dat er ook een bepaalde mentaliteit heerst. Overuren maken is bij een big4 kantoor heel normaal. Daar waar je bij een klein kantoor een halve dag thuis werkt (en in totaal 32 uur maakt), werk je bij een big4 kantoor vaak wel 50 uur. Als we dit in verhouding plaatsen, dan verdien je misschien meer, maar moet je er ook wat voor over hebben.

Salaristabel fiscalist / belastingadviseur

Diverse salarisonderzoeken (bijvoorbeeldHet rapport van het NOB 2018) volgen we op de voet naast alle gesprekken die we voeren met fiscalisten. Maar ook met werkgevers uit het fiscale werkveld. Aan de hand hiervan hebben we een salaristabel gemaakt. Deze zie je hieronder weergegeven:

Salaris Fiscalist - Salaris Belastingadviseur

Toelichting salaristabel fiscalist:

  • De salarissen zijn bruto bedragen op basis van een fulltime werkweek
  • Wanneer je als fiscalist werkzaam bent in een internationale of zeer specialistische praktijk liggen de salarissen vaak iets hoger
  • (Leidinggevende en commerciele) fiscale functies kunnen iets hoger liggen dan de salaristabel doet vermoeden

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van een fiscalist

De meeste fiscale kantoren kennen een pensioenregeling waarbij (minimaal) de helft wordt vergoed door de werkgever. Daarnaast heeft vrijwel iedereen een onkostenvergoeding van gemiddeld € 50,- tot € 75,– netto per maand en gemiddeld 28 vakantiedagen. De leaseregeling verschilt enorm per kantoor en per functiegroep. Je ziet naast een onderscheid in aantal jaren werkervaring ook onderscheid in “commercie”. Iemand die veel naar klanten gaat, heeft eerder beschikking tot een lease-auto, is onze ervaring. In veel gevallen krijg je pas als zelfstandig of senior fiscalist een mogelijkheid tot lease-auto. Tenslotte zie je dat kleinere fiscale kantoren minder gebruik maken van een leaseregeling. Daarentegen zie je hier een toename van het mobiliteitsbudget.

En zo zijn er nog tal van secundaire arbeidsvoorwaarden. We zien ook veel verschillen tussen kantoren als het gaat om bijvoorbeeld studie, bonusregeling, thuiswerkfaciliteiten, etc.

We zien dat de volgende zaken van invloed zijn op salariswijzigingen bij fiscalisten / belastingadviseurs:

  • arbeidsmarktpositie fiscalist (krapte of juist niet?)
  • achtergrond belastingadvies- accountantskantoor (commercieel, klein, groot, internationaal, specialistisch)
  • salarisschalen verschillen per provincie
  • commerciële verantwoordelijkheid (een fiscalist met eigen klanten verdient meer)

Salaris afgestudeerde fiscalist

Met een afgeronde studie Fiscaal Recht of Fiscale Economie aan de universiteit ligt jouw startsalaris tussen de € 2.000 tot € 2.750 bruto per maand. Dit geeft tegelijkertijd aan dat de verschillen ook hier soms fors zijn. Het startsalaris van een startende fiscalist is op HBO-niveau wel wat lager dan op WO-niveau.

Salaris bedrijfsleven

Het salaris van een fiscalist in het bedrijfsleven ligt vaak iets hoger. Vooral in senior fiscale functies. Echter is het als fiscalist ook moeilijker om in het bedrijfsleven fiscale vacatures te vinden.

Schaarste in specialistische functies zorgt voor salarisstijging

Vooral bij de grotere kantoren worden enkele specialistische functies hoger gewaardeerd qua salaris. Bijvoorbeeld de loonbelastingspecialist of btw-specialist. Dat komt door de krapte op de arbeidsmarkt in deze functies.

Meer weten over primaire en secundarie arbeidsvoorwaarden van een fiscalist?

Zoals we al hebben verteld spelen er tal van factoren mee in het bepalen van een salaris. Of een salaris marktconform, is moeilijk te vertellen in een oogopslag. Maar wij gaan graag met jou in gesprek. Aan de hand van jouw leeftijd, ervaring, opleidingsachtergrond, carrierewensen en -behoeften weten we al snel meer.Neem contact op met Mark Geerlink, arbeidsvoorwaardenspecialist, via telefoonnummer 0622210840.

Salarischeck fiscale vacatures

Wil je nou een eerste indruk krijgen van de salarissen dan kun je natuurlijk ook al een kijkje nemen bij onze fiscale vacatures

 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Relevante salaris artikelen:

salaris registeraccountant ra

Salaris Registeraccountant

Salaris registeraccountant of accountant RA Wij spreken dagelijks registeraccountant / accountants (RA). En over de …

salaris junior assistent accountant

Salaris Junior Assistent Accountant

Hoeveel verdient een Junior Assistent Accountant (m/v) in Nederland in 2021? Het gemiddelde salaris voor …

salaris financial controller

Salaris Financial Controller

Wat is het salaris van een financial controller in 2021? Als bemiddelingsspecialist adviseren we jou …

We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.