salaris registeraccountant ra
Salaris Registeraccountant

Salaris Registeraccountant

Salaris Registeraccountant

salaris registeraccountant
salaris registeraccountant ra

Salaris registeraccountant of accountant RA

Wij spreken dagelijks registeraccountant / accountants (RA). En over de afgelopen 10 jaar hebben we duizenden registeraccountants bemiddeld bij het vinden van een nieuwe uitdaging in de controlepraktijk. We hebben dan ook een goed beeld van de salarissen van RA-accountants.

In de volksmond wordt er vaak in eerste instantie geroepen dat een collega-ra veel meer verdiend. Maar vaak vergeet men een goede afweging te maken tussen de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Of men vergelijkt appels met peren als het gaat om opleidingsachtergrond en werkervaring. Tenslotte zien we dat iemand die werkt bij een big 4 kantoor veel meer uren maakt dan iemand bij een kleiner kantoor.

Zij vergeten dat ze bij een big 4 standaard 50 uur in de week maken. Ook al verdien je dan € 250 – € 500,- meer, heb je het dan veel beter? Dat is de vraag die je je dan moet stellen. Vaak kiezen mensen voor een big4 kantoor vanwege een bepaalde status. Dat is leuk, maar op latere leeftijd spelen ook andere “gezins-” factoren mee. Meestal een goede reden om eens uit te kijken naar een kleiner kantoor.

Salaristabel registeraccountant / accountant (RA)

Diverse salarisonderzoeken en onze eigen gespreksdata hebben wij door de jaren heen gebruikt om tot een salaristabel te komen. Deze zie je hieronder weergegeven:

salaris accountant RA

Toelichting salaris registeraccountant

 • De salarissen zijn bruto bedragen op basis van een fulltime werkweek
 • Wanneer je als ra-accountant of registeraccountant werkzaam bent in een internationale of zeer specialistische praktijk liggen de salarissen vaak iets hoger
 • we zien regionale verschillen (in Amsterdam verdien je als RA het meest bijvoorbeeld)

Uitleg salaristabel registeraccountant:

In bovenstaande afbeelding zie je de gemiddelde salarisbandbreedtes van registeraccountants afgezet tegen het aantal jaren ervaring. We hebben de registeraccountants onderverdeeld in twee branchegroepen (de accountant RA werkzaam in de accountancypraktijk en de accountant RA werkzaam in het bedrijfsleven). Tenslotte zijn de salarisbandbreedtes onderverdeeld in vijf categorieën (0-3, 3-5, 5-10, 10-15 en >15 jaar);

De bruto maandsalarissen als accountant RA:

 • 0 tot 3 jaar ervaring: € 3.500 – € 5.000 
 • 3 tot 5 jaar ervaring: € 4.500 – € 6.000
 • 5 tot 10 jaar ervaring: € 5.500 – € 7.000 
 • 10 tot 15 jaar ervaring: € 6.000 – € 7.500
 • >15 jaar ervaring: € 6.500 – € 8.750

De bruto maandsalarissen als accountant RA werkzaam in het bedrijfsleven:

 • 0 tot 3 jaar ervaring: € 3.750 – € 5.250 
 • 3 tot 5 jaar ervaring: € 4.750 – € 6.250 
 • 5 tot 10 jaar ervaring: € 5.750 – € 7.250 
 • 10 tot 15 jaar ervaring: € 6.250 – € 7.750 
 • >15 jaar ervaring: € 6.500 – € 10.000 

Hoe komen we tot de salarisschalen van een accountant RA / registeraccountant

 • Profilink voert jaarlijks honderden gesprekken (ook arbeidsvoorwaardelijk) met RA-accountants
 • We beroepen ons op jaarlijkse beloningsonderzoeken binnen het vakgebied “audit

Secundaire arbeidsvoorwaarden van een registeraccountant

We hebben het tot zover vooral gehad over de primaire arbeidsvoorwaarden. Als we kijken naar de secundaire arbeidsvoorwaarden dan zien we geen hele grote verschillen. Mede door de enorme schaarste aan RA’s hebben kantoren de afgelopen jaren behoorlijk gesleuteld aan hun secundaire arbeidsvoorwaardenpakket.

Zo zien we bij de meeste kantoren een goede pensioenregeling, studieregeling, onkostenvergoeding, lease-auto mogelijkheid, laptop, etc. Op sommige punten zien we wel wat verschillen zoals een dertiende maand, bonusregeling, vakantiedagen. Met name zien we hierbij dat kleinere kantoren een wat soberder pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden hebben.

Samengevat zien we dat de volgende zaken van invloed zijn op salarisverschillen bij registeraccountants of ra-accountants:

 • arbeidsmarktpositie RA (krapte wat voorlopig zal blijven)
 • achtergrond audit- of accountantskantoor (commercieel, klein, groot, internationaal, specialistisch)
 • salarisschalen verschillen per provincie (in Amsterdam moet je zijn voor de hoogste salarissen)

Startsalaris registeraccountant

De studieroute tot Accountant RA is een lange weg, maar verdient zich vaak dubbel en dwars terug. Vooral als je eenmaal RA bent. Maar hoe zit het met de startsalarissen in de audit praktijk?

Allereerst hangt het er van af welke vooropleiding je hebt gehad. Iemand die een afgeronde bachelor heeft en aan de slag gaat als assistent accountant RA begint met een startsalaris tussen de € 2.000 en € 2.500 bruto per maand. Maar iemand die vanuit het vwo-traject de RA studie volgt in combinatie met een audit baan, verdient vaak iets minder. Tenslotte zijn er ook studenten die zelfs al de voltijd Master of Science in Accountancy aan het Nyenrode hebben afgerond. Die starten met vaak met het hoogste salaris binnen de genoemde bandbreedte.

Tenslotte zien we bij startende ra studenten dat het salaris bij de top 10 accountantskantoren het hoogst liggen.

Bedrijfsleven betaalt beter

Over het algemeen ben je op latere leeftijd (vaak vanaf midden – eind 30) beter af in het bedrijfsleven als het gaat om een hoog salaris. Vooral specialistische functies betalen vaak beter. Waarom? Simpelweg omdat er vaak schaarste is in deze functiegroepen. In de audit zien we met name een tekort aan registeraccountants op het gebied van data-analyse.

Meer weten over het salaris van een registeraccountant?

Zoals we al hebben verteld spelen er tal van factoren mee in het bepalen van een salaris. Of een salaris marktconform, is moeilijk te vertellen in een oogopslag. Maar wij gaan graag met jou in gesprek. Aan de hand van jouw leeftijd, ervaring, opleidingsachtergrond, carrierewensen en -behoeften weten we al snel meer.

Neem contact op met Mark Geerlink, arbeidsvoorwaardenspecialist, via telefoonnummer 0622210840.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Relevante salaris artikelen:

salaris junior assistent accountant

Salaris Junior Assistent Accountant

Hoeveel verdient een Junior Assistent Accountant (m/v) in Nederland in 2021? Het gemiddelde salaris voor …

salaris financial controller

Salaris Financial Controller

Wat is het salaris van een financial controller in 2021? Als bemiddelingsspecialist adviseren we jou …

Salaris-Accountant-AA

Salaris Accountant AA

Salaris accountant AA anno 2021 Wat verdient een accountant AA in 2021? Dankzij onze rol …

We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.