Wat is het verschil tussen detachering en uitzenden?

17 feb, 2019

Wat is het verschil tussen detachering en uitzenden?

Wat is het verschil tussen detachering en uitzenden?

Als werkgever komt er een moment dat je op zoek moet naar uitbreiding in het personeelsbestand. Maar wil je dan als werkgever direct iemand in dienst nemen of eerst via een uitzend- of detacheringsovereenkomst? Misschien heb je over een half jaar wel minder werk voor deze persoon. Daarom wil je misschien wel meer flexibiliteit. Een goede oplossing is dan om nieuwe medewerkers te detacheren of uitzenden voor een bepaalde periode. Maar wat is nou precies het verschil tussen detachering en uitzenden? We leggen dat hieronder uit aan de hand van de meest belangrijke afwegingen die worden gemaakt in de keuze voor vast of tijdelijk personeel.

Duur uitzend- of detacheringskracht

Meestal huur je een uitzendkracht in als de werkdruk even erg hoog is. Dit kan een dag, een week of een seizoen zijn. Met detachering is het voor de werkgever aantrekkelijker als ze voor langere tijd extra werkkrachten hebben. Of als je op zoek bent naar vast personeel welke moeilijk zijn te vinden. Een detacheringsperiode kan maanden duren, maar ook jaren. Het hoeft niet perse fulltime te zijn. Er zijn ook mogelijkheden waarbij iemand één keer per week wordt ingehuurd. Dit is aan de werkgever om dat te beslissen.

Opleiding uitzend- of detacheringskracht

Voorheen waren uitzendkrachten minder geschoold dan gedetacheerde krachten. Dat is nu zeker niet altijd meer het geval. Als je wilt kan je ook hoger opgeleide werknemers inhuren op uitzendbasis. Maar meestal zet je uitzendkrachten toch in voor algemene werkzaamheden. Hierbij moet je denken aan productiewerk, secretariële functies of horeca-klussen. Voor dit soort werk is er meestal geen inwerktijd nodig. Zoek je tijdelijk een hoogopgeleide kracht met veel kennis en ervaring, dan moet je snel denken aan detacheren. Dat kan via verschillende bureau’s. Detachering komt veel voor in de techniek, de ICT en de financiële wereld. Detacheringsbureaus doen over het algemeen veel moeite om hun mensen bij te scholen.

Selectiebeleid

Wanneer je uitzendkrachten inschakelt is het meestal maar afwachten wie er komt opdagen. Door de werkzaamheden die hij/zij moet gaan uitvoeren zou het waarschijnlijk ook niet heel veel uitmaken. Bij detachering is het een ander verhaal. Je hebt het dan over een samenwerking op langere termijn, waarbij er een vakinhoudelijke en persoonlijke match moet zijn. De meeste detacheringsbureaus laten jou daarom kiezen uit diverse ‘kandidaten’. Zo kun je natuurlijk zelf beslissen wie het beste binnen je onderneming past.

Voor- en nadelen uitzenden en detacheren

Het grootste voordeel van een uitzendkracht is dat je op geen enkele manier aan diegene vast zit. Wanneer hij/zij ziek word, heb je binnen no time een vervanger. Of wanneer de klus erop zit stuur je hem/haar dezelfde dag nog naar huis zonder verplichtingen. Wanneer je een week later een nieuwe klus hebt heb je net zo makkelijk weer een nieuwe uitzendkracht binnen.
Het grootste nadeel is dat je minder onderlinge betrokkenheid hebt. Verwacht daarom van een uitzendkracht geen spraakmakende initiatieven (er zijn altijd uitzonderingen).
Eigenlijk is detachering een vorm van uitzenden, maar dan wel met vastgelegde werkuren en een einddatum. Jullie zitten dus aan elkaar vast. Dat geeft natuurlijk veel rust. Nog een voordeel is dat de ‘werknemer’ meer betrokkenheid zal tonen. Hij brengt nieuwe ideeën in waar je vaste personeel misschien niet zo gauw aan denken. Op die manier kan je bedrijf zich blijven vernieuwen

Kosten personeel op uitzend- en detacheringsbasis

Uitzendkrachten inhuren is duurder dan zelf personeel inhuren. Je betaalt het salaris van je nieuwe personeel, maar ook de bemiddeling van het uitzendbureau. Maar omdat een uitzendbureau genoeg uitzendkrachten heeft zijn de kosten niet erg hoog.
Voor detachering betaal je de hoofdprijs. Immers: het detacheringsbureau heeft zijn mensen meestal echt in dienst, soms tijdelijk en soms ook vast. Dat betekent dat zij ook betaald moeten worden wanneer er geen werk is. Aan dat risico betaal jij als opdrachtgever mee. Daar komt bij dat het bij detachering vaak om hooggeschoold werk gaat. Dat is natuurlijk anders dan productiewerk. Ook de bijscholing van detacheringspersoneel wordt doorberekend aan jou als opdrachtgever.

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!