Assistent Accountant Opleiding HBO

15 feb, 2019

Assistent Accountant Opleiding HBO

Kies de juiste Assistent Accountant Opleiding HBO

Wat is nou de juiste Assistent Accountant opleiding HBO? Dit is de opleiding HBO Accountancy. Hiermee heb je het beste perspectief om een baan te vinden als Assistent Accountant. Er zijn ook mensen die bewust kiezen voor de verkorte Associate Degree opleiding om daarna als Assistent Accountant aan de slag te gaan. Dit is een verkorte opleiding samengesteld vanuit de Bachelor Accountancy opleiding. Tenslotte is het mogelijk om de HBO Accountancy of Associate Degree opleiding in deeltijd te volgen. Eventueel in combinatie met het werken bij een accountantskantoor.

Na je HBO Accountancy opleiding

Na je bachelor Accountancy ga je vaak aan de slag als (Junior) Assistent Accountant. Sommige mensen kiezen er bewust voor om eerst praktijkervaring op te doen alvorens zij nog verder gaan studeren. Maar de meerderheid van de afgestudeerde HBO’ers kiest er al vrij snel voor om de vervolgopleiding tot accountant AA (Accountant-Administratieconsulent) of accountant RA (Registeraccountant) te volgen. Een AA-accountant richt zich voornamelijk op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Een RA-accountant houdt zich bezig met de controle en advisering van middelgrote en grote organisaties. Deze organisaties worden verlicht om gecontroleerd te worden. De accountantsorganisaties zijn verplicht om een AFM-vergunning te verkrijgen alvorens zij deze bedrijven kunnen controleren. Overigens is de RA-opleiding van academisch niveau.

Opleidingsduur HBO Accountancy

In principe duurt de HBO Accountancy opleiding vier jaar, waaronder ook de duale vorm. Maar na de Bachelor opleiding is er nog de mogelijkheid om de Post HBO AA opleiding te volgen. Deze bestaat uit een theoretische opleiding welke anderhalf jaar duurt en de praktijkstage welke drie jaar duurt. Echter komt het nog wel eens voor dat men er wat langer over doet. De verkorte Associate Degree opleiding duurt maar twee jaar. Wanneer men kiest voor de RA opleiding is het volgen van een Master, Post-Master en praktijkstage RA noodzakelijk. Deze master duurt een jaar in voltijd en twee jaar in deeltijd. De Post-Master duurt 2,5 jaar en is enkel in deeltijd te volgen. De praktijkstage duurt drie jaar.

Beroepen die aansluiten op de HBO Accountancy opleiding

Na je HBO Accountancy opleiding gaat het gros van de studenten op zoek naar een baan bij een accountantskantoor. Ze starten vaak in een functie als Assistent Accountant. Maar na een aantal jaren zie je dat er veel werknemers kiezen voor een soortgelijke rol buiten de accountancy, namelijk als:

 • Assistent Controller
 • Controller
 • Auditor
 • Administrateur
 • Administratief Medewerker
 • Financieel Manager / -Directeur

Maar ook kan het zijn dat ze juist in de accountancy werkzaam blijven, maar zich dan in de breedte verder opleiden of juist gaan specialiseren. Veelvoorkomende functies zijn dan:

 • Relatiebeheerder / Teamleider
 • Accountant-administratieconsulent
 • Controleleleider
 • Registeraccountant
 • Belastingadviseur
 • Vennoot

 

 

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!