Assistent Accountant Opleiding HBO

14 mei, 2018

Assistent Accountant Opleiding HBO

Om Assistent Accountant te worden is de HBO opleiding Accountancy de opleiding die het beste aansluit. Hiermee heb je het beste perspectief om een baan te vinden als Assistent Accountant. Er zijn ook mensen die bewust kiezen voor de verkorte Associate Degree opleiding om daarna als Assistent Accountant aan de slag te gaan. Dit is een verkorte opleiding samengesteld vanuit de Bachelor Accountancy opleiding. Tenslotte is het mogelijk om de HBO Accountancy of Associate Degree opleiding in deeltijd te volgen. Eventueel in combinatie met het werken bij een accountantskantoor.

De HBO Accountancy opleiding

Na je bachelor Accountancy ga je vaak aan de slag als (Junior) Assistent Accountant. Sommige mensen kiezen er bewust voor om eerst praktijkervaring op te doen alvorens zij nog verder gaan studeren. Maar de meerderheid van de afgestudeerde HBO’ers kiest er al vrij snel voor om de vervolgopleiding tot accountant AA (Accountant-Administratieconsulent) of accountant RA (Registeraccountant) te volgen. Een AA-accountant richt zich voornamelijk op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Een RA-accountant houdt zich bezig met de controle en advisering van middelgrote en grote organisaties. Deze organisaties worden verlicht om gecontroleerd te worden. De accountantsorganisaties zijn verplicht om een AFM-vergunning te verkrijgen alvorens zij deze bedrijven kunnen controleren. Overigens is de RA-opleiding van academisch niveau.

Opleidingsduur HBO Accountancy

In principe duurt de HBO Accountancy opleiding vier jaar, waaronder ook de duale vorm. Echter komt het nog wel eens voor dat men er wat langer over doet. De verkorte Associate Degree opleiding duurt twee jaar. Na de Bachelor is er nog de mogelijkheid om de Post HBO AA opleiding te volgen. De theorethische opleiding duurt anderhalf jaar en de praktijkstage duurt drie jaar. Wanneer men kiest vor de RA opleiding is het volgen van een Master, Post-Master en praktijkstage RA noodzakelijk. Deze master duurt een jaar in voltijd en twee jaar in deeltijd. De Post-Master duurt 2,5 jaar en is enkel in deeltijd te volgen. De praktijkstage duurt drie jaar.

Na je HBO Accountancy opleiding

Na je HBO Accountancy opleiding gaat het gros van de studenten op zoek naar een baan bij een accountantskantoor. Ze starten vaak in een functie als Assistent Accountant. Maar na een aantal jaren zie je dat er veel werknemers kiezen voor een soortgelijke rol buiten de accountancy, namelijk als:

 • Assistent Controller
 • Controller
 • Auditor
 • Administrateur
 • Administratief Medewerker
 • Financieel Manager / -Directeur

Maar ook kan het zijn dat ze juist in de accountancy werkzaam blijven, maar zich dan in de breedte verder opleiden of juist gaan specialiseren. Veelvoorkomende functies zijn dan:

 • Relatiebeheerder / Teamleider
 • Accountant-administratieconsulent
 • Controleleleider
 • Registeraccountant
 • Belastingadviseur
 • Vennoot

 

 

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!