Assistent Accountant Functieomschrijving

18 feb, 2019

Assistent Accountant Functieomschrijving

Wat is de functieomschrijving van een Assistent Accountant?

Hoe ziet de Assistent Accountant functieomschrijving er uit? Deze vraag beantwoorden we in dit topic. De kerntaak van een Assistent Accountant is het vervaardigen van de jaarrekening en eventueel de fiscale aangiften welke van toepassing zijn. De Assistent Accountant is vooral operationeel bezig. Wel heeft de Assistent Accountant veel contact met cliënten, of het nou gaat om het opvragen van stukken of het bespreken van een jaarrekening. In de meeste gevallen doet echter de Accountant de eindbespreking, maar dit verschilt per accountantskantoor. De Assistent Accountant is de meest voorkomende functiegroep binnen de accountancy waardoor er ook verschillende gradaties zijn.

Een Assistent Accountant werkt op een administratie- of accountantskantoor en verricht werkzaamheden voor diverse cliënten. Dit zijn bedrijven, instellingen of particulieren. Als Assistent Accountant ben je betrokken bij het inrichten, voeren en controleren van de financiële administratie van een cliënt. Hieronder behandelen we kort de verschillende functiegroepen behorend tot de groep Assistent Accountant.

Junior Assistent Accountant

Als Junior Assistent Accountant werk je veelal onder begeleiding van een Gevorderd Assistent Accountant of Senior Assistent Accountant. Je hebt nog relatief weinig klantencontact. Je houdt je bezig met het verwerken van administraties en het voorbereiden van jaarrekeningen en fiscale aangiftes. Daarin wordt je intensief begeleid.

Gevorderd Assistent Accountant

Als Gevorderd Assistent Accountant heb je al enkele jaren ervaring binnen de accountancy. De werkzaamheden verleggen zich dan ook steeds meer naar het zelfstandig vervaardigen van rapportages, jaarrekeningen en fiscale aangiftes. De complexiteit neemt vaak ook toe als het gaat om de juridische structuur van een cliënt. Je wordt als Gevorderd Assistent Accountant dan ook ingezet op BV-structuren, waarbij ook geconsolideerd moet worden. Als Gevorderd Assistent Accountant heb je ook intensief contact met klanten en fungeer je steeds meer als centraal aanspreekpunt voor cliënten. Ook krijg je in deze functie steeds meer een signalerende rol.

Senior Assistent Accountant

Als Senior Assistent Accountant heb je al ruime ervaring binnen de accountancy. De werkzaamheden omvatten veelal complexe samenstelwerkzaamheden in combinatie met een coachende rol richting Junior Assistent Accountants en/of Gevorderd Assistent Accountants. In vele gevallen bereid je ook adviesopdrachten voor en voer je jaarrekeningbesprekingen. Je hebt veelvuldig contact met cliënten en hebt een senior rol. Klanten zien jou als centraal aanspreekpunt als het gaat om de administratieve dienstverlening. Je werkt veelal voor klanten waar de administratie van complexe aard is.

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!