Accountancybranche

7 mrt, 2019

Accountancybranche

Het gaat beter in de accountancy! De accountancybranche draait in 2019 op volle toeren. De vraag naar advies neemt toe, evenals het tekort aan vakkundig accountancypersoneel. De accountants- en administratiekantoren lieten in 2018 een omzetstijging zien ten opzichte van het voorgaande jaar. En deze groei lijkt zich in 2019 te continueren. Binnen zowel de samenstel- als controlepraktijk. Na jarenlange stagnatie van met name adviseringsbehoefte bij klanten, neemt de behoefte aan advies weer toe. Daar kunnen kantoren nu juist de winst behalen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Snelste groei accountancybranche in tien jaar tijd

In 2016 en 2017 ligt de omzetgroei van accountantskantoren tussen de 5 en 10 %, de hoogste omzetgroei in tien jaar tijd. De tarieven zijn ongeveer gelijk gebleven, hoewel in de auditpraktijk de tarieven wat zijn gedaald. In verhouding tot zo’n 5 jaar geleden liggen deze tarieven inmiddels 10 tot 20 % lager. In 2018 en 2019 is de verwachting dat de omzetgroei in de accountancybranche zal aanhouden.

Trends accountancybranche

Digitalisering, automatisering en standaardisering van processen zorgen ervoor dat accountantskantoren efficiënter werken. De verwerking van administraties zal in de toekomst sneller gaan. Ook worden klanten slimmer in de verwerking. De standaard werkzaamheden op administratie- en accountantskantoren zullen afnemen. Dit moet worden terug verdiend in de advisering. De focus op het signaleren van advisering, het inschatten van risico’s en het meedenken met de klant is essentieel.

Trends op een rijtje

 • Nieuwe vormen van dienstverlening zijn noodzakelijk om de omzet op niveau te houden;
 • Kantoren kiezen voor een full service propositie of gaan zich specialiseren;
 • Consolidatie in de branche door toenemende wet- en regelgeving;
 • Digitalisering; zowel binnen de onderneming (processen) als richting de klant (portals);
 • Veranderende werkzaamheden vragen om ander personeel;
 • In de accountancysector is de discussie gaande over de houdbaarheid van het partnermodel. Goodwill, vergrijzing, minder toetreders en het maatschappelijk debat zijn aanleiding voor deze discussie;
 • Toenemende mate van flexibilisering.

Kansen en bedreigingen

 • De omzet uit controle en audit werkzaamheden staat onder druk mede als gevolg van toenemende automatisering;
 • Accountantskantoren richten zich op de adviesmarkt. Hier is de concurrentie echter fors, mede vanuit de traditionele consultancybranche;
 • Investeringen zijn nodig door verdere digitalisering, toenemende wet-en regelgeving en in personeel;
 • In de accountancy zien we steeds meer ZZP’ers. Deze zijn veelal gespecialiseerd en hoogopgeleid;
 • Aandacht voor kwaliteit van het werk;
 • Het proactief kunnen toepassen van relatiebeheer is niet iets wat actief wordt meegenomen in het opleidingspakket van de accountant. Zodoende mag hier meer aandacht voor komen;
 • Het animo om partner te worden daalt, dus kantoren denken na over andere vormen om personeel aan zich te binden.

Ook accountancybranche profiteert van vraag naar advies

De aanhoudende vraag naar advisering blijft een drijvende kracht achter de groei in de zakelijke dienstverlening dit jaar. Organisatieadviesbureaus zijn bij uitstek de adviserende dienstverleners, maar ook accountantskantoren, juridische dienstverleners en ingenieursbureaus profiteren van de groeiende adviesbehoefte.

Aanpassingsvermogen accountantskantoor onderscheidend

Er zijn nog altijd succesvolle accountantskantoren, ondanks een structurele krimp van de markt. Groeiende accountantskantoren onderscheiden zich namelijk door een groter aanpassingsvermogen qua dienstverlening. Automatisering en real-time dashboards zijn namelijk vandaag de dag niet meer weg te denken. Dit betekent dat voor vele accountants- en administratiekantoren het verdienmodel op de schop moet. Pas dan kan weer groei worden gerealiseerd. Dus investeren in innovatie en nieuwe bedrijfsmodellen.

 

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!