Ervaren fiscalisten, met name fiscaal specialisten zijn schaars
Anno 2019 is de schaarste van met name ervaren fiscalisten enorm! In de huidige arbeidsmarkt is er enorme behoefte aan fiscalisten die breed inzetbaar zijn. Toch zien we ook een steeds verder toenemende behoefte aan fiscaal specialisten, zoals BTW specialisten, Wel zien we dat accountants- en belastingadvieskantoren de voorkeur hebben voor universitair opgeleide fiscalisten. Een universitair diploma Fiscaal Recht of Fiscale Economie is dan ook een veelgevraagde functie-eis.
Verschil in perceptie tussen grote en kleine belastingadvies- en accountantskantoren
Als we kijken naar de top 100 accountants- en belastingadvieskantoren dan zien we dat zij met name het hoger segment van het MKB, maar ook internationale klanten willen bedienen. We zien langzaam maar zeker ook daadwerkelijk een verschuiving van klanten tussen de grotere en kleinere kantoren. Bij de grotere kantoren ligt het fiscale niveau vaak wat hoger, zeker als we het hebben over vaktechniek. Fiscale studies worden gestimuleerd en veel kantoren zijn aangesloten bij het NOB. Dit zorgt ervoor dat de aantrekkingskracht van academisch opgeleide fiscalisten wordt versterkt.
Bij de kleine en middelgrote accountants- en belastingadvieskantoren is dit heel anders. Daar zien we een hele andere samenstelling van de klantenportefeuille. Dit zijn veelal de kleine en middelgrote MKB ondernemingen. Dit zijn ook veelal klanten die juist meer behoefte hebben aan een hands-on, praktisch ingestelde fiscalist. Bij deze kantoren is behoefte aan zowel HBO- als WO- geschoolde fiscalisten. Kantoren zijn vaak aangesloten bij het RB. De RB-opleiding is een goede aanvulling voor mensen met een opleiding HBO Fiscaal Recht of Fiscale Economie, maar ook na een universitaire studie Fiscaal Recht of Economie kan een RB-studie een goede aanvulling zijn.
Fiscale vacatures minder zichtbaar dan overige accountancy beroepen
Hoewel de behoefte aan ervaren fiscalisten groot is zien we in tegenstelling tot andere accountancy functiegroepen niet dat er massaal fiscale vacatures worden uitgezet. Kantoren zijn behoudend als het gaat om het plaatsen van fiscale vacatures. Ook wordt er vaak voor gekozen om een of enkele werving- en selectiebureaus in te schakelen om op zoek te gaan naar de juiste fiscalist. De aantrekkingskracht van vacatures is tevens een probleem. Fiscalisten zijn voorzichtig en gaan vaak liever eerst vanuit hun eigen netwerk op onderzoek uit.
Hoe trek je nou de juiste fiscalist aan?
Door te laten zien wat het onderscheidend vermogen is van de organisatie. Maar vooral ook een volledig en realistisch beeld schetsen van alle ins en outs die meewegen in het beslissingstraject van een fiscale kandidaat. Hieronder gaan we dieper in op de motieven die wij vaak terug zien bij kandidaten.
Wat zoekt de fiscalist tegenwoordig in een baan?
Door meer dan 10 jaar ervaring in werving en selectie van fiscale professionals kennen we de fiscale markt inmiddels goed. We weten vaak al snel welk type fiscalist waar past. Dit hangt in grote mate samen met ambitie, groei en ontwikkeling. Maar ook het persoonlijke profiel is belangrijk om daar een goed beeld van te krijgen. Het is in de eerste plaats erg belangrijk om te kunnen onderscheiden wat de drijfveren zijn van een fiscalist. Hebben we te maken met een vaktechnisch fiscalist of een commercieel gedreven fiscalist. Wil diegene het liefst met (complexe) fiscale materie bezig zijn of juist dicht bij klanten staan in een rol als cliëntverantwoordelijke fiscale positie.
Een commercieel ingestelde fiscalist zoekt een omgeving waar commercie hoog in het vaandel staat. Waar er ruimte is om jezelf commercieel te ontplooien. Niet afgerekend te worden op een niet-declarabele dag vanwege het “netwerken”. Maar vooral ook veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je eigen klantenportefeuille kunnen bedienen met alle vrijheden en verantwoordelijkheden.
Een vaktechnisch fiscalist zoekt een omgeving waar vaktechniek centraal staat. Dit type fiscalist zoekt ook sparringspartners om zich heen. Vaak hebben zij een voorkeur voor hoog kennisniveau, voornamelijk academisch opgeleide fiscalisten. Zij willen niet altijd eindverantwoordelijkheid dragen en vinden het prettig dat zij kunnen excelleren binnen hun vakgebied.
geschreven door: Mark Geerlink, Eigenaar Profilink Werving & Selectie