Arbeidsmarkt Accountancy

5 feb, 2019

Arbeidsmarkt Accountancy

De arbeidsmarkt accountancy staat onder druk. De krapte is enorm. Het tekort aan accountants en fiscalisten is dit jaar gegroeid en we verwachten dat de krapte dit jaar (2019) verder toe zal nemen. De arbeidsmarkt is vooral kandidaatgedreven. Een goede kandidaat met enige accountancy ervaring is binnen no-time bij een nieuwe werkgever geplaatst constateren we. Maar het probleem is dat er weinig goede accountants en fiscalisten geïnteresseerd zijn in een nieuwe uitdaging. De doorlooptijd van openstaande vacatures in de diverse functiegroepen binnen de accountancy is enorm. Sommige vacatures staan al 6 tot 12 maanden vacant. Goed gekwalificeerde, universitair geschoolde accountants en fiscalisten vinden snel een nieuwe job. De kandidaten zien vaak de bomen door het bos niet meer op het online web. Juist daarom is het raadzaam om met een gespecialiseerd werving & selectiebureau aan tafel te gaan. Profilink kan jouw weg vergemakkelijken.

Toenemende automatisering zal tekort aan personeel opvangen?

Jaren geleden werd er gezegd dat het aantal accountancy banen door de toenemende automatisering juist zou afnemen. Dit staat toch haaks op de huidige trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Het automatiseringsproces is continue in beweging. Het ene kantoor speelt sneller in op nieuwe ontwikkelingen dan het ander. De kantoren die voorop gaan in de automatiseringsstrijd merken wel degelijk dat de efficiency van werkprocessen verbeterd is. Maar dit gaat niet van de een op de andere dag. En door de toenemende efficiency komt er ook weer tijd vrij om te adviseren. De economie trekt volop aan en er is volop behoefte aan bedrijfseconomisch en fiscaal advies. Ook een van de redenen dat de behoefte aan goed gekwalificeerd personeel groot is. Maar we zien langzaam maar zeker wel de functie-invulling veranderen. De tijd van “ouderwets boekhouden” is voorbij. Er is straks met name nog behoefte aan professionals die “adviesvaardig” zijn.

Bepaalde accountancy vacatures extreem lastig in te vullen

In de gehele laag binnen de accountancy en fiscaliteit zien we krapte, maar er zijn wel wat uitzonderingen. Wanneer een administratiekantoor of accountantskantoor genoegen neemt met een MBO-er dan is een dergelijke vacature nog wel in te vullen. Zeker als de ervaring ook een minder harde functiecriteria wordt. Maar de grootste problemen zitten in de audit tak, ofwel de controlepraktijk waar de registeraccountants worden opgeleid. Iemand met maar enkele jaren werkervaring of meerdere jaren werkervaring is niet meer te vinden. En als men bereid is om te praten, dan moeten werkgevers “financieel” over de brug komen. Binnen de samenstel- en adviespraktijk zien we wel wat andere verhoudingen, maar ook hier is het vooral lastig om de jonge 30-er aan je kantoor te binden die de juiste kwalificaties heeft.

Salarissen stijgen dus door enorme aanbod van vacatures

Door het flinke tekort aan accountants en fiscalisten zullen de salarissen verder stijgen. Zie ook onze blog “Salarissen accountancy“. Op landelijk niveau staan er ruim 3.000 vacatures open, met gemiddeld een bruto maandsalaris van circa € 3.000,-. Toch is het zo dat de salarissen in de accountancy minder hard stijgen dan de salarissen in het bedrijfsleven. Dit maakt het ook makkelijker als accountancy professional om voor een “switch” te kiezen richting het bedrijfsleven.

Arbeidsmobiliteit erg laag

De arbeidsmobiliteit onder de (junior) accountants en fiscalisten is laag. Met name fiscalisten zijn niet actief op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dit komt grotendeels door het geringe aanbod van fiscale vacatures de afgelopen jaren. Gedurende 2017 zien we een lichte stijging in de arbeidsmobiliteit, omdat de vacatures enorm in de lift zitten. De fiscalist merkt dat zijn / haar arbeidsmarktpotentieel goed is. De verwachting is dan ook dat de arbeidsmobiliteit onder fiscalisten verder gaat toenemen.

Voor (junior) accountants ligt dit duidelijk anders. Hier is het vacature aanbod stabieler. Toch is men in deze functiegroep voorzichtig. Men stapt vaak enkel over als men naast een salarisstijging ook een duidelijke functieverbetering tegemoet kan zien. De arbeidsmobiliteit is hoger dan de praktijk doet vermoeden. Dit komt omdat in deze groep veel “passief” zoekende professionals zitten. Er worden links en rechts dus wel gesprekken aan gegaan. Maar vaak blijft het ook bij een of meerdere gesprekken.

Accountancybranche niet meer zo “hot”

Daar komt bij dat de accountancy branche met de sterk veranderde wet- en regelgeving steeds minder aantrekkelijk wordt gevonden. Dit heeft eveneens tot gevolg dat de instroom vanuit de opleidingen achter blijft. Ook worden accountantskantoren nog altijd als urenfabrieken gezien waar enorm hard gewerkt moet worden. Hierdoor heeft men vaak een minder goede balans tussen werk en privé. Het vertrek naar het bedrijfsleven is voor de eind 20-er en jonge 30-er dan ook vaak een logische keuze.

 

 

Nieuwsgierig of wij nog leuke vacatures in portefeuille hebben?

Bekijk snel ons vacature-overzicht!