Thuiswerken accountancy in de praktijk

Thuiswerken accountancy in de praktijk

thuiswerken-accountancy
thuiswerken-accountancy

Thuiswerken in de accountancy; wel of niet?

Is thuiswerken in de accountancy arbeidsmarkt straks niet meer weg te denken? De mooiste thuiswerkplekken, een tuinkantoor, het is tegenwoordig geen overbodige luxe meer zou je zeggen. Maar is het in de praktijk ook zo dat iedereen thuis werkt? Sinds de corona uitbraak hebben wij eigenlijk alle ontwikkelingen rondom thuiswerk binnen de accountancy op de voet gevolgend. We zien daarin een rode draad. Daarbij merken we toch ook de verschillen tussen kleine, middelgrote en grote accountantskantoren. 

Verschillen voor en tijdens de corona

Voor de corona werd er ook al wel thuis gewerkt. Maar dit was toch wel incidenteel. Bij vooral de grotere kantoren begon het een beetje de standaard te worden om een dag of dagdeel vanuit huis te werken. Maar meer in nood dan vanuit overbodige luxe constateerden we. En bij kleine en middelgrote kantoren kwam het nog nauwelijks voor. Ja, zeer incidenteel. 

Sinds de corona-uitbraak werd alles anders. Alle werkgevers, dus ook in de accountancy, moesten de medewerkers zoveel mogelijk thuis laten werken. Nagenoeg alle accountantskantoren gingen hierin mee. Maar al snel begon de irritatie toe te nemen bij met name kleine en middelgrote kantoren. De directie vond het maar niets. Althans, niet dat 2/3e van de medewerkers niet op kantoor is. Want juist daar loopt iedereen in de praktijk bij elkaar naar binnen. En dat wordt dus juist als erg prettig ervaren. De kennis is dichtbij wordt ook wel gezegd. Bij grote kantoren zag je weinig tot geen veranderingen. De regel was vanuit huis werken en bij uitzonderingen mocht je naar kantoor, maar dan ook rekening houdend met een lage bezetting. Maar de kleinere kantoren gingen al snel over op een halve bezetting. Dit werkte toch wel veel prettiger. En die trend is nog steeds te zien. Los van de aangescherpte maatregelen en versoepelingen de afgelopen perioden. 

Thuiswerken de toekomst?

Ondanks de verschillen in beleving vanuit de directie bij diverse accountantskantoren zien we dit ook terug bij de werknemers. De een vindt het prima, de ander helemaal niet. En weer een ander zegt dat de combinatie juist prima is. Maar hoe gaat de toekomst er nu uit zien wat betreft het thuiswerken in de accountancy? Nou, wij denken dat dit niet veel anders zal worden dan de huidige trends en ontwikkelingen. Alleen de scherpe randjes gaan er straks af. Daar waar er nu bij sommige kantoren volledig vanuit huis wordt gewerkt, zal het straks voor een of enkele dagen geaccepteerd worden. En daar waar kleine kantoren star blijven over thuiswerken verwachten we dat er enig begrip is voor thuiswerken, maar dit zal nog wel even duren. En die kantoren zullen het als “uitzonderingsregel” blijven zien. Dus samengevat verwachten we dat thuiswerken absoluut wat meer zijn intrede zal krijgen. Maar zeker niet overmatig. Bij grote kantoren is onze verwachting dat iemand 20 tot 50 % thuis werkt in de toekomst. Bij middelgrote kantoren verwachten we dat dit percentage 10 tot 30 % is. En kleine kantoren verwachten we dat iemand maximaal 10 ttot 20 % van zijn tijd thuis mag werken.  

Grotere kantoren aantrekkelijker als werkgever door het gedoogbeleid van thuiswerk?

Het thuiswerken zal voor een deel van de potentiele betreders op de arbeidsmarkt een meewegende factor worden. Mag het helemaal niet? Dan kan dit zeker voor 20 tot wel 50 % van de kandidaten een afbreukrisico vormen. Maar daarentegen verwachten we dat 90 % van alle accountantskantoren in beperkte of grote mate thuiswerkmogelijkheden bespreekbaar maakt. 

Een baan in de accountancy vanuit huis

Zoek je nou juist een baan waarbij je volledig of voor een groot deel vanuit huis kunt werken. Kijk dan eesn tussen alle accountancy vacatures of er wat voor jou bij staat of neem contact op met een van de recruiters in de accountancy, via 0622210840 (Mark). 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

Nieuws delen

Relevant fiscaal nieuws:

thuiswerken-accountancy

Thuiswerken accountancy in de praktijk

Thuiswerken in de accountancy; wel of niet? Is thuiswerken in de accountancy arbeidsmarkt straks niet …

Wie wil er tegenwoordig nog partner worden in de accountancy­branche?

De conclusie is duidelijk voor ons; Er zijn te weinig jonge “ondernemende” accountants Wie zou …

overwerken in de accountancy

Opvolgingsproblemen in de accountancy en fiscale sector steeds groter

Opvolgingsproblematiek in de accountancy wordt de komende jaren een serieus probleem  De arbeidsmarkt in de …

We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.