Tekort accountants

Tekort accountants

tekort-accountants
tekort-accountants

Tekort accountants zien we verder toenemen

Het tekort accountants blijft in rap tempo toenemen! De arbeidsmarkt in de accountancy staat onder grote druk. Jongere accountants vinden de werkdruk te hoog. Accountantskantoren zijn nog altijd grote urenfabrieken, waarbij het werk vaak op de eerste plaats komt. Dit gaat vaak ten koste van opleiding tot accountant. Daarnaast storen de accountants zich ook wel aan de opgelopen imagoschade, veroorzaakt door de fraudegevallen de afgelopen jaren bij o.a. de big4 accountantskantoren. Hierdoor is het vak ook steeds minder “chique”.

De doorlooptijd van openstaande accountant vacatures is enorm. Sommige vacatures staan een half jaar tot wel een jaar vacant. Dit betekent dat je als accountant met een “redelijk” cv al snel een nieuwe baan zult vinden.

Vangt de toenemende automatisering het tekort accountants op?

Door de toenemende automatisering zou juist de vraag naar accountants afnemen. Althans, dit dachten vele economen een aantal jaren geleden. Dit staat echter haaks op de huidige trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de functiegroep accountant? Het automatiseringsproces is continue in beweging. Het ene kantoor speelt sneller in op nieuwe ontwikkelingen dan het ander. De kantoren die voorop gaan in de automatiseringsstrijd merken wel degelijk dat de efficiency van werkprocessen verbeterd is.

Maar dit gaat niet van de een op de andere dag. En door de toenemende efficiency komt er ook weer tijd vrij om te adviseren. De economie trekt volop aan en er is volop behoefte aan bedrijfseconomisch en fiscaal advies. Ook een van de redenen dat de behoefte aan goed gekwalificeerd personeel groot is. Maar we zien langzaam maar zeker wel de functie-invulling veranderen. De tijd van “ouderwets boekhouden” is voorbij. Er is straks met name nog behoefte aan accountant en adviseurs in een.

Salarissen accountants stijgen

Door het flinke tekort aan accountants zullen de salarissen verder stijgen. Zie ook onze blog “Salarissen accountancy“. Toch is het zo dat de salarissen in de accountancy minder hard stijgen dan de salarissen in het bedrijfsleven. Dit maakt het ook makkelijker als accountant om voor een “switch” te kiezen richting het bedrijfsleven.

Arbeidsmobiliteit onder accountants laag

De arbeidsmobiliteit onder de (junior) accountants is laag. Vooral ervaren accountants zijn niet actief op zoek naar een nieuwe baan. Het zijn van nature mensen die kiezen voor “zekerheid”. Je gooit je oude schoenen niet zo snel weg, geldt voor de meeste accountants. De voorzichtigheid van ervaren accountants ligt hem ook in het feit dat men een belangrijke positie heeft binnen kantoor. Vaak hangen er ook klanten aan een accountants.

Voor (junior) accountants ligt dit duidelijk anders. Hier is de arbeidsmobiliteit een stuk groter. Men is wat actiever als het gaat om interesse voor andere jobs en voelt zich nog geen “meubilair”. Ook speelt hierbij vaak een salarisverhoging mee om te switchen.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

Nieuws delen

Relevant arbeidsmarkt nieuws:

Tekort-accountants

Tekort accountants

Tekort accountants zien we verder toenemen Het tekort accountants blijft in rap tempo toenemen! De …

thuiswerken-accountancy

Thuiswerken accountancy in de praktijk

Thuiswerken in de accountancy; wel of niet? Is thuiswerken in de accountancy arbeidsmarkt straks niet …

Wie wil er tegenwoordig nog partner worden in de accountancy­branche?

De conclusie is duidelijk voor ons; Er zijn te weinig jonge “ondernemende” accountants Wie zou …

We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.