Opvolgingsproblemen in de accountancy en fiscale sector steeds groter

Opvolgingsproblemen in de accountancy en fiscale sector steeds groter

Opvolgingsproblematiek-accountancy
Opvolgingsproblematiek-accountancy

Opvolgingsproblematiek in de accountancy wordt de komende jaren een serieus probleem 

De arbeidsmarkt in de accountancy is al jaren krap. Een goede accountant of fiscalist blijft lastig te vinden. En als je iemand in het vizier hebt met accountancy ervaring, dan dien je als werkgever snel toe te slaan. Maar hoe zit het op directieniveau? Daar zien we nog vrij weinig beweging. Het aantal fusies en overnames van kantoren groeit nog niet. Misschien heel gestaag. Dit terwijl de opvolgingsproblemen nu al zichtbaar zijn in de accountancy.

Dit betekent misschien wel een “stilte voor de storm” in de accountancysector. Als we kijken naar onze klanten, waarvan het merendeel vooral kleine en middelgrote accountants- en belastingadvieskantoren zijn, dan zitten daar heel wat “oudgedienden” tussen. Veel directieleden van deze kantoren zitten op een leeftijd van eind 50, begin 60. Maar ze moeten nog wel even door wordt gezegd. Ik voel mij nog prima en bruis nog van de energie, zegt een andere vennoot. Maar is dit niet te makkelijk gedacht? Wij constateren van wel.

Want het kantoor welke dus wel op zoek is naar die vennotabele accountant, heeft er vaak haast bij. Tegelijkertijd zien we dat zij vaak al in gesprek zijn met kantoren ter overname. Dit terwijl ze het liefst eigenlijk inzetten op “interne opvolging”. Maar als die niet binnen afzienbare tijd wordt gevonden, dan maar een overname, denken velen. En dan zijn het vaak toch de grotere kantoren die de hoogste prijs bieden.

Daarentegen zien wij dat jonge accountants weinig ondernemende ambitie hebben, waardoor de opvolgingsproblemen in de accountancy alleen maar toenemen.

Vennotabele accountant posities zijn schaars

De veelgemaakte fout is vaak dat men denkt, we lopen vanzelf wel iemand tegen het lijf. Want niets is minder waar. En dat een toekomstig vennoot niet snel reageert op een vacature, ook dat is waar. Maar zijn er geen andere manieren? Absoluut wel. En dat gebeurt nog veel te weinig. Headhunting!
Op dit niveau zoek jij iemand met een specifiek profiel en wil je maar weinig concessies doen als het gaat om ervaring en kwaliteiten. En zo iemand moet ook langzaam “gepleased” worden. Dat vergt tijd. Vandaar we dan ook het wijze advies meegeven om al in vroeg stadium een dergelijk zoekprofiel in de markt te zetten. Bij een wervingsbureau met een aardige track-record in de accountancy, is ons advies.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

Nieuws delen

Relevant fiscaal nieuws:

thuiswerken-accountancy

Thuiswerken accountancy in de praktijk

Thuiswerken in de accountancy; wel of niet? Is thuiswerken in de accountancy arbeidsmarkt straks niet …

Wie wil er tegenwoordig nog partner worden in de accountancy­branche?

De conclusie is duidelijk voor ons; Er zijn te weinig jonge “ondernemende” accountants Wie zou …

overwerken in de accountancy

Opvolgingsproblemen in de accountancy en fiscale sector steeds groter

Opvolgingsproblematiek in de accountancy wordt de komende jaren een serieus probleem  De arbeidsmarkt in de …

We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.