De coronacrisis draagt niet bij aan het accountancy opleidingstraject in algemene zin
Sinds “corona” is thuiswerken de norm kunnen we wel zeggen. Maar hoe zit het nu met het opleidingstraject in de accountancy. Corona heeft grote gevolgen voor de coaching en begeleiding van medewerkers. Nou waren accountants en fiscalisten al geen ster in het opleiding van nieuwe mensen. Maar door het werken op afstand belemmeren we het nog meer. En als je als jongeling goed in je werk wilt worden moet je die mensen juist goed begeleiden. Dit kan wel op afstand, maar is minder effectief.
Wanneer iemand de basis niet begrijpt is een grondige uitleg bittere noodzaak. Pas dan leert iemand de kneepjes van het vak. En laat het daar nou juist aan schorten. Want we hebben het al zo druk. Ik heb het afgelopen jaar, maar ook gedurende dit jaar heel veel overleg gehad met kantoren inzake het aannamebeleid van personeel.
Maar ook het verleggen van de harde functiecriteria. Dat wil zeggen, in plaats van ervaren krachten binnen halen, ook kijken naar jonge, afgestudeerde studenten van bijvoorbeeld de accountancy opleiding. Maar deze kun je alleen aannemen als ze ook goed begeleid worden.
En we zien bij zowel kleine als grote kantoren dat het begeleidingsproces heel moeilijk verloopt. Natuurlijk ligt de fout niet alleen bij kantoren. Maar juist omdat de bezetting al te krap was, is er nauwelijks aandacht voor nieuwe collega’s. Iemand moet snel ingewerkt worden om zo snel mogelijk “productie” te kunnen draaien. Iemand kan niet binnen enkele maanden op het niveau komen van een zelfstandig werkend “junior assistent accountant”. Maar wel zegt men vrij snel dat iemand niet geschikt is voor het accountancyvak. Dat mag dus wel?
De oplossing is simpel “haal die oude rot voor een deel weg uit de urenfabriek”
Er liggen kansen voor kantoren waar de “oude rot in het vak” wordt ingezet om de jonkies verder te helpen. Dat doet afbreuk aan het rendement op korte termijn misschien. Maar op langere termijn betaald zich dat terug. Die ervaring hebben we namelijk ook. En een junior vindt het maar wat fijn om begeleid te worden door een zeer ervaren medewerker die ook de tijd heeft en niet zelf steeds te moeten kijken op zijn horloge, bij wijze van spreken.
En deze oplossing lijkt heel simpel misschien, maar in negen van de tien gevallen vallen kantoren weer snel terug in oude patronen. Hun eigen mensen eerst laten overwerken voor we kijken naar uitbreiding. En het liefst toch maar de ervaren kracht aannemen, want dan hoeven we niet zoveel af te boeken op de uren. En ja, het is makkelijk zeggen vanuit mijn gedachte als recruiter. Maar iemand met een startsalaris hoeft ook niet voor veel meer dan 50 % declarabel te zijn om omzettechnisch break-even te spelen. Laat iemand het volledige eerste jaar niet declarabel zijn. Wat als diegene vervolgens gemiddeld 4 tot 6 jaar verbonden blijft aan jou als werkgever? Dan heeft diegene zich dubbel en dwars terug verdiend.
Grote verschillen tussen kleine en grote accountantsorganisaties in beleving, begeleiding, doorgroei, arbeidsvoorwaarden, etc, etc.
Dat het er bij grote kantoren heel anders aan toe gaat dan bij de kleine zelfstandige kantoren weten veel van jullie misschien al wel. Maar kies jij als werknemer ook niet bewust voor een klein of groot kantoor? Laten we eerlijk zijn, als je snel en veel wilt leren in kort tijdsbestek met alle toeters en bellen als het gaat om het arbeidsvoorwaardenpakket, dan kies je voor een big 4 kantoor. Jouw doorgroeitraject is al tot en met het vijfde jaar (of meer) compleet uigestippeld.
Je weet wat jou te wachten staat. Maar je weet ook dat je niet moet klagen als je weinig prive tijd over houdt. En je weet ook dat je niet vies moet zijn van “politieke” spelletjes. Je bent een klein radertje in de machine. Voor jou weer tien anderen, zo simpel is het ook. En heb je geen ijzersterk karakter? Dan schort de motor al snel, want dan vragen ze wel iemand anders voor de mooie klusjes.
Maar aan de andere kant, zo’n big 4 kantoor kan voor sommigen een geweldige leerschool zijn met het beste arbeidsvoorwaardenpakket. Wil je zo snel mogelijk doorgroeien, wil je alle tijd en energie in je studie stoppen en vindt je het niet erg om de nodige uurtjes te maken? Dan is het een prima match. Maar niet iedereen voelt zich er prettig bij.
Bij de grote kantoren zijn er zoveel disciplines / werkgebieden dat je ook niet de mogelijkheid meer krijgt om van elke discipline wat te leren of te zien. En door de structuur met de daarbij behorende gelaagdheid zorgt er ook vaak voor dat je niet rechtstreeks met klanten mag schakelen. En dan komt daar het kleine kantoortje om de hoek kijken met zijn charmes van het brede werkveld. Waarbij je het papiertje van de printer haalt en ook op een maandagochtend nog eens het “simpele” werk doet. Maar tegelijkertijd ook meer vrijheid krijgt om rechtstreeks met klanten te schakelen. Zo heeft ieder segment zijn voor- en nadelen.
Groter kantoor, meer doorgroeimogelijkheden? En betere begeleiding? Nou, niet per definitie hoor!
Nu zul je denken dat je bij een groter kantoor ook beter en intensiever begeleid zult worden. Maar dat is dus niet waar. Ten eerste wordt je bij grotere kantoren op een bepaalde manier opgeleid. Waarbij je al meteen controle- en procesgericht leert te denken. Je krijgt de rode draad mee en een aantal handvaten, maar moet zelf het wiel nog uit zien te vinden. Je bent daarin natuurlijk erg afhankelijk van de klik met jouw leidinggevende. Vaak krijg je een vast aanspreekpunt toegewezen. Doordat je in een grotere organisaties vaak meer op deelgebieden ingezet zult worden, hoef je ook niet overal wat van af te weten.
Zo lang je binnen jouw kerngebieden maar precies weet wat er speelt. Dit is vaak anders bij kleinere kantoren. Daar wordt je veel meer in de breedte opgeleid en doe je er over het algemeen ook langer over om je het vakgebied eigen te maken. Een simpele boekhouding (dus letterlijk ook het inboeken van een administratie) is vaak nog de basis bij het inwerktraject bij een klein kantoor. Terwijl je bij een groot kantoor niets mee krijgt van het begintraject van een administratie bijvoorbeeld. Dus het is veel te makkelijk om te zeggen “bij een klein kantoor heb je minder doorgroeimogelijkheden” of “bij een groot kantoor wordt je beter begeleid”. Te kort door de bocht wat mij betreft.
Geschreven door:
Mark Geerlink
Consultant Werving & Selectie
m: 0622210840