Arbeidsmarkt accountancy in corona tijden
Hoe ziet de accountancy arbeidsmarkt er in corona tijden uit? Nou, de vraag naar accountants en fiscalisten is er niet minder op geworden in tijden van corona. Sinds de uitbraak in maart is het wel zo dat de arbeidsmarkt even op “on hold” heeft gestaan. Maar dat is niet gek. Zeker economische dreigingen zijn onder accountants nou niet de ontwikkelingen waar men op zit te wachten. En zeker de onzekerheid die het met zich mee brengt, heeft de accountancybranche toch even in zijn greep gehad. Maar al na 2 a 3 maanden werden vacatures weer uitgezet alsof er niets aan de hand was. Met de maatregelen in acht nemend schakelden kantoren toch weer over van “teams” gesprekken naar fysieke gesprekken.
Dus als we terug kijken kunnen we zeggen dat er in het eerste en tweede kwartaal wel een duidelijke daling was te zien in het totale aantal accountancy vacatures. Maar eind mei / begin juni nam de vraag al weer snel toe.
Regionale verschillen in arbeidsmarkt accountancy
Als we regio’s met elkaar vergelijken zien we wel wat opvallende verschillen. In de Randstad is de vraag naar accountancy personeel in verhouding tot bijvoorbeeld regio Zuid gestagneerd. Terwijl in regio Zuid in het derde kwartaal weer een enorme stijging van vacatures is te zien, blijft de Randstad daarin ver achter. De overige regio’s zien we overigens geen enorme verschillen. Deze regio’s zien de vraag naar accountants en fiscalisten lanzgaam maar zeker weer op het oude niveau terugkeren.
Trends en ontwikkelingen 2021
Wat brengt ons het nieuwe jaar. Allereerst weten we vrijwel zeker dat de eerste helft van 2021 nog altijd onderhevig blijft aan alle corona perikelen. En wie weet wat voor “lijken” er uit de kast gaan vallen. Als we kijken naar de horeca en cultuursector horen we dat het water tot aan de lippen staat. Hoe lang gaat dit nog goed? En een ding is zeker. Als we hier daadwerkelijk nog een stroom aan faillissementen kunnen verwachten. Dan krijgen alle andere sectoren hier ook last van. Alleen weet niemand nog waar het naar toe gaat.
Als we kijken naar de accountancy markt dan zien we dat de meeste kantoren nog altijd onderbezet zijn. Dus de vraag naar met name assistent accountants zal naar verwachting blijven stijgen. Maar ook accountants en fiscalisten blijven in trek.
Hoe ziet de accountancybranche er over een paar jaar uit?
Dat accountantskantoren urenfabrieken zijn dat is voor de meesten in de branche wel duidelijk. Dat zij willen veranderen en meer de richting willen in slaan naar een advieskantoor, dat horen we veel. Maar we denken oprecht dat dit nog heel lang op zich laat wachten. Het verdienmodel is toch de urenfabriek. En ook al “stoeien” sommige kantoren met innovatieve adviesdiensten. We zien nog veel te veel ruis binnen de organisaties. We zien nog eerder dat de kleinere kantoren hun dienstverlening verleggen en dat zij wendbaarder zijn in het aanbieden van nevendiensten. Maar het onderlinge verschil in aanpak tussen kleine kantoren is daarentegen weer enorm. Het ene kantoor worstelt nog altijd met het vinden van de juiste match tussen boekhoudpakketten en rapportgenerators. Terwijl het andere kantoor volledig digitaal werkt met geweldige koppelingen en dashboards. En zo waar ook een aparte adviestak heeft waar voldoende vraag naar is.
Waar ligt de uitdaging voor kantoren in deze krapte van de arbeidsmarkt?
Door enerzijds jezelf te blijven en anderzijds toch op een speelse wijze te innoveren. Maar ook geen gouden bergen beloven. Maar dan vooral een vorstelijk salaris welke vervlolgens niet waar gemaakt kan worden. Dit zien we helaas teveel gebeuren accountancybreed. Maar er is zoveel krapte, dus we moeten wel, wordt er gezegd. Maar is dat zo? Met alle gevolgen van dien. Zeker als er weer moeilijke tijden aan komen wanneer het dubbeltje nog drie keer omgedraaid moet worden. Want wie wil vervolgens als werkgever de salarissen gaan bevriezen? Niemand toch.
Dus eerlijkheid en transparantie is belangrijk. Schenk aandacht aan kandidaten. Laat ze een dag meedraaien, kennismaken met hun nieuwe collega’s, geef ze een rondleiding. Deze simpele zaken worden nog wel eens over het hoofd gezien. Maar ook in opleidings- en doorgreitrajecten worden te vaak loze beloftes gedaan. Als je hoort dat je binnen 3 tot 5 jaar doorgroeit naar relatiebeheerder, maar er geen concreet plan ligt. Wie houdt wie dan voor de gek? Tot zover de arbeidsmarkt van nu en onze verwachtingen de komende tijd. Wordt weer vervolgd.