accountancybranche
Accountancybranche

Accountancybranche

Accountancybranche

accountancy-loopbaan
accountancy-loopbaan

Accountancybranche nog altijd last van krapte

Er is nog altijd sprake van krapte op de arbeidsmarkt in de accountancy! De accountancybranche merkt sinds “corona” dat de krapte er niet minder op wordt. Sterker nog, mensen blijven veelal zitten vanwege angst voor wat nog komen gaat. Dus werkgevers hebben nog minder keuze aan kandidaten. We verwachten niet dat dit nog richting het einde van het jaar zal veranderen. Door de corona perikelen zijn er bij kantoren extra werkzaamheden bij gekomen, denk aan alle regelingen. En wat denk je van het hele “thuiswerk” concept. Wat misschien definitief zijn intrede heeft gedaan.

Aan de investeringskant zien we wel een afnemendevraag naar advies bij ondernemers. Ze houden wel even de hand op de knip. En accountants- en administratiekantoren welke een groot aandeel van klanten in de kwetsbare sectoren bedienen. Daar is er zelfs vrees voor een failiessementenstroom eind 2020 / begin 2021. Dus de onzekerheid in de accountancybranche in combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt vergt een innovatieve aanpak van de personeelsproblemen. Misschien tijdelijk personeel inhuren in de drukke periode? Zeg het maar.

Snelste groei accountancybranche in tien jaar tijd

In 2016 en 2017 lag de omzetgroei van accountantskantoren tussen de 5 en 10 %, de hoogste omzetgroei in tien jaar tijd. De tarieven zijn ongeveer gelijk gebleven, hoewel in de auditpraktijk de tarieven wat zijn gedaald. In verhouding tot zo’n 5 jaar geleden liggen deze tarieven inmiddels 10 tot 20 % lager. In 2018 en 2019 is de omzetgroei in de accountancybranche wat afgenomen, maar nog steeds tussen de 0 en 5 %. De verwachting voor 2020 is helaas minder positief. Deze zal zo rond het 0 punt uit gaan komen, gemiddeld genomen. En voor volgend jaar verwachten we eerder een krimp dan groei. Het worden waarschijnlijk “mindere” jaren in de accountancy.

Digitalisering, automatisering en standaardisering van processen zorgen ervoor dat accountantskantoren efficiënter werken. De verwerking van administraties zal in de toekomst sneller gaan. Ook worden klanten slimmer in de verwerking. De standaard werkzaamheden op administratie- en accountantskantoren zullen afnemen. Dit moet worden terug verdiend in de advisering. De focus op het signaleren van advisering, het inschatten van risico’s en het meedenken met de klant is essentieel.

 • Nieuwe vormen van dienstverlening zijn noodzakelijk om de omzet op niveau te houden;
 • Kantoren kiezen voor een full service propositie of gaan zich specialiseren;
 • Consolidatie in de branche door toenemende wet- en regelgeving;
 • Digitalisering; zowel binnen de onderneming (processen) als richting de klant (portals);
 • Veranderende werkzaamheden vragen om ander personeel;
 • In de accountancysector is de discussie gaande over de houdbaarheid van het partnermodel. Goodwill, vergrijzing, minder toetreders en het maatschappelijk debat zijn aanleiding voor deze discussie;
 • Toenemende mate van flexibilisering.

Kansen en bedreigingen

 • De omzet uit controle en audit werkzaamheden staat onder druk mede als gevolg van toenemende automatisering;
 • Accountantskantoren richten zich op de adviesmarkt. Hier is de concurrentie echter fors, mede vanuit de traditionele consultancybranche;
 • Investeringen zijn nodig door verdere digitalisering, toenemende wet-en regelgeving en in personeel;
 • In de accountancy zien we steeds meer ZZP’ers. Deze zijn veelal gespecialiseerd en hoogopgeleid;
 • Aandacht voor kwaliteit van het werk;
 • Het proactief kunnen toepassen van relatiebeheer is niet iets wat actief wordt meegenomen in het opleidingspakket van de accountant. Zodoende mag hier meer aandacht voor komen;
 • Het animo om partner te worden daalt, dus kantoren denken na over andere vormen om personeel aan zich te binden.

Ook accountancybranche profiteert van vraag naar advies

De aanhoudende vraag naar advisering blijft een drijvende kracht achter de groei in de zakelijke dienstverlening dit jaar. Organisatieadviesbureaus zijn bij uitstek de adviserende dienstverleners, maar ook accountantskantoren, juridische dienstverleners en ingenieursbureaus profiteren van de groeiende adviesbehoefte.

Aanpassingsvermogen accountantskantoor onderscheidend

Er zijn nog altijd succesvolle accountantskantoren, ondanks een structurele krimp van de markt. Groeiende accountantskantoren onderscheiden zich namelijk door een groter aanpassingsvermogen qua dienstverlening. Automatisering en real-time dashboards zijn namelijk vandaag de dag niet meer weg te denken. Dit betekent dat voor vele accountants- en administratiekantoren het verdienmodel op de schop moet. Pas dan kan weer groei worden gerealiseerd. Dus investeren in innovatie en nieuwe bedrijfsmodellen.

 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

Nieuws delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Relevant accountancy nieuws:

Tekort-accountants

Tekort accountants

Tekort accountants zien we verder toenemen Het tekort accountants blijft in rap tempo toenemen! De …

thuiswerken-accountancy

Thuiswerken accountancy in de praktijk

Thuiswerken in de accountancy; wel of niet? Is thuiswerken in de accountancy arbeidsmarkt straks niet …

overwerken in de accountancy

Opvolgingsproblemen in de accountancy en fiscale sector steeds groter

Opvolgingsproblematiek in de accountancy wordt de komende jaren een serieus probleem  De arbeidsmarkt in de …

We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.