Accountancybranche in 2022; Krapte, krapte en nog eens krapte
Er is nog altijd sprake van krapte op de arbeidsmarkt in de accountancy! De accountancybranche merkt sinds “corona” dat de krapte er niet minder op wordt. Sterker nog, mensen blijven veelal zitten vanwege angst voor wat nog komen gaat. Dus werkgevers hebben nog minder keuze aan kandidaten. We verwachten niet dat dit nog richting het einde van het jaar zal veranderen. Door de corona perikelen zijn er bij kantoren extra werkzaamheden bij gekomen, denk aan alle regelingen. En wat denk je van het hele “thuiswerk” concept. Wat misschien definitief zijn intrede heeft gedaan.
Aan de investeringskant zien we wel een afnemende vraag naar advies bij ondernemers, maar dit lijkt eind 2021 / begin 2022 alweer te stijgen. En de productie blijft ook ver achter. Nog veel kantoren moeten 2021 nog afwerken als het gaat om jaarrekeningtrajecten. Kortom, de druk is groot en de vraag naar interim accountancy professionals is enorm in 2022.
Snelste groei accountancybranche in tien jaar tijd
In 2016 en 2017 lag de omzetgroei van accountantskantoren tussen de 5 en 10 %, de hoogste omzetgroei in tien jaar tijd. De tarieven zijn ongeveer gelijk gebleven, hoewel in de auditpraktijk de tarieven wat zijn gedaald. In verhouding tot zo’n 5 jaar geleden liggen deze tarieven inmiddels 10 tot 20 % lager. In 2018 tot en met 2021 is de gemiddelde omzetgroei per jaar in de accountancybranche wat afgenomen, maar nog steeds tussen de 0 en 5 %. De verwachting voor 2022 is eveneens een lichte groei in omzet. Deze zal zo rond het 0 punt uit gaan komen, gemiddeld genomen. En voor volgend jaar verwachten we eerder een krimp dan groei. Het worden waarschijnlijk “mindere” jaren in de accountancy.
Trends accountancybranche
Digitalisering, automatisering en standaardisering van processen zorgen ervoor dat accountantskantoren efficiënter werken. De verwerking van administraties zal in de toekomst sneller gaan. Ook worden klanten slimmer in de verwerking. De standaard werkzaamheden op administratie- en accountantskantoren zullen afnemen. Dit moet worden terug verdiend in de advisering. De focus op het signaleren van advisering, het inschatten van risico’s en het meedenken met de klant is essentieel.
Trends op een rijtje
- Nieuwe vormen van dienstverlening zijn noodzakelijk om de omzet op niveau te houden;
- Kantoren kiezen voor een full service propositie of gaan zich specialiseren;
- Consolidatie in de branche door toenemende wet- en regelgeving;
- Digitalisering; zowel binnen de onderneming (processen) als richting de klant (portals);
- Veranderende werkzaamheden vragen om ander personeel;
- In de accountancysector is de discussie gaande over de houdbaarheid van het partnermodel. Goodwill, vergrijzing, minder toetreders en het maatschappelijk debat zijn aanleiding voor deze discussie;
- Toenemende mate van flexibilisering.
Kansen en bedreigingen
- De omzet uit controle en audit werkzaamheden staat onder druk mede als gevolg van toenemende automatisering;
- Accountantskantoren richten zich op de adviesmarkt. Hier is de concurrentie echter fors, mede vanuit de traditionele consultancybranche;
- Investeringen zijn nodig door verdere digitalisering, toenemende wet-en regelgeving en in personeel;
- In de accountancy zien we steeds meer ZZP’ers. Deze zijn veelal gespecialiseerd en hoogopgeleid (zoals interim accountants en fiscalisten, maar ook interim assistent accountants);
- Aandacht voor kwaliteit van het werk;
- Het proactief kunnen toepassen van relatiebeheer is niet iets wat actief wordt meegenomen in het opleidingspakket van de accountant. Zodoende mag hier meer aandacht voor komen;
- Het animo om partner te worden daalt, dus kantoren denken na over andere vormen om personeel aan zich te binden.
Ook accountancybranche profiteert van vraag naar advies
De aanhoudende vraag naar advisering blijft een drijvende kracht achter de groei in de zakelijke dienstverlening dit jaar. Organisatieadviesbureaus zijn bij uitstek de adviserende dienstverleners, maar ook accountantskantoren, juridische dienstverleners en ingenieursbureaus profiteren van de groeiende adviesbehoefte.
Aanpassingsvermogen accountantskantoor onderscheidend
Er zijn nog altijd succesvolle accountantskantoren, ondanks een structurele krimp van de markt. Groeiende accountantskantoren onderscheiden zich namelijk door een groter aanpassingsvermogen qua dienstverlening. Automatisering en real-time dashboards zijn namelijk vandaag de dag niet meer weg te denken. Dit betekent dat voor vele accountants- en administratiekantoren het verdienmodel op de schop moet. Pas dan kan weer groei worden gerealiseerd. Dus investeren in innovatie en nieuwe bedrijfsmodellen.