Wat is een audit?
Het woord audit is een afgeleide van het Latijnse woord “audire” met als betekenis “om te horen”. Een audit is een systematisch en onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door een auditor. Verschillende processen binnen een bedrijf of organisatie worden doorgelicht. In de praktijk kan het bijvoorbeeld om een boekhouding gaan, maar ook de jaarrekeningcontrole bijvoorbeeld. Aan de hand van diverse checklisten en vragenlijsten kijkt men naar de huidige situatie en de gewenste situatie. Waarbij afwijkingen en bevindingen gerapporteerd worden aan de directie of het management in een zogenoemde managementletter.
Hoe voer je een audit uit?
Je hebt interne en externe audits. Bij een interne audit voert men een onderzoek uit met een systemathische en gedisciplineerde aanpak naar het goed en betrouwbaar functioneren van de interne organisatie. Het verschil met een externe audit is dat deze uitgevoerd wordt door een externe instantie, ook wel certificerende instantie genoemd. Hiermee toont een organisatie aan dat men voldoet aan bepaalde wet- en regelgeving.

Waarom doe je een audit
Door het op tijd in kaart brengen van mogelijke problemen en risico’s kan je als organisatie vroegtijdig hierop anticiperen. Om vervolgens eventueel maatregelen te nemen en verbeteringen door te voeren om processen te verbeteren. Door het doen van audits ben je als organisatie dus voorbereid op mogelijke toekomstige bedreigingen. Door op tijd in te spelen op bepaalde risico’s en bedreigingen vanuit de interne of externe organisatie kan een bedrijf financieel gezond blijven. Maar ook blijven groeien. De enorme stroom aan data zorgt er in de huidige samenleving enkel voor dat het steeds belangrijker wordt om controles toe te passen. Bedrijfsprocessen te blijven doorlichten en daardoor ook kansen te signaleren vor in de toekomst.
Welke soorten audits zijn er?
In de basis kunnen we audits indelen in drie categorieën. Namelijk:
- interne audit
- externe audit
- leveranciers audit
Interne audit
Dit type audit wordt uitgevoerd in de eigen organisatie,meestal door een interne auditor, meerdere interne auditors of een extern bureau. Een interne audit is vaak een onderzoek binnen een organisatie naar het goed en betrouwbaar functioneren van de organisatie. Eén of meerdere bedrijfsprocessen worden dan gecontroleerd. Als het gaat om interne audits zijn er nog verschillende soorten audits verdeeld in subcategorieën, namelijk:
- systeem audit
- proces audit
- product audit
Bij een systeem audit wordt getoetsd of een organisatie voldoet aan eisen die worden gesteld in een bepaalde norm, ook wel compliance audit genoemd. Bij een proces audit kijkt een auditr naar een bepaald bedrijfsproces. Tenslotte wordt bij een product audit gekeken of het geleverde product voldoet aan kwaliteitseisen.
Externe audit
Dit type audit wordt uitgevoerd door een onafhankelijke auditor van een gecertificeerde instelling die gerechtigd is om audits te mogen uitvoeren. Dit gaat meestal om een toetsing of een organisatie voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen rondom procedures of wetgeving.
Leveranciersaudit
Dit type audit wordt uitgevoerd bij leveranciers van een organisatie. Dez audit wordt meestal uitgevoerd door een interne auditor of een extern bureau. De leverancier wordt in dit geval getoetsd of hij voldoet aan de gestelde eisen.
De toekomst binnen het vakgebied audit
Continue vindt een toetsing plaats bij organisaties door externe instanties. In de wet- en regelgeving zal het een en ander veranderen. Procedures veranderen. De IT-infrastructuur zal veranderen binnen diverse organisaties. En daarmee dus ook bepaalde taken en verantwoordelijkheden. Maar er blijven volop banen beschikbaar binnen het vakgebied audit, want er is in de toekomst alleen maar meer data beschikbaar.
Baan zoeken
Een baan vinden in de audit is dus niet zo moeilijk in de huidige arbeidsmarkt anno 2021. Er zijn volop vacatures in de audit sector en dit zal nog wel even aanhouden. Maar wil je nou echt de perfekte match met jouw profiel en wensen? Dan adviseren we jou om in gesprek te gaan met iemand die al meer dan 10 jaar mee loopt. Hij kan je al nsel vertellen welke kantoren aansluiten op jouw profiel en wensen. Je kunt hem bereiken via 0622210840 of mail naar mark.geerlink@profilink.nl.