Wat doet een accountant nou precies in de paktijk?
Een accountant is iemand, meestal een externe adviseur, die de financiële gegevens van een organisatie verzamelt, verwerkt en controleert, maar ook adviezen geeft over de getrouwheid van deze gegevens. Het accountantsberoep is wettelijk beschermd. Je kunt dus niet zomaar accountant worden, maar moet eerst een accountantstitel verkrijgen. In de praktijk betekent dit dat je als accountant in het NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) accountantsregister moet staan. De Accountant Administratieconsulent (AA) of Registeraccountant (RA) titel verkrijg je pas na jaren studie en de nodige praktijkervaring. Zo wordt je gemiddeld pas na 8 a 9 jaar studie AA-accountant en na 11 a 12 jaar studie RA-accountant. Dit zijn dus pittige studies. Een accountant is verder op de hoogte van wet- en regelgeving rondom jaarrekeningenrecht. Daarbij staat het opstellen en controleren van jaarrekeningen centraal. Er zijn twee type accountants, de AA- en de RA-accountant. De AA-accountant zich meer bezig houdt met het samenstellen en adviseren rondom jaarrekeningen en fiscale kwesties. Ook voornamelijk werkzaam voor kleine en middelgrote organisaties. De RA-accountant heeft een controlerende rol ten aanzien van jaarrekeningen. Vaak is deze persoon werkzaam voor middelgrote en grote organisaties, in sommige gevallen internationaal.

Kan iedereen accountant worden?
Niet iedereen kan zomaar accountant worden. Het accountantsberoep is namelijk een beschermd beroep, in tegenstelling tot de boekhouder. Een accountantstitel AA of RA (Accountant-Administratieconsulent of Registeraccountant) verkijg je pas na jarenlange studie van circa 8 tot 12 jaar. Tevens is het bij zowel de AA als de RA opleiding nodig dat je ook een praktijkstage met een voldoende afsluit.
Het gebruik van de titels Accountant-Administratieconsulent (AA) en Registeraccountant (RA) is wettelijk beschermd en alleen voorbehouden als je je als AA of RA laat inschrijven in het register van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, het NBA register.
Accountant worden; Wat doet een AA- en RA-accountant
Als AA-accountant werk je vaak voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB). Je houdt je bezig met het (laten) samenstellen en beoordelen van jaarrekeningen, begrotingen, tussentijdse cijfers, financieringsaanvragen, etc. Als AA adviseer je over administratieve, bedrijfseconomische en fiscale vraagstukken, maar ook bijvoorbeeld over personele aangelegenheden. Je wordt als accountant ook wel als allround adviseur beschouwd. Een AA in dienst van een accountantskantoor werkt voor meerdere klanten en heeft ook veelvuldig contact met klanten. Of het nou gaat om administratieve dienstverlening of over een financieringsaanvraag.
Als RA-accountant werk je vaak voor grotere klanten (corporate, internationaal, maar ook grote controleplichtige MKB bedrijven). Als RA houdt je je met name bezig met het controleren van jaarrekeningen. Dit kunnen vrijwillige, maar ook wettelijk verplichte controles zijn. Het controleplan wordt bereidt je voor en werk je uit, de eind- en managementrapportages worden opgesteld. Maar ook worden er diverse besprekingen gevoerd met het management en de directie rondom de getrouwheid van de jaarrekening en de inrichting van administratieve processen.
Hoe word je AA of RA?
In de accountancybranche kennen we dus twee smaken. De werkzaamheden verschillen dus van elkaar. Maar ook kennen beide beroepsgroepen twee verschillende opleidingen. Om de AA titel (en dus AA-accountant) te mogen voeren moet je na de HBO Accountancy opleiding nog verder studeren. Je dient dan de Post HBO AA opleiding en een praktijkstage te volgen. Daarna wordt je pas ingeschreven als AA-accountant in het register van het NBA. Op dat moment ben je dus tekeningsbevoegd en mag je de AA titel achter je naam voeren.
Om de RA titel te mogen voeren moet je de RA opleiding inclusief praktijkstage volgen. Na het behalen van de praktijkstage volgt inschrijving in het AFM-register en mag je je officieel RA-accountant noemen. En dus ook de RA titel achter je naam voeren. De totale RA studie (inclusief bachelor accountancy) duurt gemiddeld genomen ruim 10 jaar. Dit terwijl de AA studie gemiddeld genomen ruim 8 jaar duurt. Dus het zijn pittige studieroutes.
Waar kan je komen te werken?
Dit hangt af van het type accountant. Een openbaar accountant werkt voor een accountantsorganisatie of heeft een eigen accountantskantoor. Een accountant in business werkt in het bedrijfsleven in functies als controller of bijvoorbeeld als financieel directeur. Een overheidsaccountant is in dienst van de overheid. Tenslotte is het type accountant bepalend voor de aard van werkzaamheden en het type bedrijf waar jij werkt. Zo werkt een RA doorgaans voor grotere bedrijven. Maar ook heeft een RA een meer controlerende rol. Daar waar een AA meer als MKB adviseur opereert in een meer uitvoerende rol.
Hoeveel uur werk je gemiddeld?
Het beroep is pittig. Vooral als je naast je werk ook nog studeert wat veel accountants doen. Maar zelfs zonder de studie is het aantal overwerkuren hoog. Een AA werkt gemiddeld 2 tot 6 uur per week over, terwijl een RA gemiddeld 4 tot 10 uur over werkt. We zien bij beide dat er bij kleinere kantoren over het algemeen minder overuren worden gedraaid.
In de praktijk veel verschillen
Naast het verschil tussen de AA en de RA variant zien we nog meer verschillen in taakgebieden en competenties. Een ander onderscheid zit hem vaak in de vaktechnische en relationele sfeer. De ene accountant is vaktechnisch zeer sterk onderlegd, maar is van nature geen relatiemanager die een klantenportefeuille weet uit te bouwen. Terwijl de meer mensgerichte accountant vaak wat meer steekjes laat vallen in vaktechnische zin. Maar wel weer sterk is in de relatie met klanten. Deze weten vaak snel het vertrouwen te winnen. Maar zijn ook in staat om de diensten aan de man te brengen. Beide type accountants zijn erg belangrijk om in huis te hebben, maar de mix tussen deze twee types is het belangrijkste. Dat evenwicht zorgt voor interne en externe veerkracht binnen de organisatie.
Tenslotte zien we verschillen in functiegebieden. We zien accountants met veel fiscale kennis, maar ook het type dat het fiscale vakgebied links laat liggen. En het type die enorm IT-gericht is bijvoorbeeld, maar ook het type die het liefst de tussentijdse cijfers nog in Excel vast legt. Dit alles maakt de branche ook weer dynamisch.
Is er veel vraag naar accountants?
De vraag naar accountants blijft structureel hoog in 2021 zien wij. Van het totale aantal vacatures is circa 10 procent gericht op accountants. De enorme vraag lijkt dus mee te vallen als je af gaat op deze getallen. Maar in de praktijk zien we dat de vraag veel groter is. Alleen staan de vacatures niet altijd online. Door de toenemende vraag naar advisering en veranderende wet- en regelgeving wordt het tekort aan accountants alleen maar groter, verwacht Mark Geerlink, eigenaar van Profilink Werving & Selectie. Hij schat in dat er een tekort is van circa 500 tot 1000 accountants die ingeschreven staan bij het NBA.
Kortom, je komt dus vrij gemakkelijk aan een baan. Maar omdat er veel keuze is, is het ook lastig om zomaar ergens te beginnen. Dat horen we zo vaak. En juist daarom gaan wij graag vrijblijvend in gesprek. Om alle wensen in kaart te brengen, jou beter te leren kennen en de achtergrond en cultuur binnen een organisatie goed aan te laten sluiten met jouw kandidatuur. Mocht je toch graag willen weten wat wij te bieden hebben. Kijk dan gerust eens in het accountant vacature-overzicht. Maar wil je het gesprek vrijblijvend wel aan gaan? Bel me dan voor een kop koffie via 0622210840.
Meer informatie over het beroep?
We spreken elke dag met accountants (in opleiding). We horen dus vele verhalen. Vaak weten we al snel wat iemand beweegt om voor dit beroep te kiezen. We delen graag onze ervaringen met jou. Zo maak je een goede afweging in de keuze.
Ga eens met ons in gesprek. Wie weet hebben we voor jou de ideale baan als accountant al snel gevonden. Neem contact op met Profilink Werving & Selectie op telefoonnummer 0546-745060 of 06-22210840.