Wat is het verschil tussen een accountant en een fiscalist

Wat is het verschil tussen een accountant en een fiscalist

wat-is-het-verschil-tussen-een-accountant-en-een-fiscalist
wat-is-het-verschil-tussen-een-accountant-en-een-fiscalist

Belangrijkste verschil tussen accountant en fiscalist

Het belangrijkste verschil is dat een fiscalist een meer specialisatische rol bekleedt, terwijl de accountant meer een generalist is. De accountant wordt ook wel gezien als de “financiële” huisarts.  Een accountant heeft veel kennis op het gebied van administratieve regels en wetten. De fiscalist of belastingadviseur heeft juist veel kennis op het gebied van fiscale wetgeving. De accountant heeft vaak minder fiscale kennis dan een fiscalist. Terwijl de fiscalist daarentegen weer minder boekhoudkundige kennis heeft. Mede daarom vullen beide beroepsgroepen elkaar ook weer goed aan. 

Andere verschillen in de praktijk

Binnen de accountancybranche zijn er echter nog meer verschillen tussen een accountant en een fiscalist. Een accountant is een adviseur welke zich bezig houdt met brede advisering op bedrijfseconomisch vlak. Hij of zij controleert het werk van een boekhouder of administrateur welke de jaarrekening opstelt. De accountant mag uiteindelijk middels een controle-, beoordelings- of samenstellingsverklaring de jaarrekening officieel goedkeuren. Echter de accountant volgt de fiscale wet- en regelgeving niet op de voet en heeft vaak geen vergaande fiscale kennis.

Een fiscalist houdt zich hoofdzakelijk bezig met fiscale adviezen en het bijhouden van de fiscale wet- en regelgeving. De fiscalist is hoogopgeleid (en daarom ook gespecialiseerd) en moet je niet verwarren met een belastingconsulent. Laatstgenoemde heeft namelijk middels wat cursussen of verkorte opleidingen basiskennis opgedaan als het gaat om de belastingwetgeving. Tenslotte heeft de fiscalist in sommige gevallen ook een controlerende taak ten opzichte van een accountant als het gaat om de review van fiscale aangiften of complex fiscaal advieswerk.

Heb je als particulier of bedrijf zowel een accountant als fiscalist nodig?

Een fiscalist, ook wel belastingadviseur genoemd, denkt met jou mee als het gaat om tips waardoor jij uiteindelijk belasting kunt besparen. Vooral bij vragen en onduidelijkheden in de aangiftes kan een fiscalist jou beter adviseren dan een accountant.

Als accountant ben je geeft aan hoe betrouwbaar de huidige financiële administratie binnen een organisatie is. Verder geef je als accountant advies over de inrichting van administratieve processen en denk je mee als het gaat om toekomstige investeringen. Tenslotte heeft een accountant ook wel enige fiscale basiskennis, maar geen diepgaande specialistische kennis over de belastingwetgeving.

Het hangt er veelal vanaf wat de omvang is van een organisatie en de hoeveelheid kennis die aanwezig is bij de huidige accountant en/of fiscalist. Bij veel grote ondernemingen doen ze zowel zaken met een accountant als fiscalist. Bij een kleine onderneming kan een accountant of fiscalist volstaan.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

wat is het verschil tussen een accountant en een fiscalist
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.