Verschil tussen accountant en boekhouder

Verschil tussen accountant en boekhouder

verschil-tussen-boekhouder-en-accountant
verschil-tussen-boekhouder-en-accountant

Wat is het verschil tussen een accountant en boekhouder?

Het belangrijkste verschil tussen de accountant en boekhouder houdt verband met kwaliteitseisen, opleidingsachtergrond en wettelijke aansprakelijkheid. Een fout maken is menselijk. Maar de gevolgen kunnen heel groot zijn. Daar waar een boekhouder niet altijd een aansprakelijkheidsverzekering heeft, is dit voor een accountant verplicht gesteld door de wet. Dus wanneer je kiest voor een “goedkopere” boekhouder, is het verstandig om te vragen of deze persoon of instantie een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Maar als je accountant wilt worden moet je een pittig opleidingstraject volgen. Waarbij je pas officieel bevoegd bent als accountant op het moment van inschrijving in het accountantsregister. En wanneer je officieel accountant bent, ben je ook verplicht om jezelf te blijven ontwikkelen middels cursussen om PE-punten te behalen. Dus er zijn kwaliteitseisen verbonden aan het beroep van accountant. Naast de kwaliteitseisen zijn er verder ook gedrags- en beroepsregels opgelegd vanuit het NBA.

Accountants hebben een titel en een daarbij behorend opleidingstraject, boekhouders niet per se

Dat de accountant verplicht is gesteld tot een aansprakelijkheidsverzekering heeft ook te maken met de beschermde titel. Niet iedereen mag zich namelijk accountant noemen. Daarvoor moet je een accountantsopleiding volgen waarbij je kunt kiezen tussen twee varianten. Namelijk de AA- en de RA-opleiding. Ook wel Accountant-Administratieconsulent en Regitseraccountant genoemd. Eerst genoemde is een HBO opleiding en laatstgenoemde een universitaire opleiding. Verder is er na het behalen van deze opleiding een verplichting om je kennis op peil te houden. Je dient een bepaald aantal PE-punten te behalen. Wanneer je dit niet bij houdt is de kans groot dat je je accountantstitel kwijt raakt. En dit wil je als accountant natuurlijk niet. 

Daarentegen is het beroep boekhouder niet beschermd. Iedereen kan zich dus zomaar boekhouder noemen. Zelfs als je geen boekhoudkundige opleiding hebt genoten. Nou is het vandaag de dag niet meer zo makkelijk om je staande te houden als boekhouder wanneer je geen gedegen boekhoudkundige en fiscale kennis in huis hebt. Maar het verschil in kwaliteit tussen boekhouders onderling is groter dan het verschil in kwaliteit tussen accountants. Dus let goed op welke boekhouder jij kiest!

Verschil in werkzaamheden tussen de accountant en boekhouder

Dat de werkzaamheden niet enorm verschillen moge duidelijk zijn. Een boekhouder stelt soms een jaarrekening samen, terwijl de accountant dit permanent doet. Maar het grote verschil is toch wel de controle. Een boekhouder heeft minder controle momenten ingebouwd, daar waar een jaarrekening bij een accountant nog eens door twee of drie personen wordt gecontroleerd. Ook op fiscaliteit. Terwijl dit bij de boekhouder vaak niet het geval is. 

Boekhouder laat zich vaak meer zien dan de accountant

De accountant komt ieder jaar vaak aan het begin van het daaropvolgende boekjaar langs. Om vervolgens de jaarrekening van het voorgaande jaar te bespreken. Verder is de accountant vraagbaak gedurende het jaar voor alle administratieve, bedrijfseconomische en fiscale vragen. Terwijl de boekhouder door het hele jaar heen vele contactmomenten heeft met het bedrijf. De boekhouder is directer betrokken bij een bedrijf vanwege de grote mate van uitvoerende werkzaamheden. Maar soms kan het juist prettig zijn om ook een accountant in te schakelen. Juist omdat deze iets verder van het bedrijf af staat. 

Het uurtarief van de accuntant is een stuk hoger dan het tarief van een boekhouder

Een accountant is gemiddeld genomen duurder dan een boekhouder. Daar waar het uurtarief van een accountant vaak begint bij € 90,-, hanteert een boekhouder gemiddeld een tarief van € 65,- per uur. Maar het tarief van een accountant loopt al snel op wanneer het om complexere bedrijfseconomische of fiscale kwesties gaat. En hoe groter het accountantskantoor, hoe hoger het uurtarief. Schrik dus niet van een uurtarief van € 3000,- bij een groot accountantskantoor voor incidentele werkzaamheden. Je moet je echter altijd goed afvragen wanneer je een accountant nodig bent. Als je namelijk een accountantsverklaring nodig bent, dan ben je verplicht om naar een accountant te gaan. Maar voor het samenstellen van een simpele jaarrekening kun je ook een goede boekhouder inschakelen. 

Waar kies jij voor; de accountant of de boekhouder?

De kosten van de boekhouder zijn lager dan die van een accountant. Maar dan nog is het een lastige afweging. Er zijn namelijk veel factoren die meewegen in de keuze tussen een accountant of een boekhouder. En in sommige gevallen kan het ook handig zijn om voor een deel van de werkzaamheden een boekhouder in te schakelen en voor de meer complexe zaken de accountant.

Voor de meeste kleine en middelgrote bedrijven volstaat een boekhouder

Over het algemeen adviseren we de kleinere MKB ondernemer om het grootste deel van de administratie uit te besteden aan een boekhouder. En daarin (incidenteel) een controle te laten uitvoeren door een accountant. Daar waar een bedrijf veel personeel in dienst heeft, maar ook bijvoorbeeld meerdere onderliggende BV’s, ofwel dochtermaatschappijen, kan dit lastiger zijn. Dan is het vaak verstandig om de voorbereidende boekhoudkundige werkzaamheden door de boekhouder te laten uit te voeren. Om de jaarrekening en de controle hierop vervolgens door een accountant te laten toetsen. 

Voor grote bedrijven is een accountant geen overbodige luxe en vaak zelfs verplicht 

Hebben we te maken met grote bedrijven waar een hele kerstboomstructuur aanwezig is. Waar je ook te maken krijgt met complexe consolidaties en vele complexe fiscale vraagstukken. Dan is het raadzaam om zowel de uitvoerende als controlerende taken door een accountant te laten uitvoeren. In sommige gevallen kan een boekhouder wel ondersteunen met betrekking tot boekhoudkundige werkzaamheden. 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

verschil-tussen-boekhouder-en-accountant
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.