Verschil administratiekantoor en accountantskantoor

Verschil administratiekantoor en accountantskantoor

verschillen tussen een administratie- en accountantskantoor
verschil-tussen-admnistratiekantoor-en-accountantskantoor

Belangrijkste verschil administratie­kantoor of accountants­kantoor, ook wel verschil boekhouder en accountant in de volksmond

De werkzaamheden die uitgevoerd worden op een administratiekantoor en een accountantskantoor komen heel erg overeen met elkaar. Net als die van een boekhouder en een accountant. Maar er zijn twee hele belangrijke verschillen, namelijk de accountantstitel en de aansprakelijkheid. Een accountant (met de titel AA) mag niet werkzaam zijn bij een administratiekantoor en wel bij een accountantskantoor. In de praktijk betekent dit dus ook dat er vanuit een administratiekantoor nooit een accountantsverklaring (ook wel samenstelverklaring) mag worden afgegeven. En ook is de accountant wettelijk verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en een boekhouder niet.

Andere verschillen tussen accountant en boekhouder of administratiekantoor en accountantskantoor

We hebben het in andere artikelen al gehad over het verschil in werken bij een administratiekantoor en het werken bij een accountantskantoor, ook al zijn die verschillen niet zo groot. Hieronder gaan we verder in op de verschillen in de praktijk tussen administratie- en accountantskantoren. 

Verschil in klanten­portefeuille

Laten we beginnen te vermelden dat je bij een accountantskantoor zowel kleine als (hele) grote, zelfs internationale klanten bedient. Dit kunnen klanten zijn die eventueel controleplichtig zijn (de grotere ondernemingen dus). Hier zien we meteen een belangrijk verschil met een administratiekantoor. Deze bedient geen controleplichtige klanten. In een enkel geval doen zij dit deels. Dan doen zij enkel de verwerking van de administratie (inclusief evt. jaarrekeningen en aangiftes opstellen) maar besteden zij de controle werkzaamheden uit aan een accountantskantoor met AFM-vergunning. Dan mag je namelijk wettelijke controle opdrachten uitvoeren als accountantskantoor.

Andere wet- en regelgeving

Verder is het werken op een accountantskantoor onderhevig aan allerlei wet- en regelgeving, veelal vanuit assurance. Zij stellen risicogericht samen. Werkzaamheden zijn er op gericht om vanuit een helikopterview een dossier dicht te timmeren en niet altijd tot de punt komma iets uit te zoeken. We zien bij administratiekantoren dat zij minder gebonden zijn aan wet- en regelgeving. Zij kunnen een vrijere invulling geven aan de dienstverlening. Vaak zie je hier een werkwijze die meer toegespitst is op haar klanten. Wat de klant wil staat vaak centraal. Wanneer de administratieve dienstverlening efficiënt ingericht is, kan men vaak meer tijd vrijmaken voor advisering.

Hierop aansluitend zien we dan ook dat de werkzaamheden minder in strakke kaders zijn opgedeeld. En het aantal reviewpunten voor een dossier is vaak minder dan bij een accountantskantoor. Vaak zie je bij een administratiekantoor dat er maar een of twee medewerkers met een dossier bezig zijn, waar dit bij accountantskantoren over 4 a 5 schijven gaat.

Maar hoe zit het nou met doorgroei, opleiding, vaktechniek en flexibiliteit?

Hier zien we toch veel vooroordelen bij onze branchegenoten. Waarom zou je moeten willen werken bij een klein administratiekantoor? Hier heb je geen tot weinig doorgroeimogelijkheden? Waarom wil je uberhaubt werken bij een administratiekantoor? Dan bedien je alleen maar hele kleine ondernemingen. Ook ben je hier helemaal niet bezig met rapportages en jaarrekeningen, maar enkel verwerking van administraties.

Flexibel als klein kantoor

Stuk voor stuk vooroordelen die compleet onterecht zijn! Natuurlijk zie je wel een verschil in omvang van klanten, maar dit is lang niet zo groot als men denkt. We kennen genoeg landelijke grote accountantsorganisaties waar ze bijvoorbeeld heel veel kleinere ondernemingen bedienen. En ook zien we steeds meer administratiekantoren die juist de grotere MKB klanten bedienen. Waarom? Omdat ze innovatiever zijn. Omdat ze juist minder gebonden zijn aan regels, is er meer ruimte en tijd om te focussen op kwaliteit van dienstverlening en efficiënte inrichting van systemen. En hoe kleiner de onderneming, hoe meer slagkracht. Er hoeven namelijk geen 5, 6 of 7 partners hun zegje te doen. Ideeën waren er gisteren, vandaag worden ze uitgevoerd. Als administratiekantoor ben je veelal flexibeler dus.

Vaktechnisch niveau fluctueert enorm, groot verschil in opleidings­achtergrond

In vaktechnische zin zien we dat het kwaliteitsverschil onderling tussen administratiekantoren groter is dan bij de accountantskantoren. Maar dit is logisch te verklaren natuurlijk, gezien de striktere wet- en regelgeving. We zien daarnaast dat de gemiddelde kwaliteit van dienstverlening bij de hele kleine administratiekantoren (1-3 fte’s) minder is dan de wat grotere administratiekantoren (meer dan 5 fte’s). Uiteraard hangt het ook samen met het opleidingsniveau van de medewerkers. En om te beginnen, de achtergrond van de eigenaar van een administratiekantoor.

Dus voor jou als kandidaat / sollicitant is het belangrijk om ook daar op in te zoomen. Zit het met de achtergrond van zo’n kantoor wel goed, dan hoef je je over het algemeen ook geen zorgen te maken over opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Die zijn zeker niet minder dan bij een accountantskantoor.

Ben jij echter voornemens om je AA of zelfs RA opleiding te volgen en wordt je er warm van om vaktechnische bijeenkomsten bij te wonen, assurance werkzaamheden te verrichten en ook werkzaamheden te kunnen delegeren? Naast dat je wellicht ook specialistisch werk wilt gaan doen in de toekomst? Dan zien we over het algemeen dat je beter past bij een accountantskantoor. En dan ook geen klein, maar juist een middelgroot of groot accountantskantoor.

Meer informatie over het verschil tussen administratiekantoor en accountantskantoor

Wil je nou nog meer weten?  We komen dan graag met jou in contact. Bel gerust met Mark Geerlink (0622210840).

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

verschillen tussen een administratie- en accountantskantoor
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.