Belangrijkste verschil AA en RA
Binnen het accountantsberoep wordt onderscheid gemaakt tussen accountants aan de hand van de titel die zij voeren. Zo kennen we de accountant met een AA titel (accountants-administratieconsulent) en de accountant met een RA titel (registeraccountant). Het grootste verschil tussen de AA en de RA titel zit hem in de opleidingsachtergrond. De AA opleiding is namelijk een HBO opleiding en de RA opleiding een universitaire opleiding.
Maar de eisen voor een AA en de RA zijn sinds 1999 gelijk. In de praktijk houdt een AA accountant zich vooral bezig met advisering rondom administratieve en fiscale dienstverlening. De RA accountant houdt zich voornamelijk bezig met het controleren van de cijfers. Dus in de praktijk zien we een groot verschil tussen de werkzaamheden. Dat is ook de reden dat veel accountantsorganisaties de werkzaamheden scheiden. Dit wordt in de praktijk ook wel aangeduid met de termen “samenstelpraktijk” en “controlepraktijk”. Of anders gezegd, je voert samenstelwerkzaamheden of controlewerkzaamheden uit. Waarbij laatstgenoemde dus de werkzaamheden van een RA omvatten.
Verdere verschillen tussen de samenstel- en controlepraktijk
Waar een AA accountant vaker werkzaam is bij een klein tot middelgroot accountantskantoor werkt de RA accountant vaker bij een wat groter accountantskantoor. Verreweg de meeste RA’s zijn namelijk in dienst bij een “big 4” kantoor (PWC, EY, KMPG of Deloitte). Maar dat wil niet zeggen dat er geen “grotere” klanten gelieerd zijn aan kleinere kantoren. Dit zien we namelijk steeds vaker gebeuren. Waarbij we ook zien dat de overlap tussen de samenstel- en controlewerkzaamheden niet meer zo groot is. Dan houdt je je als RA accountant ook voor een deel nog bezig met bijvoorbeeld het opstellen van verklaringen of cijfers. Of zelfs het samenstellen van een jaarrekening.
Toch zien we bij de AA dat deze zich focust op de advisering rondom de administratie en de jaarrekeningen. Maar ook als een soort dokter fungeert voor ondernemers. Is er een personeelsvraagstuk of financieringsvraagstuk, ook dan wordt de accountant er vaak bij geroepen. Dit terwijl de RA accountant dit niet mag vanwege de kwaliteitsdoeleinden. Het zou ook vreemd zijn als de RA adviezen geeft over de jaarrekening die zij controleert. Dit alles in verband met de onafhankelijke rol die je als RA hebt. De RA signaleert risico’s en toetst de impact op de algehele bedrijfsvoering. Bedrijfsprocessen worden in kaart gebracht. Maar ook getoetst aan wet- en regelgeving.
Je kunt je nu wel voorstellen dat een AA accountant veel dichter bij een ondernemer. Daarbij komen vragen op je af die je vaak onder tijdsdruk moet uitzoeken. Je bent naast accountant ook een allround adviseur op diverse gebieden. Daar waar de RA gestructureerder te werk gaat, maar ook meer onderhevig is aan het toetsen van wet- en regelgeving.
Ga jij voor de AA of RA titel?
Deze vraag beantwoorden we graag voor jou. Het kan soms best lastig zijn om een goede keuze te maken. Om maar een voorbeeld te geven. Soms zien we dat een RA op latere leeftijd ineens switcht naar de AA-praktijk. Dit kan zijn om een betere balans tussen werk en prive, maar dit kan ook zijn vanwege de aard van werkzaamheden of het type klanten wat je bedient. Maar ook zien we in de praktijk dat sommige beide werkzaamheden leuk vinden. En in dat geval dus ook op zoek zijn naar een combinatie van controle en samenstelwerkzaamheden.
Twijfel jij daar nog aan of wil je gewoon eens sparren met iemand die veel praktijkverhalen heeft meegekregen? Dan heben we het over meer dan 10 jaar ervaring in loopbaanadvies van accountants.
Ben jij er inmiddels wel uit en zoek je als accountant (AA of RA) een leuke baan?
Kijk dan in het vacature-overzicht voor accountants.