Wat is salarisadministratie?
Salarisadministratie omvat het totale verwerkingsproces rondom salarisstroken en afdracht van loonheffingen. Dit proces dient goed uitgevoerd te worden zodat personeelsleden tijdig en correct hun loonstrook ontvangen. Maar ook dient de loonbelasting op een juiste manier te worden afgedragen aan de Belastingdienst. Je zult dus begrijpen dat alle salarisberekeningen en -mutaties correct verwerkt moeten worden. Het is misschien niet het meest aanzienrijke vak, maar het moet wel goed gebeuren. Accuratesse en zorgvuldigheid zijn erg belangrijk voor een goede salarisadministratie. Je wilt namelijk niet dat de Belastingdienst of een van jouw medewerkers ontevreden is door ongewenste of slordige fouten.
Wat zijn de meest voorkomende werkzaamheden binnen de salarisadministratie?
- Vastleggen van werknemersgegevens
- Bijhouden, controleren en zo nodig aanpassen van salaris- en contractgegevens (mutaties)
- Opmaken en versturen van loonstroken
- Het doen van de loonaangifte bij de Belastingdienst
- Het betalen van werknemers
- Jaaropgaven maken van werknemers
- Aansluitingen maken met de boekhouding
Hoe ziet een salarisstrook er uit?
Een salaris- of loonstrook is een document, vaak a4’tje, met allerlei salarisgegevens. Een aantal gegevens zijn een vereiste, namelijk;
- brutoloon (salaris voor aftrekposten)
- loonheffing (verplichte inhouding loonbelasting)
- bijdragen over pensioen, opleiding of sociale fondsen
- netto onkostenvergoedingen (na belasting)
- nettoloon (brutoloon minus alle aftrekposten en belastingen)
Overzicht documenten rondom de salarisverwerking
Er komt heel wat papierwerk kijken bij een salarisadministratie ondanks dat een heleboel digitaal verwerkt kan worden. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld aangiftebrieven, kvk-gegevens (sectorindeling) en het loonbelastingnummer zijn belangrijke gegevens die je goed moet bewaren. Verder moet je bij aanname van nieuw personeel ook altijd een kopie ID, arbeidsovereenkomst en een loonbelastingverklaring bewaren.
Tenslotte is het belangrijk om de loonstroken, loonstatenoverzichten en jaaropgaven goed te bewaren voor het geval er vragen komen vanuit de Belastingdienst.
Een goede salarisadministratie is de basis van een bedrijf
Voor iedere ondernemer is het personeel het kapitaal van de onderneming. Zij zorgen er (mede) voor dat jouw bedrijf kan groeien en succesvol kan opereren in een markt. Zorg er daarom als ondernemer en werkgever ook voor dat jouw salarisadministratie op orde is. Dus een gebruiksvriendelijk online salarispakket in combinatie met een goede salarisadministrateur is zeer belangrijk. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Veelgestelde vragen over vakgebied salarisadministratie:
Wat is salarisadministratie?
Salarisadministratie omvat het totale proces rondom het uitbetalen, verwerken en controleren van salarissen van werknemers.
Welke beroepen zijn er binnen de salarisadministratie?
De meest voorkomende is die van salarisadministrateur. Verder zien we functiebenamingen als salarisadviseur, medewerker hrm, hrm adviseur, senior salarisadministrateur, senior salarisadviseur, hoofd salarisadministratie, etc.
Welke opleidingen zijn er?
De meest gevraagde opleidingseis bij banen in de salarisadministratie is PDL. Verder is VPS een verdiepingsopleiding voor na een HBO opleiding P&O of HRM bijvoorbeeld.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen de salarisadminstratie?
Vanuit een rol als junior salarisadministrateur kun je doorgroeien naar functies als salarisadministrateur, salarisadviseur, senior salarisadminstrateur, senior salarisadviseur, hrm adviseur, hoofd salarisadministrateur, etc.
Zijn er veel banen in de salarisadministratie te vinden?
De arbeidsmarkt voor met name ervaren salarisadministrateurs is redelijk gunstig anno 2021. Maar nog meer potentie op de arbeidsmarkt heb je als je een HBO opleiding hebt genoten met daarnaast de relevante salariservaring.