Betekenis registeraccountant (RA)
Een registeraccountant is een accountant die opgeleid is tot RA en tevens als RA-accountant staat ingeschreven in het accountantsregister van de NBA. Een registeraccountant is wettelijk bevoegd om een controleverklaring af te geven over de getrouwheid van een jaarrekening. Tenslotte mag je de titel RA als beroepsaanduiding achter je naam gebruiken.
Wat doet een registeraccountant (RA) precies?
Een registeraccountant houdt zich bezig met de controle en advisering rondom de financiële processen binnen een organisatie. Je bent als registeraccountant eindverantwoordelijk in de financiële verantwoording van de jaarcijfers. Als registeraccountant ben je gebonden aan wet- en regelgeving (vanuit AFM getoetst). Als registeraccountant controleer je bijvoorbeeld de jaarrekeningen. In sommige gevallen wordt deze ook opgesteld, maar meestal doet een (assistent-) accountant dat. Aan de hand van de controle wordt een managementletter opgesteld en volgt een eindbespreking met de directie van een bedrijf. Een registeraccountant geeft tenslotte advies aan de hand van de cijfers, begrotingen, prognoses, etc. Bij de jaarrekeningcontrole van bedrijven zijn vaak een of meerdere accountant medewerkers betrokken. Afhankelijk van de omzetgegevens en omvang van het bedrijf worden controleteams samengesteld. Vanuit de AFM wordt de wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten gehouden.
Werkzaamheden;
- Opzetten van een controle-aanpak
- Samenstellen van controleteam(s)
- Beoordelen van de cijfers en deze analyseren
- Opstellen cijferverantwoordingen
- Uitvoeren interim-, eindejaars- en subsidiecontroles
- Verantwoordelijk voor de kwaliteit van controledossiers
- Opstellen managementletter en eindrapportages
- Voeren van eindbesprekingen met de directie (en MT)
Waar kom je als registeraccountant te werken
Over het algemeen werk je op een audit afdeling. Dit kan een interne audit afdeling zijn bij een bedrijf, maar ook externe auditing vanuit een accountantsorganisatie. In dat geval moet een accountantsorganisatie wel een AFM-vergunning hebben. Dit is namelijk nodig voor het uitvoeren van wettelijke controles.
Opleiding tot RA
Als je registeraccountant wilt worden moet je de opleiding tot RA volgen. Deze RA opleiding duurt circa 12 jaar en bestaat uit vier trajecten, namelijk de bachelor, Master RA, Post Master RA en de praktijkstage. Het is dus een pittig studietraject, maar daar krijg je veel voor terug. Want eenmaal als registeraccountant heb je keuze ten over op de arbeidsmarkt. Er zijn binnen de audit banen genoeg namelijk.
Banen voor registeraccountants
Bij Profilink vind je ontzettend veel banen voor registeraccountants. Maar we merken dat de door ons bemiddelde kandidaten het juist prettig vinden dat wij ze een steuntje in de rug geven en expliciet voor ze op zoek gaan naar de juiste match. En het grote voordeel is dat wij door heel Nederland werkgevers hebben die op zoek zijn naar uitbreiding in hun audit praktijk. Bel met Mark Geerlink via 0622210840 of stuur een mail via mark.geerlink@profilink.nl.
Veelgestelde vragen over het beroep registeraccountant:
Wat doet een registeraccountant?
In hoofdlijnen controleert de RA-accountant jaarrekeningen. De RA is bevoegt om wettelijke controlers uit te voeren.
Waar kom je te werken?
Bij een accountantsorganisatie werk je op de audit afdeling. Ook wel controlepraktijk genoemd. En wanneer een RA naar het bedrijfsleven over stapt werkt hij of zij bij een interne audit dienst of afdeling.
Welke opleiding heb je nodig?
De RA opleiding. Deze duurt circa 11 jaar.
Wat zijn de benodigde competenties?
Zeer hoog analytisch en cijfermatig vermogen, accuratesse, inlevingsvermogen, stressbestendigheid, organisatiesensitiviteit en klantgerichtheid.
Hoe groot is de kans op een baan?
Enorm hoog in de huidige arbeidsmarkt (2021)
Wat zijn de verdiensten?
Als je je RA titel hebt gehaald en al circa 10 jaar in de audit werkt, dan verdien je circa € 5.500 – 6.000 bruto per maand.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
Eindfuncties binnen de RA / audit afdeling zijn partner, kantoorleider of regiodirecteur.