RA Titel

fiscaal-personeel
fiscaal-personeel

Wat betekent de RA titel?

De RA titel staat voor het beroep als registeraccountant. Wanneer iemand de opleiding tot RA heeft afgerond, wordt diegene ingeschreven in het NBA register. Het officiele accountantsregister.
Met deze inschrijving mag je jezelf officieel RA accountant noemen, ook wel Registeraccountant. Achter je naam mag je dan de titel voeren. Wettelijk ben je dan bevoegd om controleverklaringen af te geven over de getrouwheid van een jaarrekening. Het beroep registeraccountant is tevens een beschermd beroep.

Een RA titel krijg je niet zomaar. Daar gaat dus een lange studie tot RA aan vooraf. De hele opleiding duurt gemiddeld genomen circa 10 tot wel 15 jaar. Dit kan langer of korter duren afhankelijk van vooropleiding.

Wanneer ben je RA en kun je dus de RA titel achter je naam voeren?

De opleiding tot registeraccountant (RA) is een universitaire studie van minimaal 10 jaar, maar vaak duurt deze langer. Om niet meteen al vertraging op te lopen moet je een VWO diploma bezitten met een Economie en Maatschappij profiel. De studenten die van jongs af aan al weten dat zij RA willen worden, kunnen het beste studeren aan Nyenrode. Dit is namelijk de meest gerichte opleiding tot registeraccountant. Bij overige varianten bestaat de mogelijkheid vaak nog om andere beroepen te kiezen. Maar wil je dus de kortste route naar RA bewandelen dan adviseren we om dit via Nyenrode te doen. 

Het theoretische gedeelte van de opleiding registeraccountant (RA)

Het theoriedeel van de opleiding RA bestaat uit drie fasen:

  • de bachelor of science opleiding accountancy (ook wel HBO Accountancy)
  • de master of science opleiding accountancy (ook wel Master of Science in Accountancy of Master RA)
  • de post-masteropleiding RA (ook wel Post Master of Science in Accountancy of Post Master RA)

Bachelor Opleiding Accountancy

De bachelor of science accountancy opleiding duurt bij voltijd drie of vier jaar. Deze opleiding wordt aangeboden in twee varianten:

  • Voltijd: 4 jaar
  • Deeltijd: duur en opbouw zijn afhankelijk van de instelling, maar meestal ook 4 jaar

Het is ook mogelijk een aan accountancy verwante opleiding te volgen, zoals bedrijfseconomie. Dan moet je eerst een Pre-Master volgen om deel te mogen nemen aan de Master RA.

Master opleiding Accountancy

De master of science duurt 1 tot 2 jaar en wordt aangeboden in twee varianten:

  • Voltijd: 1 jaar
  • Deeltijd: 2 jaar

Het studieprogramma van de master of sciende accountancy gaat dieper in op de materie dan de bachelorfase. De verdieping is vooral gericht op drie kernvakken:

  • Audit & assurance (A&A)
  • Bestuurlijke informatie verzorging (BIV)
  • Externe verslaggeving (EV)

Post-Master opleiding RA

De post-master opleiding RA duurt gemiddeld 2,5 jaar na je master. De post-master wordt alleen in deeltijd aangeboden.

Praktijkgedeelte; praktijkstage RA

De praktijkstage volg je als laatste deel van je RA opleiding. Wanneer je deze stage met een voldoende afsluit wordt je ingeschreven als RA in het NBA register en dan mag je de RA titel voeren achter je naam. 

RA titel hoogst haalbare titel in accountantsland

In de accountancy sector is het beroep RA, waarmee dus ook de titel RA wordt bedoeld, het hoogst haalbare beroep. Als registeraccountant ben je tevens gebonden aan strenge wet- en regelgeving. Naast een gedragscode en beroepsregels zijn er op het gebied van permanente educatie ook diverse verplichte cursussen.

Verder zijn er ten aanzien van wettelijke controlles strenge kwaliteitseisen. Je moet onder andere een AFM (Autoriteit Financiele Markten) vergunning hebben als kantoor. Waarbij je tenslotte ook onder toezicht staat (WTA -Wet Toezicht Accountantsorganisaties).

Veelgestelde vragen RA titel:

Wanneer voert iemand de RA titel?

Als je de opleiding RA hebt gehaald inclusief de praktijkstage dan wordt je ingeschreven in het accountantsregister als RA. Op dat moment mag je deze titel achter je naam gebruiken. 

Waar staat een RA titel voor?

Een RA titel is de hoogste titel binnen de accountancy die je kunt halen. Hiervoor moet je eerst de RA opleiding afronden. 

Wat mag je met een RA titel?

Als je ingeschreven bent als RA mag je wettelijke controles uitvoeren. 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

RA-titel
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.