Kosten boekhouder

Kosten boekhouder

Kosten-boekhouder
Kosten-boekhouder

Kosten boekhouder meestal afhankelijk van rechtsvorm

Wat ziijn de kosten van een boekhouder? Die vraag is niet zo eenduidig te beantwoorden. Hoe lever jij de boekhouding aan bij je boekhouder. Heb je ook advies nodig van je boekhouder of heb je daar juist geen behoefte aan? Stelt je boekhouder ook een jaarrekening samen en dient je boekhouder alle aangiftes in. Deze zaken houden namelijk allemaal verband met de hoogte van jouw boekhoudkosten. Je zult begrijpen dat wanneer jij zelf de bonnetjes inboekt en er geen jaarrekening wordt opgesteld, dat er al flink op je boekhoudkosten bespaar kan worden. Maar als je daarvoor intern een boekhouder moet aannemen is het juist maar weer de vraag of deze kosten hiermee gecompenseerd kunnen worden. En de ene boekhouder brengt voor ieder telefoontje iets in rekening, terwijl de ander dit niet in rekenening brengt. Let dus vooral goed op de gemaakte afspraken met je boekhouder. In grote lijnen onderscheiden we drie soorten boekhoudingen, de ZZP (eenmanszaak) boekhouding, de VOF boekhouding en de BV boekhouding. Vrijwel de meeste boekhouders maken hierin onderscheid als het gaat om de boekhoudkosten. 

Kosten boekhouder ZZP

Voor een eenmanszaak ben je gemiddeld tussen de 600 en 1200 euro per jaar kwijt aan boekhoudkosten. De meeste boekhouders hanteren dan een all-in tarief voor de gehele boekhouding inclusief aangiftes en jaarrekening. Maar incidentele advisering (zoals financiering, fiscale advisering, inesteringen, subsidie aanvragen, etc.) wordt meestal niet inbegrepen in dit tarief. Verder zien we dat de boekhoudkosten per regio erg verschillen. In Amsterdam betaal je aan boekhoudkosten bijvoorbeeld veel meer dan in Emmen. Maar ook betaal je vaak meer naarmate het kantoor meer personeel in dienst heeft en het opleidingsniveau van de medewerkers bij het boekhoudkantoor van hoger niveau is. 

Kosten boekhouder voor een VOF (Vennootschap onder Firma)

Bij een VOF zit je al snel op 1000 euro aan boekhoudkosten, maar dit kan oplopen tot wel € 1500 euro. Hoe meer personeel en hoe meer facturen, hoe hoger de kosten. Maar ook zien we hier regionale verschillen en verschillen in opleidingsniveau van de boekhouder (of de medewerkers van het boekhoudkantoor).

Kosten boekhouder BV-structuur

Als ondernemer met een BV rechtsvorm ben je verplicht om een jaarrekening op te laten stellen, waardoor de boekhoudkosten hoger zijn. Voor een kleine BV met relatief weinig personeel betaal je al snel 1500 tot 2000 euro per jaar. Maar praten we over een BV onderneming met 100 man personeel en 10 miljoen omzet, dan loopt dit aardig in de papieren. Dan zijn je boekhoudkosten namelijk al snel meer dan 5.000 euro per jaar. Maar ook hier zien we regionale verschillen. Daar komt bij dat een grote BV onderneming vaker de keuze maakt om een accountant in te schakelen. En hoewel de accountant nog een stuk duurder is dan de boekhouder, heeft deze wel meer boekhoudkundige en fiscale kennis. En als jij als ondernemer tienduizendenden euros aan belasting kunnen besparen, dan loont het zich dus wel om een accountant in te schakelen.   

Uurtarief boekhouder

Het uurtarief van een boekhouder ligt tussen de € 50 en € 90 euro per uur (excl. btw). Een boekhouder werkt vaak met een uurtarief voor overige (incidentele) werkzaamheden. Het uurtarief van een boekhouder verschilt ook per regio en opleidingsachtergrond. Zo betaal je in de Randstad een hoger uurtarief dan in het noord-oosten van het land. En een academisch geschoolde boekhouder heeft vaak een hoger uurtarief dan een laaggeschoolde boekhouder.

Veelgestelde vragen kosten boekhouder:

Wat kost een boekhouder gemiddeld per uur?

De gemiddelde kosten van een boekhouder per uur liggen tussen de 50 en 90 euro (exclusief btw en reiskosten)

Wat zijn de gemiddelde boekhoudkosten per jaar?

Voor een eenmanszaak gemiddeld tussen de 600 en 1200 euro per jaar, voor een vof tussen de 1000 en 1500 euro per jaar. Maar bij een BV structuur begint dit bij zo’n 1500 euro en kan dit doorlopen tot wel tienduizenden of zelfs honderdduizenden euros afhankelijk van omzet.

Is een accountant duurder dan een boekhouder?

Een accountant is zeker duurder. Maar deze is vaak ook deskundiger en heeft een hogere opleiding genoten. 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

Boekhouder-kosten
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.