Kosten Accountant

Kosten Accountant

wat kost een accountant
hoeveel kost een accountant

Kosten accountant

Niet iedere ondernemer heeft per se een accountant nodig. Dus weg met die hoge accountantskosten. Een eenmanszaak bijvoorbeeld kan gerust de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder. Maar een beursgenoteerde onderneming is verplicht om zijn boekhouding te laten controleren door een accountant. Een accountant is echter een stuk duurder dan een boekhouder. Niet alleen op jaarbasis betaal je veel meer als je een accountant hebt. Ook het uurtarief van een accountant ligt een stuk hoger. De accountantskosten van een onderneming verschillen enorm. Een kleine BV bijvoorbeeld betaald al snel circa € 1500 tot 3000 euro aan accountantskosten. Terwijl een internationaal concern al snel een paar ton tot wel miljoenen euros kwijt is aan accountantskosten.

Uurtarief accountant

Het uurtarief van een accountant verschilt enorm. Ook hier zien we duidelijke verschillen tussen kleine, middelgrote en grote accountantskantoren. Bij een klein accountantskantoor zit een ervaren accountant gemiddeld op een uurtarief tussen de € 120 en 175 euro per uur. Een tekeningsbevoegd accountant hanteert gemiddeld genomen een iets lager uurtarief dan een partner. Bij middelgrote accountantskantoren zien we dat een tekeningsbevoegd accountant een gemiddeld uurtarief van € 200 euro hanteert. Een partner zal in dit geval een uurtarief van circa € 250 euro per uur hanteren. Kijken we bij de grote accountantskantoren (laten we zeggen top 30 kantoren) dan zien we een iets hoger uurtarief. Gemiddeld zit een partner daar op circa € 250 – 350 euro per uur. De duurste accountants zitten overigens bij de big4. Daar hanteert een partner al snel een tarief van € 400 euro per uur.

Accountantswerk uitbesteden of zelf doen; wat is goedkoper?

Accountants zijn niet de goedkoopste mensen om in te huren. Aan de andere kant, je kunt er niet altijd omheen. Wel zien we veel verschillen tussen prijsafspraken en abonnementsvormen. Vaak zien we dat er diverse accountantskosten worden gemaakt die naast de vaste prijsafspraken in rekening worden gebracht. Het zogenoemde meerwerk. We zijn het er echter over eens dat het geen onverstandig idee is om zoveel mogelijk administratieve / boekhoudkundige werkzaamheden zelf te doen. Hiermee bespaar je namelijk op je accountantskosten.

Kosten accountant aftrekbaar van opbrengst

Voor wie dit nog niet weet, de accountantskosten zijn aftrekbaar van de opbrengst. Dit geldt overigens ook voor de kosten van het boekhoudpakket.

Veelgestelde vragen kosten accountant:

Wat kost een accountant gemiddeld per uur?
Een accountant van een middelgroot accountantskantoor hanteert gemiddeld genomen een uurtarief van € 200,- (exclusief btw en reiskosten).

Wat zijn de gemiddelde accountantskosten per jaar?
Voor een kleine ondernemer (met circa 5 tot 25 man personeel) betaal je gemiddeld € 2000,- aan accountantskosten.  Voor een grotere onderneming kan dit oploen tot wel tienduizenden euro’s.

Is een accountant duurder dan een boekhouder?
Een accountant is zeker duurder. Maar deze is vaak ook deskundiger en heeft een hogere opleiding genoten.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

kosten-accountant
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.