Wat is een Fiscalist / Belastingadviseur

Wat is een Fiscalist / Belastingadviseur

belastingadviseur of fiscalist
belastingadviseur of fiscalist

Wat is een fiscalist, ook wel belastingadviseur genoemd

De fiscalist, ook wel belastingadviseur genoemd, is een specialist op het gebied van belastingen. Hij of zij geeft fiscaal advies aan bedrijven, instellingen of particulieren. De klanten willen zo min mogelijk belasting betalen. De fiscalist zorgt er voor dat er fiscale constructies en structuren worden bedacht om de klant zoveel mogelijk belasting te besparen. Daarbij is het wel belangrijk dat je zoveel mogelijk rekening houdt met de fiscale wet- en regelgeving.

Een fiscalist kan ingezet worden op diverse belastinggebieden. Zoals bijvoorbeeld inkomstenbelasting, omzetbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting, estate planning, pensioenvraagstukken, etc. Dit zijn wel de meest voorkomende gebieden. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen fiscalisten werkzaam in de aangiftepraktijk of adviespraktijk. De aangiftepraktijk is de uitvoerende laag binnen organisaties en de adviespraktijk houdt zich voornamelijk met fiscale advisering bezig.

Wat doet een fiscalist / belastingadviseur

Een fiscalist houdt zich bezig met het verzorgen en controleren van belastingaangiftes inkomstenbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting. Verder adviseert hij veelal over fiscale wet- en regelgeving, financiële planning, fiscale structuren, beroepsprocedures, etc. Daarnaast worden bezwaarschriften voorbereid, aanslagen gecontroleerd en memo’s geschreven. Tenslotte controleert zij jaarrekeningen op fiscale aspecten en onderhoudt het contact met o.a. de Belastingdienst. Wat centraal staat in het beroep van een fiscalist is het continue bijhouden van de belastingwetegeving. Dit verandert namelijk om de haverklap.

Werkgebied

Fiscalisten werken over het algemeen bij accountants- en belastingadvieskantoren, midddelgrote en grote bedrijven of de overheid. Waarvan er veel werkzaam zijn bij de Belastingdienst.
De meesten werken echter bij een accountants- of belastingadvieskantoor. Hier zien we tevens een onderscheid tussen compliance- en adviesfuncties. Ook hangt het type werkzaamheden vaak af van het type klant. Voor een multinational is een fiscalist namelijk met hele andere fiscale adviestrajecten bezig dan voor een MKB bedrijf.

Banenmarkt fiscaal

Ben je nou orienterend en op zoek naar fiscale vacatures. Dan is er genoeg keuze voor jou als belastingadviseur / fiscalist.

Veelgestelde vragen beroep fiscalist:

Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist geeft fiscale adviezen aan klanten. Dit kunnen uiteenlopende vraagstukken zijn over diverse belastinggebieden. Hij of zij zorgt er voor dat een bedrijf zo weinig mogelijk belasting betaald.

Waar kom je te werken?

Vaak bij een accountantsorganisatie, een administratie- of belastingadvieskantoor.

Welke opleiding heb je nodig?

Tegenwoordig is HBO Fiscale Economie de minimale functie-eis. Maar steeds vaker zien we ook Fiscaal Recht of Fiscale Economie op universitair niveau terug komen in vacatures voor fiscalisten

Wat zijn de benodigde competenties?

Accuratesse, inlevingsvermogen, cijfermatig inzicht, organisatiesensitiviteit, klantgerichtheid en stressbestendigheid.

Hoe groot is de kans op een baan?

Zeer hoog in de huidige fiscale arbeidsmarkt. Mits je een universitaire fiscale opleiding hebt genoten.

Wat zijn de verdiensten?

Gemiddeld circa € 5000 bruto per maand. Onder behoud van een dienstverband van circa 10 jaar.

Wat zijn de doogroeimogelijkheden?

Eindfuncties voor een belastingadviseur zijn partner, vestigingsleider of regiodirecteur.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

belastingadviseur-of-fiscalist
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.