Wat is fiscaal

Wat is fiscaal

fiscaal
fiscaal

Wat betekent fiscaal?

Het woord fiscaal betekent datgene wat te maken heeft met belasting. Als iets fiscaal aftrekbaar is bijvoorbeeld, betekent dit dus datgene wat als kosten opgevoerd kan worden. Hierdoor wordt er uiteindelijk minder belasting betaald. Het is dus een breed begrip en er zijn veel verschillende soorten belastingen in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, dividendbelasting, erf- en schenkbelasting. Dit zijn de meest voorkomende belastingen. 

Wat betekenen fiscale regels?

Hier hebben we het over het geheel aan regels opgelegd vanuit de overheid over heffingen en invorderingen van verschillende soorten belastingen, maar ook onderhevige fiscale wet- en regelgeving die van toepassing is. Er wordt onderscheid gemaak tussen Nederlandse belastingwetgeving en internationale belastingwetgeving. Bedrijven die (ook) gevestigd zijn in het buitenland hebben ook met internationale fiscale wetgeving van doen. 

Wat betekent fiscaal aftrekbaar en wat betekenen fiscale inkomsten?

Hier gaat het om het bedragen die je kunt aftrekken van je belastbaar inkomen waardoor je over het belastbaar inkomen minder belasting hoeft te betalen.  Met fiscaal inkomen bedoelen we het brutoloon inclusief de vergoeding voor de Zorgverzekeringswet. Ook wel het fiscale loon genoemd. Dit staat meestal ook apart genoemd op een loonstrook. 

Het vakgebied in de praktijk

In de praktijk is de fiscaliteit een heel ruim begrip, maar vooral zien we alles wat hiermee te maken heeft, terug in de financiele en juridische dienstverlening. Ook is het in het bedrijfsleven noodzakelijk dat er fiscale kennis is. Maar over het algemeen zijn alleen de grotere bedrijven zo opgezet dat er ook veel interne kennis aanwezig is over belastingwetgeving. Bij kleine bedrijven zien we vooral dat er kennis wordt ingewonnen vanuit externe partijen. En dan bedoelen we bijvoorbeeld belastingadvieskantoren, maar ook accountantsorganisaties waar fiscalisten werkzaam zijn.

Veelgestelde vragen:

Wat is de betekenis van het woord fiscaal?

Dit betekent datgene wat te maken heeft met belastingen.

Welke beroepen zijn er?

Aangiftemedewerker, junior belastingadviseur, belastingadviseur, fiscaal-jurist, senior belastingadviseur, tax manager, senior tax manager, tax partner, etc.

Welke opleidingen zijn er?

Op HBO en universitair niveau zien we de basisopleidingen Fiscale Economie en Fiscaal Recht veel terugkomen. Verder zijn de verdiepingsopleidingen RB en NOB erg populair onder werkzame fiscalisten. 

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in het werkveld?

Er zijn volop doorgroeimogelijkheden van junior fiscalist naar fiscalist, senior fiscalist, tax manager of zelfs tax partner.

Zijn er veel banen beschikbaar op de arbeidsmarkt anno 2021?

Er zijn ruim veel banen beschikbaar als we kijken naar de huidige arbeidsmarkt annno 2021. 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

fiscaal
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.