Fiscaal Jurist

Fiscaal Jurist

Fiscaal-Jurist
Fiscaal-Jurist

Wat doet een fiscaal jurist?

De titel fiscaal jurist heeft een tweeledige betekenis, zoals het woord zelf al doet vermoeden. In de praktijk zien we dat je niet zomaar fiscaal jurist bent. Je bent namelijk pas fiscaal jurist als je een universitaire studie in fiscaal-juridische richting hebt afgerond. Daarnaast dien je goed op de hoogte te zijn van de jurisprudentie op het gebied van belastingzaken. Een ervaren fiscaal jurist heeft dan ook ruime ervaring in het  voeren van bezwaar- en beroepsprocedures rondom fiscale aangelegenheden. Tevens heeft hij / zij verstand van ondernemingsrecht, jaarrekeningrecht en Europees recht.

Hoe is het vak fiscaal jurist ontstaan?

Het vak fiscaal jurist heeft in het begin van de 20e eeuw zijn intrede gedaan. Op dat moment bestond het accountantsberoep al, om precies te zijn in 1879. Een belastingcontroleur werkzaam voor de Belastingdienst heeft zich namelijk op enig moment zelfstandig gevestigd als zijnde fiscaal jurist. Op dat moment was het echter niet zo dat de fiscale markt exploreerde. Zeker niet zelfs. Decennia lang bleef de behoefte beperkt. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er tal van fiscale beroeps- en bezwaarprocedures waar meerdere fiscaal juristen zich mee bemoeiden. Ondanks dat het beroep fiscaal jurist nooit in de wet is geregeld, zijn er in de loop van de 20e eeuw steeds meer fiscaal juristen bij gekomen.

Ook heeft het beroep volop zijn intrede gedaan bij accountantskantoren. Bij de accountantsorganisaties zien we dat de fiscaal juristen ook wel belastingadviseurs worden genoemd. Maar ook bij belastingadvies- en advocatenkantoren zijn fiscaal juristen werkzaam. In de advocatuur spreken we ook wel van belastingadvocaten.

Het vak fiscaal jurist in de toekomst

Het vak van fiscaal jurist is een veelzijdig vak waar belastingzaken en jurisprudentie hand in hand gaan. Maar belangrijker is het om fiscale voordelen te behalen voor de klant. Dit is waar de klant waarde aan hecht namelijk. De accountant wordt nog wel eens gezien als noodzakelijk kwaad, maar de fiscaal jurist balanceert tussen de accountant en de klant in. De samenwerking met de accountant staat dan ook niet vanzelfsprekend op hoge voet. We zien nog altijd een kloof tussen deze twee beroepsgroepen.

Arbeidsmarkt fiscaal

De arbeidsmarkt voor fiscaal juristen is al jaren gunstig. Hoewel dit niet altijd goed te zien is op basis van internetbronnen. Fiscaal juridische vacatures zien we namelijk niet in overvloed. Dat terwijl wij als werving en selectie partij voor fiscaal juristen merken dat er vraag genoeg is.

Vacatures

Zoals gezegd zien we dat het vacature aanbod voor fiscaal juristen niet altijd zichtbaar is op de website van onze klanten. De behoefte is er over het algemeen wel. We zien echter wel dat junior fiscalisten het tegenwoordig wel wat moeilijker hebben in hun zoektocht naar een fiscaal juridische baan. Maar wij zeggen altijd; “Voor goede, ambitieuze fiscalisten / fiscaal juristen zien wij altijd mogelijkheden”. Dus ga gewoon vrijblijvend met ons in gesprek en wij helpen je aan een fantastische loopbaan, waarin we jou blijven volgen.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

Fiscaal-Jurist
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.