Financiele beroepen

Financiele beroepen

Financiele-beroepen
Financiele-beroepen

Financiele beroepen genoeg!

Welke financiele beroepen zijn er allemaal? Er zijn honderden financiele beroepen. Maar tal van financiele beroepen lijken zo erg op elkaar dat we ze niet allemaal bespreken. De financiële beroepensector is dus een grote branche met tal van financiele functies. In het bank- en verzekeringswezen, de accountancy en het bedrijfsleven zien we vele financiele beroepen bijvoorbeeld. De financiele beroepen hebben vaak goede doorgroeimogelijkheden. Maar ook kennen zij over het algemeen een aantrekkelijk salaris. Dus reden genoeg om te solliciteren naar een financiele functie.

Van boekhouder tot accountant

Dat er nogal verwarring heerst over de benamingen accountant en boekhouder, daar is geen twijfel over. Dit hebben we in het artikel “Verschillen tussen een administratiekantoor en accountantskantoor” ook al uitgelegd. Ook zit er een verschil in salaris tussen beide beroepsgroepen. Zo verdient een accountant meer dan een boekhouder. Een boekhouder verdient gemiddeld € 3000 bruto per maand en een accountant circa € 5000 bruto per maand. Een groot verschil dus. Maar de opleiding van een accountant is ook een zwaar traject. Terwijl een boekhouder officieel geen papiertje hoeft te hebben.

Maar er zijn tal van beroepen die we tegen komen in de accountancy bijvoorbeeld. Van junior assistent accountant tot aan accountant. Van aangiftemedewerker tot aan fiscalist. Deze wordt ook wel belastingadviseur genoemd. Tevens zijn er nog tal van specialistische functies in de accountancy. Zo zien we data analisten, pensioenspecialisten, corporate finance specialisten, loonbelastingspecialisten, etc. De specialistische functies verdienen overigens prima, salarissen van € 4000 bruto per maand zijn heel normaal.

Van administratief medewerker tot aan financieel directeur

Maar hoe zit dit in het bedrijfsleven in financiele functies? Je kunt hier aan de slag als administratief medewerker, administrateur, boekhouder, assistent controller, controller, hoofd administratie, auditor, financieel manager, financieel directeur, etc.

Over het algemeen zien we dat het bedrijfsleven net wat beter betaald dan de accountancy sector. Wel hangt het sterk af van de functie. Een administratief medewerker verdient gemiddeld € 2500 bruto per maand, terwijl een controller gemiddeld al snel € 5000 bruto per maand verdient.

Van verzekeringsagent tot aan effectenhandelaar

In het bank- en verzekeringswezen zien we ook vele financiele functies voorbij komen. Veelal op MBO en HBO niveau. Het beoordelen van kredietaanvragen of het onderzoeken van de financiele situatie binnen een onderneming. Het zijn werkzaamheden waar een kredietanalist en financieel analist zich mee bezig houden. Overigens verdien je als krediet- of financieel analist als snel € 3000 bruto per maand. Ook als financieel adviseur zijn dit soort salarissen al snel haalbaar.

Maar ook verdien je als verzekeringsagent of schadetaxateur al snel circa € 2500 bruto per maand.

Een trader is overigens ook een populair beroep. Het handelen in aandelen, indexfondsen en valuta wordt zelfs in de avonduurtjes gedaan door de hobbyisten. Maar je beroep er van maken is ook geen slecht idee. Je kunt hier al snel meer mee verdienen als beroepen die hierboven zijn genoemd. Dit kan zelfs oplopen tot wel € 5000 a 6000 euro per maand.

Overige financiele beroepen

We hebben nu vrijwel de meest voorkomende financiele functies besproken. Er zijn nog tal van andere financiele functies. Maar veelal lijken die op al eerder genoemde functies. Een verzekeringsacceptant, credit controller, kassier of een calculator bijvoorbeeld.

Veelgestelde vragen financiele beroepen:

Welke financiele beroepen hebben de grootste baankans in 2021?

De financiele sector draait op volle toeren door, ondanks de corona pandemie. We zien veruit de grootste baankansen in de functiegroep Assistent Accountant. Veruit de meeste vacatures zien we voorbij komen als het gaat om assistent accountant posities. Ook de accountant posities doen het goed. Elke ervaren accountant komt snel weer aan een andere baan. Het aantal vacatures is wel minder. Maar lang alle vacature staan niet online. Dit zelfde geldt overigens voor het beroep van fiscalist. 

Wat is de gemiddelde opleidingsachtergrond van een financial?

Voor de meeste financiele beroepen wordt een HBO werk- en denkniveau gevraagd. Echter zien we ook bij veel functie-eisen een HBO diploma vermeld staan in een financiele richting. 

Wat zijn de baankansen in een financieel beroep?

Een baan in de financiele sector vind je vrij gemakkelijk, want er is namelijk volp vraag naar financiele kandidaten.  

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

Financiele-beroepen
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.