Wat is een data analist

Wat is een data analist

data analist
data analist

Betekenis data analist

Een data analist verzamelt data en verwerkt deze tot bruikbare informatie. Iedere organisatie heeft een stroom gegevens. Maar met veel gegevens is nooit iets gedaan. Daarvoor moeten ze namelijk eerst worden verwerkt tot informatie. Als er een bepaalde betekenis aan gegevens is gekoppeld spreekt men van nuttige data. Met deze informatie kunnen tenslotte analyses worden gemaakt die worden omgezet in kennis. En kennis kan natuurlijk gebruikt worden voor diverse doeleinden.

Wat doet een data analist?

Deze persoon verzamelt, controleert en analyseert gegevens om deze te verwerken in bruikbare informatie. De analyse van gegevens kunnen van binnen het bedrijf, maar ook daarbuiten afkomstig zijn. Welke gegevens worden geanalyseerd, hangt natuurlijk samen met het werkveld. Maar in grote lijnen heeft iedere data analist hetzelfde takenpakket. Nog eens samengevat:

– het verzamelen en ordenen van gegevens
– het controleren van gegevens op correctheid
– nader onderzoeken van informatiebronnen en verrichten van kwalitatief en kwantitatief onderzoek
– vervaardigen van data-analyses en datamodellen
– opstellen van rapportages
– het adviseren van directie en/of het management over de onderzoeks- en analyse resultaten
– uitbrengen en doorvoeren van verbetervoorstellen

Opleiding data analist

Als je data analist wilt worden dan was er geen specifieke opleiding tot data analist, althans geen volledige bachelor opleiding. Tegenwoordig zijn er wel 1-jarige verkorte HBO opleidingen op het gebied van data analyse. Daar gaan we hieronder nog dieper op in. Maar eerst geven we in onderstaand overzicht weer welke opleidingen een springplank vormen naar bijvoorbeeld een functie als data analist.

1-jarige HBO-opleiding voor data analisten

Stel dat je al een MBO of HBO opleiding hebt genoten. Maar je hebt nog niet voldoende kennis op het gebied van data analyse. Dan raden wij je aan om een verkorte HBO opleiding te volgen in een speciaal opgezet opleidingsprogramma voor data analisten. De HBO opleiding Big Data Analytics via het NCOI is een goede keuze bijvoorbeeld. Maar ook de HBO opleiding Financieel Data Analist via Markus Verbeek bijvoorbeeld. En zoek je een Post HBO verkort opleidingsprogramma, dan is de opleiding Big Data Business Analist via InHolland ook een goede optie. Dit zijn dus allemaal 1-jarige verkorte HBO opleidingen die jou genoeg houvast meegeven om jouw carriere meer glans te geven. Met name als het gaat om kennis binnen de data-analyse.

Verkorte opleidingen, cursussen en trainingen

Er zijn tenslotte nog tal van andere verkorte opeidingen, cursussen en trainingen voor data analisten. Maar daarin adviseren we jou graag op maat. Het hangt er namelijk van af welke facetten rondom data-analyse jij meer kennis van op wilt doen. Afhankelijk daarvan kunnen we jou advies geven welke data analyse opleiding of cursus het beste bij jou past.

Competentieprofiel

Verder is het vooral belangrijk dat je cijfermatig en analytisch zeer sterk onderlegd bent. Dat je hoofd- en bijzaken kunt onderscheiden. Maar ook dat je relevante kennis hebt van IT / programma’s. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Excel, SPSS, Python, SAS, SQL, etc.

Waar kom je zoals te werken als data analist?

Je kunt je inmiddels voorstellen dat elke organisatie een stroom van gegevens heeft. Dus het werkveld kan zeer divers zijn. Van IT-bedrijf of consultancybedrijf  tot en met een supermarktketen of bouwonderneming.

Een baan zoeken

Kijk dan snel bij onze vacatures als data analist.

Ook kun je vrijblijvend een zoekopdracht neerleggen op basis van jouw wensen. Dan gaat Profilink op zoek naar de perfekte baan voor jou.

Veelgestelde vragen over beroep data analist:

Wat doet een data analist?

Een data analist verzamelt, controleert en analyseert gegevens om deze te verwerken in bruikbare informatie.

Waar kom je te werken?

Je kunt zo’n beetje overal aan de slag, in iedere branche.

Welke opleiding heb je nodig?

Minimaal een HBO diploma richting Wiskunde, Informatica, (Technische) Bedrijfskunde, Accountancy of Econometrie.

Wat zijn de benodigde competenties?

Je moet cijfermatig, analytisch zeer sterk onderlegd zijn, je moet bij- en hoofdzaken goed kunnen onderscheiden en kennis hebben van IT.

Hoe groot is de kans op een baan?

Zeer groot. Het beroep data analist is populair en er is een tekort aan goede data analisten.

Wat kun je verdienen?

En data analist verdient gemiddeld € 3250 bruto per maand (op fulltime basis).

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Vanuit een rol als data analist kun je doorgroeien naar functies als IT Manager, Proces Manager, Manager Data & Analytics, Senior Consultant, etc.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

data analist
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.