Wat is een controller

Wat is een controller

controller
controller

Wat is een controller?

Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom het jaarrekeningdossier, begrotingen en tussentijdse cijfers en prognoses. De controller stuurt in sommige gevallen ook de financiele administratie aan. Maar ook adviseert deze persoon de directie en/of het management als het gaat om bedrijfseconomische en fiscale vraagstukken. 

Wat doet een controller?

Alle werkzaamheden ten behoeve van het vervaardigen van rapportages, begrotingen, de jaarrekening(en) en andere cijfers staan centraal. Maar ook is de klankbordfunctie van een controller erg belangrijk. Deze persoon is de schakel tussen de financiele administratie en de directie en het management. In verreweg de meeste gevallen legt de controller ook verantwoording af aan de directie en het management. Maar ook adviseert hij of zij over risico’s, gevolgen, kansen en bedreigingen op financieel en fiscaal vlak. Het controleren van rapportages en het in kaart brengen van de financiele processen is ook vaak een van de taken. 

Waar werken controllers

Op de financiele afdeling binnen een organisatie. En of het nou gaat om een kledingconcern zijn of een bank, in iedere branchegroep werken controllers. 

Opleidingen Controller

Als controller zijn er tal van opleidingen op het gebied van controlling. Maar lang niet alle opleidingen zijn erkend. Daarom is het voor jou als controller goed om te weten welke opleidingen waardevol zijn als het gaat om jouw arbeidsmarktpotentieel. Er zijn zoveel opleidingsinstituten en verkorte opleidingen dat je de bomen door het bos niet meer ziet. Daarom hebben we voor jou een overzicht gemaakt van opleidingen. Hierbij hebben we vooral gekeken naar de meest gekozen opleidingen. De opleidingen die we benoemen staan overigens redelijk goed tot uitstekend aangeschreven. Het geeft jouw carriere als controller glans en jij groeit door. Dat is toch wat je wil?

De meest voorkomende en.of populaire opleidingen;

Salaris controller anno 2021

Het salaris van controllers is de afgelopen 10 jaar nauwelijks gestegen. Over de afgelopen 10 jaar zien we een lichte stijging (2 a 3 %). jaarlijks gestegen met circa 2,5 %. De verwachting is dat dit zo zal blijven. Mede doordat vraag en aanbod redelijk stabiel is, blijven salarisschommelingen uit.

Salaristabel

In onderstaande tabel vind je de salarisbandbreedtes in de functie van controller. Hiermee is rekening gehouden met de onderlinge verschillen tussen een financial en business controller. 

Salaris Controller

Uitleg bovenstaande salaristabel voor controllers:
In bovenstaande tabel zie je de gemiddelde bruto salarissen afgezet tegen het aantal jaren ervaring. Deze salarisbandbreedtes zijn onderverdeeld in vijf groepen;

  • 0 tot 3 jaar ervaring: € 2.250 – € 4.000 bruto per maand
  • 3 tot 5 jaar ervaring: € 3.000 – € 5.000 bruto per maand
  • 5 tot 10 jaar ervaring: € 3.500 – € 5.500 bruto per maand
  • 10 tot 15 jaar ervaring: € 3.750 – € 5.750 bruto per maand
  • > 15 jaar ervaring: € 4.000 – € 6.000 bruto per maand

Baan vinden

Voor vacatures richting controller zit je bij Profilink wel goed. Maar wil je nou niet direct bij de eerste beste vacature meteen je gegevens tentoon stellen? Ga dan eens vrijblijvend in gesprek en wij zorgen er voor dat de beste vacature wordt gematcht met jouw profiel. Bel ons dan. Via 0622210840 is onze consultant Mark Geerlink, eigenaar Profilink Werving & Selectie, bereikbaar.

Veelgestelde vragen over beroep controller:

Wat doet een controller?

Deze is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom het jaarrekeningdossier, begrotingen en tussentijdse cijfers en prognoses.

Waar kom je te werken?

Je komt op de financiele afdeling te werken bij een bedrijf of instelling. Dit kan elk type bedrijf zijn. Je legt daarbij vaak verantwoording af aan de directie. 

Welke opleiding heb je nodig?

In heel veel gevallen staan bij de functie-eisen vermeld dat je over een HBO diploma moet beschikken.

Wat zijn de benodigde competenties?

Analytisch en cijfermatig inzicht, organisatiesensitiviteit, inlevingsvermogen, accuratesse, zelfstandigheid. 

Hoe groot is de kans op een baan?

De arbeidsmarkt is gunstig voor controllers. Er zijn namelijk ruim voldoende banen. 

Wat kun je verdienen?

Een controller verdient gemiddeld € 4250 bruto per maand (fulltime basis)

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Doorgroeimogelijkheden zijn er volop. Bijvoorbeeld richting financieel manager, financieel directeur, cfo, etc. 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

Aangiftemedewerker

Wat is een aangiftemedewerker

Wat is een aangiftemedewerker? Een aangiftemedewerker is iemand die zich bezig houdt met het verzorgen …

controller
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.