Wat is een controleleider

Wat is een controleleider

controleleider
controleleider

Wat is een controleleider?

Een controleleider maakt onderdeel uit van een controleteam. Deze persoon werkt meestal onder supervisie van een registeraccountant of partner. Hij of zij stuurt vaak een controleteam aan, ook wel audit team genoemd. Verder bewaakt diegene de planning en voortgang rondom controlewerkzaamheden. Het hele controleplan valt dan ook onder verantwoordelijkheid van de controleleider. 

Wat doet een controleleider?

Deze persoon houdt zich bezig met het controleren van jaarrekeningen. Dit kunnen wettelijke en vrijwillige controles zijn. Meestal werkt die persoon voor een of meerdere bedrijven die vaak ook controleplichtig zijn. Een controleleider houdt zich bezig met de planning en verantwoording van rapportages rondom de controle van jaarrekeningen. Hij of zij communiceert rechstreeks met het management of de directie en stelt ook de eind- en managementrapportages op. Een controleleider werkt binnen de controlepraktijk, ook wel audit praktijk genoemd. Tenslotte zijn de klanten die worden bediend van middelgrote of grote omvang. 

Waar werken controleleiders?

Controleleiders werken bij een accountantsorganisatie in de controlepraktijk. Zij werken voor middelgrote en grote bedrijven die vaak ook controleplichtig zijn. Zij komen veel bij klanten op locatie en werken intensief samen met collega’s. Dit zijn assistent accountants RA, managers, registeraccountants en partners. Maar er zijn ook controleleiders welke voor een deel van hun tijd ook samenstelwerkzaamheden verricht. Dit is echter meer uitzondering dan regel.

Opleiding Controleleider

Je groeit vaak door vanuit de functiegroep assistent accountant of senior assistent accountant naar controleleider. Dan is het vaak zo dat je ook bezig bent met het RA-opleidingstraject. Meestal krijg je dan de eindverantwoording ten aanzien van controlewerkzaamheden. Je bent dan vaak bezig met je Post Master en/of praktijkstage. Nadat je de praktijkstage hebt afgerond ben je klaar met de opleiding tot Registeraccountant. Dan groei je vanuit de positie controleleider verder door naar een managersfunctie.

Opleidingstraject verschilt, RA opleiding blijft wel de norm

Niet alle controleleiders besluiten om de RA opleiding af te maken. Dit heeft vaak verschillende redenen. Men is te druk met werk, waardoor de opleiding moeilijk te combineren is in de praktijk. Ook kan het zijn dat er al twijfels zijn ten aanzien van een carriere als extern accountant (RA). Dan is er vaak de intentie om het bedrijfsleven in te gaan na verloop van jaren. In functies als financial controller, business controller of internal auditor. Ook kun je je als controleleider nog specialiseren richting bijvoorbeeld IT Auditing of Corporate Finance.

Mocht je advies willen over opleidingsmogelijkheden als controleleider, dan kun je altijd contact met Profilink opnemen. We gaan graag een vrijblijvend gesprek aan om alle mogelijkheden nader te bespreken.

Salaris Controleleider anno 2021

Het controleleider salaris van iemand werkzaam bij een big4 kantoor is hoger dan die van een klein kantoor. Maar ook verdient iemand die de RA titel nog niet heeft behaald minder dan een afgestudeerd junior RA – controleleider. Dit zijn voorbeelden van verschillen in het salaris van een controleleider. Uiteraard kijken we bij ons salarisonderzoek ook naar het aantal jaren waarin iemand al werkzaam is als controleleider. Aan de hand van deze getallen hebben we een eigen salaristabel opgemaakt voor jullie. We zullen deze nader toelichten in dit artikel.

Controleleiders salaris naar werkervaring

Salaris-Controleleider-naar-werkervaring

Het gemiddelde salaris van een controleleider is circa € 4.500 bruto per maand. Maar dit salaris is afhankelijk van vele factoren. Waarvan we er enkele verder bespreken in dit artikel.

Controleleiders bij big 4 verdienen meest

Salaris-Controleleider-naar-kantooromvang

Zoals jullie in bovenstaande diagram kunnen zien verdienen de controleleiders werkzaam bij de grote kantoren het meest. Dit is eigenlijk al lange tijd zo en we verwachten dat dit ook nog wel even zo zal blijven. Simpelweg is dit verschil ook makkelijk te verklaren door hogere uurtarieven en offertes.

Controleleiderssalaris afhankelijk van opleidingsfase

Salaris-Controleleider-naar-opleidingsgraad

Een controleleider is over het algemeen nog studerend voor de RA opleiding. Zoals we al in een eerder artikel uitgelegd hebben begint een toekomstig RA met de Master, gevolgd door de Post Master en praktijkstage. Waarna inschrijving in het register als RA plaats zal vinden. Zoals jullie hierboven in het diagram zien, zijn de salarisbandbreedtes van de afgestudeerde RA veel groter als het gaat om primaire beloning. De verantwoordelijhheid als tekenend RA, oftewel extern accountant, nemen ook enorm toe. Dus dit is niet zo vreemd.

Controleleider en benieuwd naar jouw salaris? Doe een salarischeck!

Informeer aan de hand van jouw persoonlijke situatie wat jouw salaris is. Dan weten we al snel of jouw werkgever jou een marktconform salaris geeft. Interessant om te weten, niet? Bel in dit geval met onze Adviseur Arbeidsvoorwaarden, via 0622210840.

Er is anno 2021 nog altijd een enorme krapte in de functiegroep controleleider. Het is niet moeilijk om aan vacatures te komen, maar wel moeilijk om de juiste werkgever te vinden. Laten wij nou vrijwel de meeste kantoren in Nederland wel kennen. Ga daarom eens vrijblijvend met ons in gesprek. Dan kom je pas echt te weten wat wel en niet goed matcht bij jouw wensen. Wil je toch kijken welke banen er zijn, kijk dan bij de vacatures voor controleleider

Meer informatie over het beroep?

We spreken elke dag met controleleiders (in opleiding). We horen dus heel veel verschillende verhalen. Wil je eens meer weten over een van de genoemde onderwerpen? Ga eens met ons in gesprek.  Neem contact op met Profilink Werving & Selectie op telefoonnummer 0546-745060 of 06-22210840. Mailen kan naar mark.geerlink@profilink.nl

Veelgestelde vragen beroep controleleider:

Wat doet een controleleider?

Een controleleider houdt zich in grote lijnen bezig met het controleren van jaarrekeningen. 

Waar kom je te werken?

Een controleleider werkt bij een accountantsorganisatie in een controleteam, ook wel audit team genoemd. 

Welke opleiding heb je nodig?

Controleleiders zijn over het algemeen studerend voor de RA opleiding. Zij zitten op het moment van promoveren naar de rol als controleleider in de Master of Post Master fase of zijn bezig met de praktijkstage RA. 

Wat zijn de benodigde competenties?

Je moet antlyisch en cijfermatig zeer sterk onderlegd zijn. Organisatiesensitiviteit, stressbestendigheid, klantgerichtheid, contactuele vaardigheden en inlevingsvermogen zijn verder erg belangrijk. 

Hoe groot is de kans op een baan?

Als controleleider zijn er enorm veel banen beschikbaar anno 2021.  

Wat zijn de verdiensten?

Anno 2021 verdient een controleleider gemiddeld € 4.350 bruto per maand. 

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Uitstekend! Je kunt promoveren naar functies als manager, senior manager, extern accountant, director, partner, etc. 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

controleleider
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.