Boekhoudkantoor

Boekhoudkantoor

Boekhoudkantoor
Boekhoudkantoor

Wat is een boekhoudkantoor?

Een boekhoudkantoor is in de volksmond hetzelfde als een administratiekantoor. Een boekhoudkantoor houdt zich namelijk bezig met het verwerken van administraties. Een schoenendoos vol met facturen en bonnetjes wordt verwerkt tot een inzichtelijke administratie. Maar het kan ook zijn dat de klant de facturen zelf (online) inboekt. De werkzaamheden van het boekhoudkantoor varieren dus per klant.

Verder zien we dat een eenmanszaak bijvoorbeeld niet altijd kiest voor een jaarrekening. Dit is namelijk ook niet verplicht. Daarentegen zien we bij BV’s dat er in vele gevallen wel een jaarrekening wordt opgesteld. Verder verzorgt een boekhoudkantoor vaak ook de fiscale aangiftes. Denk aan de aangifte inkomstenbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting.

Verschil tussen boekhoudkantoor en accountantskantoor

Het internet staat bol van boekhoudkantoren en accountantskantoren. Maar wat is nou het verschil? Wanneer kies je voor een boekhoudkantoor en wanneer voor een accountantskantoor? 

De naam boekhouder kan iedereen gebruiken. Ook al heeft diegene geen boekhoudkundige kennis. Dus er zit altijd een risico in het slecteren van een goede boekhouder. Bij een accountantskantoor is dit risico zeer beperkt. Dit vanwege de uitgebreide wet-en regelgeving en toetsingsplicht. Het vak accountant is een bescherm beroep. Vaktechnisch wordt een accountantskantoor dan ook getoetst om de zoveel tijd. Meestal eens in de vijf jaar. Een boekhoudkantoor daarentegen is niet gebonden aan gedragsregels of andere wet- en regelgeving. Dus dit beroep is vrij uit te oefenen. 

Boekhoudkantoor goedkoper

Een boekhoudkantoor is vrijwel altijd goedkoper. Daar waar een accountant al snel meer dan € 100 rekent per uur, hanteert een boekhouder vaak een uurtarief tussen de € 50 en 100 euro. 

Ons advies voor de keuze voor een boekhouder of accountant

Als kleine ondernemer (denk aan zzp, eenmanszaak of kleine bv) kun je vaak prima uit de voeten met een boekhoudkantoor. De boekhoudkosten liggen ook lager dan bij een accountant. Let er dan wel goed op dat de mensen een gedegen opleidingsachtergrond hebben en al ruime ervaring hebben op boekhoudkundig en fiscaal vlak. Met name ook enige fiscale kennis is zeker voor de kleine ondernemer erg belangrijk! Twijfel je aan de deskundigheid, vergelijk er dan twee of drie met elkaar. Mocht je als kleine ondernemer te maken krijgen met financiering, bedrijfsopvolging of andere bijzondere gebeurtenisssen met fiscale gevolgen, dan adviseren we om een accountant in te schakelen. Dus let goed op welke risico’s er op de loer liggen. 

Zorg er eveneens voor dat je heel duidelijk laat specificeren welke werkzaamheden er verricht worden. Je kunt een boekhouder of accountant namelijk voor de gehele financiele administratie inhuren, maar ook voor een deel. Zo kom je namelijk niet voor hete vuren te staan. 

Tenslotte moet je jezelf goed afvragen waarvoor je een boekhouder nodig bent? Is jouw administratie relatief eenvoudig of juist erg complex? Bij complexere boekhoudingen is het verstandig om de controle door een accountant te laten uitvoeren. Het voorbereidend werk kun je echter wel door een boekhoudkantoor laten verzorgen. 

Veelgestelde vragen

Wat doet een boekhoudkantoor?

Een boekhoudkantoor verzorgt een deel van de administratie of de gehele afministratie van A tot en met Z.

Waarom zou je voor een boekhoudkantoor kiezen?

Als kleine ondernemer ben je niet verplicht om een accountant in te schakelen. Voor het voeren van de administratie ben je prima af bij een boekhoudkantoor. Er zijn namelijk voldoende bekwame boekhoudkantoren in Nederland. Let wel op dat er vakbekwame boekhouders met boekhoudkundige kennis en opleiding werkzaam zijn. 

Wat voor mensen werken er bij een boekhoudkantoor?

Doorgaans werken er boekhoudkundig medewerkers op een boekhoudkantoor. Zij beschikken over het algemeen over ruime boekhoudkundige en fiscale kennis om een eenvoudige administratie te verzorgen. 

Wanneer schakel je een boekhoudkantoor in?

Een boekhoudkantoor schakel je in voor verschillende werkzaamheden. Meestal voor een deel of het geheel voeren van de financiele administratie.

Welke diensten biedt een boekhoudkantoor aan?

Een boekhoudkantoor verleent diensten op het gebied van administratieve en fiscale dienstverlening. De belangrijkste diensten zijn het inboeken en verwerken van de administratie, het opstellen van tusentijdse cijfers en jaarrekeningen en het voorbereiden en opstellen van fiscale aangiften IB, BTW en VPB. 

Wat kost een boekhouder?

Een boekhouder hanteert een uurtarief tussen de € 50 en 100 (excl btw en reiskosten). 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

Boekhoudkantoor
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.