Wat is een boekhouding?

Wat is een boekhouding?

boekhouding
boekhouding

Wat is een boekhouding?

De letterlijke definitie van boekhouden is het vastleggen van financiële feiten van een persoon, bedrijf of instelling. Maar in jip en janneke taal zeggen we ook wel “het bijhouden van een financiële administratie. Een boekhouding is dus ook wel een uiteenzetting van alle geldstromen bij een persoon, bedrijf of instelling. Het gaat daarbij om de financiele cijfers rondom kosten en uitgaven. Ieder bedrijf, maar ook elke particulier bijvoorbeeld, heeft te maken met een boekhouding (en boekhoudkosten). De ene boekhouding is meer complexer dan de ander, maar het is iets wat aantoonbaar moet zijn. En dan hebben we het over een correcte uitvoering van de boekhouding. Afhankelijk van de aard en omvang van een bedrijf moet er ook een jaarrekening worden afgegeven. En bij grote (vaak beursgenoteerde) bedrijven is een wettelijke controle van de boekhouding zelfs verplicht.   

Wat moet er in de boekhouding komen?

Een boekhouding moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je te allen tijde kunnen aantonen wat je inkomsten en uitgaven zijn geweest in een bepaalde periode, omdat hierop de hoogte van het bedrag aan inkomsten- of vennootschapsbelasting wordt gebaseerd. Daarom is het belangrijk dat je als boekhouder altijd de volgende zaken goed bewaart:

– ontvangen facturen
– kopieën van verzonden facturen
– bonnetjes 
– evt. financiële aantekeningen 
– berekeningen
– bankafschriften
– contracten, overeenkomsten en andere financiële afspraken
– belangrijke correspondentie rondom gemaakte afspraken of voorwaarden
– gedane aangiften
– rittenadministratie
– salaris- en urenregistratie

De meeste gegevens worden tegenwoordig online in een boekhoudprogramma geregistreerd. En dit is ook toegestaan. Alleen als het gaat om notariële documenten en financiële jaarverslagen moet je ook een papieren versie bewaren dan wel kunnen overhandigen aan de notaris of Belastingdienst bijvoorbeeld. Het is in ieder geval belangrijk dat een administratie overzichtelijk is. Het is dus verstandig om je boekhouding in ieder geval te laten controleren door een boekhouder of accountant. Want wat gebeurd er als je administratie niet in orde is? Dan loop je het risico dat de Belastingdienst een controleur langs laat sturen. En dat wil je liever niet. En ook ben je verplicht om je administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Dit terwijl bij onroerende zaken een bewaartermijn van tien jaar geldt. 

Heb je nou als werkgever personeel in dienst? Dan dien je nog meer gegevens te bewaren inzake de salarisadministratie bijvoorbeeld.

Heb je vragen over de boekhouding? Bel 088-6066040 of mail naar  info@profilink.nl.

Veelgestelde vragen boekhouding:

Wat is de betekenis van het woord boekhouding?

Boekhouding is een uiteenzetting van alle geldstromen bij een bedrijf, instelling of particulier. Het gaat daarbij om de financiele cijfers rondom kosten en uitgaven. 

Welke beroepen zijn er op boekhoudkundig vlak?

– financieel medewerker
– boekhouder
– boekhoudkundig medewerker
– administrateur
– assistent controller
– controller
– hoofd administratie
– financieel directeur

Welke boekhoudkundige opleidingen zijn er?

De meest voorkomende zijn MBO Administrateur, MBA, PDB, HBO Bedrijfseconomie en Accountancy. 

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden in de boekhoudkundige sector?

Je kunt van administratief / financieel medewerker doorgroeien naar functies als boekhouder, assistent controller, controller, financieel manager, etc. 

Zijn er veel boekhoudkundige banen beschikbaar op de arbeidsmarkt anno 2021?

In Nederland zijn er volop banen beschikbaar in de boekhouding. 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

boekhouding
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.